BIST 10.021
DOLAR 35,41
EURO 36,52
ALTIN 3.054,15
HABER /  GÜNCEL

Reel sektörden imdat çığlığı

İş dünyası kaygılı. Belirsiz ortam herkesi kilitledi. En başta reel söktürü. Olası tehlikeye karşı hükümete uyarı var.

Abone ol İş dünyası, hükümet, muhalefet, bankalar ve reel sektör olarak probleme ortaklaşa çözümler üretilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Yüksek faiz oranlarının organize sanayi bölgelerini (OSB) mezarlığa çevirme riskine dikkat çeken iş dünyası, tüketimin artması için Merkez Bankası'nın bir an önce faiz indirimine gitmesini bekliyorlar.

Uzmanlar, "Tüketim ve üretim olmayan, pazarda firmalar yüksek faizler ve geri çağrılan krediler nedeniyle kepenk kapatma yoluna gidebilir. Bu durum ise önümüzdeki aylarda işsizler ordusuna kitlesel katılımların yolunu açabilir" öngörüsünde bulunuyorlar


Yeni Şafak'ta yer alan habere göre iş alemi ve ekonomistlerin görüşleri:

OSB'LER MEZARLIĞA DÖNÜŞEBİLİR

İpek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan, gelinen noktada durumun farklılaştığını söyledi. Piyasalarda bir güvensizlik problemi yaşandığını vurgulayan Saffet Arslan, bu durumun böyle devam etmesi halinde yaşanacaklar hakkında şöyle devam etti: "Halkın tüketememe sorunu var, reel sektörün sorunu budur. Fabrikasından perkendecisine kadar hepsi bundan şikayetçi. Buna acil bir çözüm bulunmadan eğer bankalar kredileri geri çağırmaya başlar ve faizler yükselmeye devam ederse (Türk lisarında yüzde 28-30, dolarda ise yüzde 10'lar seviyesine doğru) Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) mezarlığa döner. Çünkü bütün sanayiciler yedeklerini kullanıyorlar. Enkaz devredilecek bir noktaya doğru gidiliyor. Mevduatın kaçısını engellemek ve piyasaya güven vermek gerekiyor. Bankaların da düşük faizli kredileri çağırıp yüksek faizle yeniden vereyim dememesi lazım."

KREDİ FAİZLERİ ADIM ADIM YÜZDE 30'LARDA

Saruhan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan şunları kaydetti: "Üzerimizde bir karabulut var. Bu bulut bir depreme mi neden olacak, gel mi getirecek, yoksa bir yağmurla mı geçecek onu bilemiyoruz. Önümüzün füluğ olduğu böyle bir ortamda bankalar hem kredi vermiyorlar hem de kredi faizlerini adım adım yüzde 28-30'lara doğru çıkardılar. Şu anda tam bir kriz yok. Fakat reel sektör günü gelen borçlarını ödeyemezse ve tezgahlar kapanmaya başlarsa işsizlik daha da artar ve gerçek kriz o zaman ortaya çıkar. Allah korusun, bunu ifade etmek bile endişe verici. Çünkü şu anda yüzde 11'ler seviyesinde seyreden işsizlik bir o kadar daha artabilir. İşsizlik yüzde 20-25'lere çıkarsa Allah göstermesin siyasi kriz gelebilir, hükümetsiz bir ortamda kalınabilir."

SIKI PAR POLİTİKASI GEVŞETİLMELİ

İTÜ Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerem Aklin, dünyadaki bütün ülkelerin faizleri indirdiğini ve bu ortamda faizlerde yapılacak 75 baz puanlık indirimin yerinde bir hareket olacağını söyledi. Dünyadaki en gelişmiş ekonomilerin kamu harcamalarını arttırıp, para politikasını gevşettiği bir ortamda IMF'nin Türkiye'ye aksini diretmemesi gerektiğini de belirten Aklin, "IMF ile yapılacak anlaşma önemli ama anlaşma koşulları Türkiye'nin büyümesine engel olmamalı. Aşırı sıkı para politikası, kamu harcamalarının kısılması gibi adımlar Türkiye'yi zora sokar" dedi.

FAİZLER ÇOK YÜKSEK

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, hükümetin üzerinde çalıştığı tedbirlerle önümüzdeki süreçte faizlerin düşüşe geçeceğini söyledi. Abdulkadir Konukoğlu, şunları kaydetti: "Faizlerin yüksek oluşu bütün reel sektörü olumsuz etkiliyor. Maliyetler yükseldiği için daha da zor bir durum yaşanabilir. Fakat hükümet yeni teblirler üzerinde çalışıyor. Bu tedbirlerle birlikte önümüzdeki aylarda faizler de geriler inşaallah." Başbakan Erdoğan'ın ABD'den dönmesiyle yeni tedbirlerin hayata geçeceğini ifade eden Konukoğlu, "İşsizlik artarsa tüketim azalır. Reel sektör desteklenip işsizliğin artması engellenirse işi olan insanlar alışveriş yapar ve perakende piyasalar canlanır" diye konuştu.

100 MİLYAR DOLAR DÖVİZ BORCU

Tüm dünyada kıt hale gelen finansın maliyetinin yükseldiğini ifade eden Funika Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sözkesen, "Bunun fırsatçılık noktasına gitmemesini temenni ediyoruz. Çünkü çok hızlı yükselen faizin geri ödemesinde sıkıntılar ortaya çıkabilir. Türk reel sektörünün 100 milyar doları aşkın döviz cinsinden borcu var. Yani bunlar faizi olan krediler. İnşallah kriz uzun sürmez de normalleşmeye doğru bir süreci görürüz" dedi. Kurların artmasının tekstilcileri de olumlu etkilediğine işaret eden Nuri Sözkesen, şu anda krizin en kısa sürede bitmesini temenni ettiklerini sözlerine ekledi.