BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Redhack soruşturmasında flaş gelişme

Redhack soruşturmasında serbest bırakılmasının ardından savcılığın itirazı üzerine hakkında yakalama kararı çıkarılan Taylan K. tutuklandı.

Abone ol

Redhack soruşturmasında serbest bırakılmasının ardından savcılığın itirazı üzerine hakkında yakalama kararı çıkarılan Taylan K. tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Redhack’e yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında aralarında oyuncu Barış Atay’ın da bulunduğu 14 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 14 şüpheliden aralarında Barış Atay’ında bulunduğu 9 kişi savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmış 5 şüpheli ise mahkemeye sevk edilmişti. Mahkemeye sevk edilen 5 şüpheli ise hakimlikteki sorgularını ardından serbest bırakılmıştı. Soruşturmayı yürüten savcılık mahkemeden serbest bırakılan 5 kişinin tutuklanması için itirazda bulunmuştu. Savcılığın itirazını değerlendiren nöbetçi mahkeme Taylan K. hakkında yakalama kararı çıkartmıştı. Mahkemenin kararı üzerine İstanbul’da Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yeniden gözaltına alınan Taylan K. emniyetteki işlemlerinin ardından öğlen saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine sevk edildi.

Burada nöbetçi hakimliğe çıkarılan Taylan K.’nın hakkındaki yakalama kararı yüzüne okunarak tutuklandı. Tutuklanmasına karar verilen Taylan K. cezaevine gönderildi.

RedHack soruşturmasında serbest bırakılanlardan Taylan Kulaçoğlu, savcının itirazı üzerine, "Manyak" adını kullanan kişi olduğu iddiasıyla tutuklandı. İddianın dayanağı ise: "Manyak, dedesini kaybettiğini,askerlik sorunu olduğunu yazmıştı. Bu kriterlere uyan 600 kişi içinde en iyi bilgisayar kullanan Taylan K." Soruşturma kapsamında gözaltına alınan oyuncu Barış Atay da ses benzerliği nedeniyle gözaltına alınmıştı.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, RedHack operasyonu kapsamında gözaltına alındıktan sonra savcılık ve mahkeme tarafından serbest bırakılan Taylan Kulaçoğlu hakkında dün tekrar yakalama kararı çıktı. Siber Suçlarla Mücadele Şubesi, Kulaçoğlu’nun RedHack grubundan “Manyak” adını kullanan kişi olduğunu iddia ediyor.

Kulaçoğlu’na Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda verdiği ifadede de bu suçlama yöneltildi. Avukatı Efkan Bolaç, dosyada bu suçlamayla ilgili bir delil olmadığını, polisin bu fikre nasıl ulaştığını sordu. Savcının sorgu odasına çağırdığı Siber Suçlarla Mücadele Şubesi’nden bir polis “Manyak”a “eleme yoluyla ulaştıklarını” açıkladı.

Avukat Bolaç, polisin sorgu sırasında savcıya anlattıklarını bianet’e aktardı. Buna göre Siber polis sorguda ‘Manyak’ı nasıl bulduklarını şöyle anlattı:

“Bir sohbet odası olan MIRC’ta ‘Manyak’ın konuşmalarına ulaştık. Manyak, ‘askerlik sorunu olduğunu, kısa süre önce dedesinin hayatını kaybettiğini, ondan gelecek mirasla askerlik için gereken parayı bulacağını yazdı. Manyak’ın Fransa’da yaşadığını önceden tespit etmiştik. Bu konuşmanın ardından Fransa’da yaşayan ve bir yakınını yakın zamanda kaybedenleri taradık. Bu kriterlere uyan 6 bin 800 kişi vardı. Bu kişilerin içinden askerlik sorunu olanları bulduk, 600 kişiye ulaştık. İçlerinden en iyi bilgisayar kullanan Taylan Kulaçoğlu’ydu, biz de onun Manyak olabileceğini düşünüyoruz.”
 

“ÜÇ AYRI MANYAK VAR?”

"Taylan Kulaçoğlu o dönemde Fransa’da yaşadığını ve askerlik yapmadığını kabul etti ancak kendisini şöyle savundu:

“Bana dedemden miras falan kalmadı. Ayrıca İstanbul’da restoranım var, miras beklemeye ihtiyacım yok.”

Avukat Efkan Bolaç, sorgunun ardından Twitter hesabına şunu yazdı:

“Savcılık ifadeleri bitti. Şu an burada Manyak olduğu iddia edilen 3 kişi var. Kısa çöpü çeken Manyak olsun denilecek diye korkmaktayım.”
 

BARIŞ ATAY “SES BENZERLİĞİNDEN” ALINMIŞTI

Avukat Efkan Bolaç, bu sabah savcılığa giderek Kulaçoğlu hakkında çıkarılan yakalama kararına itiraz dilekçesi vereceğini söyledi.

RedHack soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan oyuncu Barış Atay da “sesi, RedHack sözcüsünün Nor Radyo’da yaptığı konuşmadaki sese benzediği için” gözaltına alınmış, RedHack üyesi olmakla suçlanmıştı.
 

NE OLMUŞTU?

14 kişi RedHack soruşturması kapsamında 22 Kasım’da Siber Suçlarla Mücadele Şubesi’nin operasyonuyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Ankara Emniyeti Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu'na götürüldü.

GEZİ EYLEMLERİ DE SORULDU

“Gezi eylemlerine katıldınız mı? Gezi eylemlerinde halkı sokağa dökmeye çalışmak, eylemleri büyütmekteki amacınız neydi?”

Savcılık sorgularının ardından dokuz kişi serbest bırakılırken, Kulaçoğlu’nun da aralarında olduğu beş kişi tutuklanmaları talebiyle serbest bırakıldı. Mahkeme Kulaçoğlu’nun adli kontrol ile diğerlerinin de koşulsuz serbest kalmasına karar verdi.

Ancak Terörle Mücadele Kanunu 10. maddesiyle yetkili Savcı Hüseyin Şahin serbest bırakılmalarına itiraz etti.

Mahkeme de bunun üzerine Taylan Kulaçoğlu hakkında tutuklama kararı verdi.

Kararda Kulaçoğlu’na yöneltilen suçlamalar şöyle:

“Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme.”
 

TUTUKLAMA İÇİN ANKARA'YA GÖTÜRÜLECEK

İstanbul'da bu karar üzerine yeniden gözaltına alınan Kulaçoğlu, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürüldü. Buradaki mahkeme, tutuklama kararının okunması için Kulaçoğlu'nuAnkara'ya sevk etti.

Avukat Efkan Bolaç, İsmail Demirci ve Gülşah Deniz, Ankara Terörle Mücadele Kanunu 10. madde ile görevli Hakimliğe verdikleri dilekçeyle yakalama kararına itiraz etti. İtiraz dilekçesine, Kulaçoğlu’nun “Manyak” olduğu iddiasına eleme yöntemiyle ulaşılmasından da bahsedildi.



byk.jpg