BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Red Hat Türkiye'ye geliyor

Red Hat'in önemli ismi Michel Isnard: "Türkiye bizim için birincil hedef"

Abone ol
Hürriyet si'nin haberine göre Dünyanın önde gelen Lunix sağlayıcısı ve açık kaynak yazılım ürünleri şirketi Red Hat  çok yakında Türkiye'de de ofis açmaya hazırlanıyor.Red Hat Doğu  Avrupa,Orta Doğu ve Afrika Başkan Yardımcısı Michel Isnard Türkiye pazarının kendileri için birincil hedef olduğunu belirtti.

Dünyanın lider Linux sağlayıcısı ve açık kaynak yazılım ürünleri şirketi Red Hat, müşterilere  kritik iş yüklerini çalıştırabilecekleri ve destekleyebilecekleri kurumsal sınıf yazılımlar sunuyor.  20 yılı aşkın tecrübeye sahip, 80 farkı lokasyonda ofisi bulunan şirketin bugün dünya çapında 6.300’den fazla çalışanı ve 1.5 milyar doları aşkın geliri var.

Yıllardır iş ortakları ve distribütörleri aracılığıyla Türkiye pazarına hizmet veren Red Hat geçtiğimiz aylarda Türkiye’de de doğrudan varlık gösterme kararıyla paralel olarak bir ofis açtığını duyurdu. Bunun nedeni açıklarken pazarın açık kaynak yazılımı için yeterince olgunlaştığına inandıkları ve bu nedenle bu adımı attıklarını belirten Red Hat Batı Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Başkan Yardımcısı Michel Isnard, bu talebin Türkiye’deki müşterilerden geldiğini de ekliyor. “Türkiye Red Hat’in bölgedeki büyüme planları açısından lokomotiftir. Türk hükümetinin 2023 vizyonu çerçevesinde belirtilen hedefleri için de BİT stratejik öneme sahip sektörlerden biridir. Ve biz Türkiye pazarında stratejik önem taşıyan bu sektörün bir parçası olmak istiyoruz. Türkiye’de hızlı büyümek için, ülkede yerel ve doğrudan varlık göstermemiz şarttı.  Özellikle büyük ölçekli kurumlar için bu bir gereklilikti.  Bu paralelde, önümüzdeki üç yıl boyunca Türkiye’deki iş hacmimizi yıldan yıla iki katına çıkarmayı hedefliyoruz.”

Isnard, META (Ortadoğu, Türkiye ve Afrika) olarak adlandırdıkları bölgede, Türkiye Güney Afrika ya da Suudi Arabistan gibi Tier 1 ülkeleri arasında konumlandırıldığını ifade ediyor ve “Türkiye boyutu açısından oldukça olgun, eğitim şartlarının iyi olduğu, büyük bir Pazar. Ayrıca Türkiye dışındaki diğer büyük ya da benzer şirketler ile bağlantıları var. Bu yüzden bu Red Hat için birincil önemde bir piyasa olduğuna inanıyoruz” diyor.

Hedef: Türkiye’deki kurumların stratejik danışmanı olmak

Michel Isnard, Türkiye’de uygulamak istedikleri stratejiyi, “diğer ülkelerde olduğu gibi burada da kurumlar için uçtan uca altyapı sağlayıcısı konumunda bulunmak, stratejik karar mekanizmalarının bir parçası olmak ve kendi tabirimizle stratejik bir danışman olarak görev yapmak” olarak açıklıyor. Isnard özellikle büyük ölçekli kurumlara çığır açan, alternatif çözümler sunmak ve kendi stratejilerine değer katmayı hedeflediklerini ekliyor.

Neden açık kaynak?

Açık kaynak temelli çözümlerin gerçek gücünün 3-4 önemli unsurdan oluştuğunu belirten Isnard “ilki açık olmasıdır bu da şu demektir; kaynak koduna erişim sunarak, müşterilere bizimle ya da çalışmak isteyip istemediğini karar vermeleri için özgürlük sağlıyoruz. Bu karar kriterlerinde çok önemli bir unsurdu. Bir diğer konu da  Büyük Veri, Bulut, mobilite, DevOps gibi yeni kavramların tamamının aslında açık kaynak çözümlerinden hareket ediyor olmasıdır. Pek çok yenilikçi akım, açık kaynak kodlu bir altyapı olmadan asla varlık gösteremez. Dolayısıyla, yeniliğin açık kaynak ile yakından alakalı bir konu olduğuna ve ciddi bir fark yarattığına inanıyoruz çünkü inovasyonun herkes için kullanabilir olmasını sağlıyor.

Isnard açık kaynağın diğer avantajlarını ise güvenilirlik, performans, müşterilere hizmet sunma seviyesi olarak belirtiyor. Açık kaynak çözümlerinin işlevsellik ve yetenek zenginliği olduğunun altını çiziyor.

Red Hat lisans değil, abonelik sistemine dayanıyor

Red Hat, dünyada açık kaynak iş modelini gelir kaynağına dönüştüren ilk şirket olarak pazarda ciddi bir paya sahip. Bugün dünya çapındaki finansal işlemlerin yüzde 60’ından fazlası Red Hat yazılımları üzerinde çalışıyor. Telekom, göze çarpan bir diğer alandır. Türk şirketleri de dahil olmak üzere dünyadaki tüm büyük telekom şirketleri, işleri için Red Hat yazılımlarına güveniyor. Kamu sık sık Red Hat ürünlerini tercih eden bir diğer sektör.

Red Hat müşterilerine kendi BT ortamlarında yenilik yapabilecekleri özgürlüğü tanıyor ve kurumun en büyük farkı lisans satış sistemi yerine abonelik satışına dayanıyor olması. Isnard açıklıyor: “Sahip olduğumuz en önemli varlıklardan biri müşterilere yazılımlarımıza, kodlarımıza, güncellemeler, yükseltmelere erişim, dünya çapında destek mühendislerimize 7/24 erişimi sunmamızdır. Müşteriye hizmet verme yöntemlerimize ciddi yatırım yapıyoruz ve çok avantajlı destek hizmetleri sunuyoruz. Bazı ürünlerimiz için destek süreleri 10 bazıları ise 13 yıla kadar çıkabiliyor.”

Red Hat 7/24 küresel desteği çoklu dil seçenekleriyle de sunacak yeteneklere sahip. Bunun müşteri tarafında çok önemli olduğundan bahseden Isnard: “Red Hat çoklu hizmet sağlayıcı desteği sağlıyor, üçüncü parti yazılımlarının kullanıldığı BT ortamlarında ortaya çıkacak vakara vakalara da destek veriyor. Bugün Red Hat, en geniş üçüncü artı yazılım sertifikasyonlarına sahip kurum konumundadır. Ayrıca sunduğumuz geniş çaplı, son teknolojiyle donatılmış eğitim programlarıyla müşterilerin ürünlerimize adapte olma süreçlerini kolaylaştırıyoruz.”