BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  POLİTİKA

Recai Kutandan İsraile

Saadet Partisi lideri Recai Kutan, Hamas ve Hizbullah'ın terör örgütü olmadığını söyledi.

Abone ol

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, ''Ne Hamas ne de Hizbullah bir terör örgütü değildir. Bunlar vatanlarını savunmak için mücadele eden, gerek Filistin halkının, gerek Lübnan halkının bir meşru organizasyonudur'' dedi. Kutan, Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi Georges Habib Siam'ı, büyükelçilikte ziyaret etti.

Siam ile bir süre baş başa görüşen Kutan, çıkışta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ortadoğu'da hukuk ve insanlık dışı olaylar yaşandığını, İsrail başta olmak üzere ABD ve İngiltere'nin, ''beraber hazırladıkları yeni Ortadoğu planını hayata geçirmek için çalıştıklarını'' ifade etti.

''Yalan gerekçelerle Afganistan ve Irak'ı işgal eden güçlerin, sırayla Suriye ve İran'ı da işgal edeceğini'' savunan Kutan, ''nihai hedefin Türkiye olduğunu'' savundu. Filistin'de demokratik bir seçimle iktidar olan güçlere karşı devlet terörü ve soykırım yapıldığını anlatan Kutan, Lübnan'ı da işgal eden İsrail'in son 30 yıl içerisinde 7. saldırısını gerçekleştirdiğini anımsattı.

''Ne Hamas ne de Hizbullah bir terör örgütü değildir. Bunlar vatanlarını savunmak için mücadele eden, gerek Filistin halkının, gerek Lübnan halkının bir meşru organizasyonudur'' diye konuşan Kutan, ''ABD'nin de desteğiyle Ortadoğu'da ülkelerin bölüneceğini, sınırların yeniden çizileceğini'' öne sürdü.

Roma'da dün gerçekleştirilen zirveye de değinen Kutan, toplantıdan ateşkes kararı çıkmamasının ABD ve İsrail'in çabaları sonucu olduğunu savundu. Kutan, ''ABD'nin, BM'de İsrail aleyhine çıkan her kararı veto ettiğini'' söyledi. Türkiye'nin bölgeye asker göndermemesi gerektiğini ifade eden Kutan, TBMM'nin konuya ilişkin toplanması gerektiğini belirtti. Kutan, Almanya'dan soykırım karşılığı tazminat alan İsrail'in, Lübnan ve Filistin'de hayatını kaybedenlere de tazminat ödemesi gerektiğini bildirdi.

Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi Georges Habib Siam da Türk kamuoyunun manevi desteğinden dolayı mutlu olduğunu, ancak İsrail'in son saldırısında 3 milyar doların üzerinde zarar yol açmasının kendilerini düşündürdüğünü kaydetti. Bu rakamı BM başta olmak üzere uluslararası kuruluşlardan talep edeceklerini anlatan Siam, Roma'daki toplantıda da ekonomik zararların karşılanmasına yönelik bir karar çıkmadığını anımsattı. İsrail kurulduğundan bugüne geçen 60 yılda Ortadoğu'da kan ve gözyaşının hiç durmadığına işaret eden Siam, ''kendilerinin barıştan yana olduklarını, İsrail barışla yaklaşırsa barışla yakalaşacaklarını, ancak savaşla yaklaşırsa savaşacaklarını'' ifade etti.