BIST 9.516
DOLAR 34,56
EURO 36,01
ALTIN 2.983,74
HABER /  GÜNCEL

Rauf Denktaş için ağır bir yazı

Herkes Rauf Denktaş'a övgüler yağdırırken, Radikal yazarı Oral Çalışlar cenaze gününde 'aykırı' bir yazı kaleme aldı.

Abone ol

Yazar Oral Çalışlar, Denktaş'ı 'demokrasi karşıtlarının ikonu' olarak tarif etti. Herkes onun kahramanlıklarını anlatmakta birbiriyle yarışırken yazar, madalyonun öteki yüzüne baktı, söylenmeyeni dile getirdi.

Çalışlar, Denktaş'ı Özel Harp Dairesi'nin elemanı, 1960'lı yıllarda Kıbrıs'ta meydana gelen olayları provoke eden, muhalif seslerin öldürülmesine ön ayak olan bir isim olmakla suçladı.

FAZIL KÜÇÜK'Ü DEVRE DIŞI BIRAKIP DENKTAŞ'I GETİRDİLER

Türkiye'nin karanlık yapılanmasının merkez üssünün Kıbrıs olduğuna dikkati çeken Çalışlar, yazısında Denktaş'ın nasıl başa getirildiği hakkında çarpıcı iddialara yer verdi.

(...)Rauf Denktaş'ın nasıl yönetime getirildiğini Kıbrıs konusunun askeri aktörlerinden Özel Harp Dairesi Başkanı emekli orgeneral Kemal Yamak 'Gölgede Kalan İzler ve Söyleşiler' adlı kitabında anlatır. Yamak, o dönemdeki Kıbrıs Türk Cemaati Başkanı Fazıl Küçük'ün tehdit edilerek saf dışı bırakılışmı ve yerine Denktaş'ın getirilişini şüpheye yer bırakmayan bir netlik içinde ortaya koymuştur."

DERVİŞ EROĞLU'NA TEHDİT

Çalışlar, Denktaş'ın karşısına çıkmaya hazırlanan Derviş Eroğlu'nun başına gelenleri de hatırlatmadan edemiyor.

(...)KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yıllar önce Cumhurbaşkanı adayı olarak Denktaş'ın karşısına çıkmaya kalkıştığında başına gelenleri hatırlıyor musunuz?
Çevresini (kendi itirafıyla) MİT ajanları sarmış, Ankara'ya çağrılıp uyarılmış, adaylıktan vazgeçmesi sağlanmıştı."

EN UYGUN ELEMAN

Yazar Çalışlar, ağır ithamlarını kritik isimlerin anılarına ve Kıbrıslı akademisyenin kitabına dayandırıyor. 1960'lı yıllarda meyana gelen olaylarla ilgili anlatılanlar inanılır gibi değil. Yazara kulak veriyoruz.

(...)Özel Harp Dairesi kurucularından emekli albay İsmail Tansu, anılarında, Kıbrıs'ta yürüttükleri özel harbi heyecanla anlatır. Rauf Denktaş'ın Kıbrıs'ı bölme ve yarısını Türkiye'ye bağlama yönündeki girişimler için en uygun eleman olduğunu belirtir.
Onu Ankara'da Özel Harp Dairesi karagâhında eğitirler. Bu eğitim sırasında, silah talimi yaparken Denktaş'ın çekilmiş bir fotoğrafını da İsmail Tansu 'Aslında Hiç Kimse Uyumuyordu' başlıklı kitabının 104 sayfasında yayımlamıştı. 

DENKTAŞ'IN GAZETESİ SUİKAST ÖNCESİ HEDEF GÖSTERDİ İDDİASI

Kıbrıslı akademisyen Tözer Karafistan'ın "Cumhuriyet" başlıklı araştırma kitabında, Kıbrıslı bir muhalif gazetecinin ve Kıbrıslı bir muhalif parti liderinin başına gelen korkunç olaylar anlatılıyor: Cumhuriyet, 16 Ağustos 196023 Nisan 1962 tarihleri arasında Kıbrıs'ta yayımlanan ve iki toplum arasında barışçı çözümü savunan ve iki taraflı provokatörleri teşhir etmeye çalışan bir gazetedir. O günlerde, camilerin bombalanması, muhaliflere yönelik suikastler gibi (bugün Ergenekon davasındaki örneklerinde gördüğümüz türden) provokasyonlar birer birer sahneye konulur. Önde gelen barış yanlısı Türk siyasetçiler öldürülür.
Amaç ortak bir çözümü engellemek ve iki toplumu birbirine düşman etmektir.
Cumhuriyet gazetesi, Kıbrıs Türk Halk Partisi bu gergin ortamın arkasındaki tezgâha dikkat çeken yayınlar ve açıklamalar yaparlar. Muhalif seslerin susturulmasına yönelik yayın yapan gazetelerden birisi de Denktaş'ın Nacak gazetesidir. Bir gece yarısı Cumhuriyet gazetesi sahibi avukat Ayhan Hikmet ve Kıbrıs Türk Halk Partisi Gelen Sekreteri Ahmet Gürkan, eşlerinin yanı başında maskeli kişiler tarafından öldürülürler.

KIBRIS'TAKİ FAİLİ MEÇHULLER

İki toplumun bir arada yaşamasını savunan etkili bir siyasi güç, bu şekilde bertaraf edilmiştir.
Gazete ve parti kapanmış, birçok insan can korkusuyla Kıbrıs'tan kaçmak zorunda kalmıştır. İkisi de avukat olan bu iki aydının "Rum yanlısı" olduğu, Türkiye'de yayımlanan gazetelerde dile getirilir.

Kıbrıs'taki faili meçhul cinayetler, 90'lara kadar hep sürdü... Kıbrıs'ı bir "Özel Harp karargâhı" olarak tanımlayabiliriz. Türkiye'nin dünyadan soyutlanmasında Kıbrıs'taki çözümsüzlük önemli bir rol oynadı ve hâlâ da oynamaya devam ediyor. Rauf Denktaş'ın, Kıbrıs'ı bu hale getiren süreçteki yerinin seçkinliği, şüphe götürmeyecek şekilde açık.
Demokrasi kavramına alerji duyanların, Türkiye'yi içine kapanık ve etkisiz bir ülkeye dönüştürmekten yana olanların, statükocuların, Ergenekoncuların, AB karşıtlarının Denktaş'a olan sempati ve ilgisini bugün daha iyi anlayabiliyorum. Gerisini anlamakta ise zorluk çekiyorum."

Yazının tamamı için