BIST 8.876
DOLAR 34,27
EURO 37,50
ALTIN 2.928,22
HABER /  DÜNYA

Rapora ilişkin bayram sonuna kadar konuşmayacak

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB’nin bugün bir ilerleme raporu yayınlayacağını belirterek, “Israrımıza rağmen bizim b...

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB’nin bugün bir ilerleme raporu yayınlayacağını belirterek, “Israrımıza rağmen bizim bayramımızda yayınladığı için ben bayram sonrasına kadar raporla ilgili yorum yapmamaya karar verdim” dedi.
Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBERS) Ekonomi Forumu’na, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, EUROCHAMBRES Başkanı Alessandro Barberis, Global Chambers Platformu Başkanı ve EUROCHAMBERS Onursal Başkanı Christoph Leth, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve EUROCHAMBERS Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komite Başkanı Henry Malosse, EUROCHAMBERS üyesi 43 ülkenin odalar birliği başkanları, profesyonel şirket ve oda yöneticileri, akademisyenler ve düşünce kuruluşu temsilcileri katıldı.
Forumda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı ve EUROCHAMBERS Başkan Yardımcısı Hisarcıklıoğlu, "Küresel kriz Avrupa için bir fırsattır. Bu sayede Avrupa yapısal problemleri eline alacak ve bu sayede sadece siyasal olarak değil ekonomik bir çaba göstererek problemlerini giderecek. Biz Avrupa Ekonomi Ağı olarak çok uzun bir geleneğe sahibiz. Yakından temas bulmak açısından uluslarımıza çözüm bulma aşamasındayız. Bizim de Avrupa’daki tarihi trajedilerimizin önüne geçeceğimiz tek çözüm yolu budur" dedi.
AB üyelik müzakereleri, Türkiye ile gümrük bilgilerinin geliştirilmesinin vatandaşların faydası için aktif bir şekilde takip edilmesi gerektiğini ifade eden Rifat Hisarcıklıoğlu, "Hepimiz bundan faydalı çıkacağız. Bu da gösteriyor ki, bu müzakerelerle aktif bir şekilde ABD ve AB ile yapılan görüşmeler fayda gösterecektir. İş çevrelerinin hala AB’de finansman işinde geride kalmış bankaları bir parça daha desteklemesi gerekmektedir. İleri düzeyli uzun vadeli politikalara ve doğru eylemlere ihtiyaç var. Bizim pazarlara mali planlarla ilgili güçlü sinyaller ve işaretler vermek önemlidir. Bu sayede sürdürülebilir bir borç yolu ortaya çıkıyor. Ayrıca bu tür politikaların daha güçlü bir şekilde güçlenmesi gereklidir. Biz inanıyoruz ki, G-20 koordinasyon ve iş birliğini artırmak herkes için faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı.

"AB’YE TÜRKİYE’NİN GİRMESİ AB’YE KÜRESEL BOYUT KAZANDIRACAKTIR"
Türkiye’nin AB ile ilişkilerini kurban etmeye çalışanlara Kurban Bayramı’nda ortaya koyulan bu performansın bir mesaj olacağını vurgulayan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, "Türkiye dış ticaretinin yarısını AB’deki ülkelerle yapıyor ve bu süreçte AB kıpırdadığı zaman Türkiye uçuyor. Bu yüzden ekonominin canlanması bizim çıkarlarımızı direkt etkiliyor. AB insanlık için barış projesidir. Sizin tarihlerinize baktığımız zaman kendi aranızda savaşlarınız çok acımasız, kanlı ve çok sayıda ölen olmuştur. Fakat zaman içerisinde AB çatısı altında birleşerek birlikte üretmeye başladınız ve kendi içerinizde huzuru yakaladınız. Türkiye bu yüzden AB’yi bu kadar önemsiyor. Çünkü AB kıtasal bir şeydir. Türkiye ise bunu küresel bir boyuta getirecektir. Bundan dolayı Türkiye olarak AB’yi önemsiyoruz. Türkiye zamanında AB’ye çoktan üye olsaydı, AB daha da zengin olacaktı. Bu sayede AB bölgesel ve küresel olarak da çok zengin olacaktı. Suriye ve Mısır’da olan olaylarda, AB’nin sesini diğer birliklerle kıyaslandığı zaman çok cılız kaldı. Suriye’de 110 bin kişi bir diktatör tarafından katledildi. Eğer ki Türkiye şimdi AB’nin üyesi olsaydı AB’nin sesi cılız kalmayacak, AB küreselleşecek ve dünyadaki huzur için çok önemli bir adım atılacaktı" şeklinde konuştu.

"AB’NİN YAYINLADIĞI RAPORLA İLGİLİ BAYRAM SONUNA KADAR YORUM YAPMAYACAĞIM"
Her demokrasi dışı hareketin Türkiye’yi demokrasiye susayan ve demokrasiye daha fazla iştah kabartan bir ülke haline getirdiğini kaydeden Bakan Bağış, "Çünkü fırtınalar sadece ağaçların daha derinlere kök salmasını sağlar. Türkiye en son açıkladığı demokratikleşme paketiyle, bu konudaki kararlılığını ortaya koymuştur. Bu ülke tarihinin en şeffaf dönemini yaşamaktadır. Sorunlarımız elbette yok değildir, vardır. AB bugün bir ilerleme raporu yayınlayacak ve ısrarımıza rağmen bizim bayramımızda yayınladığı için ben bayram sonrasına kadar raporla ilgili yorum yapmamaya karar verdim. Şundan herkes emin olsun ki, Türkiye ile ilgili eleştirilerin, Türkiye’ye yöneltilen bazı haksız eleştirilerin yüzde 95’i, AB müzakerelerinde 23 veya 24. fasılların konusudur. Yani temel haklar yargı ve adalet konularıyla alakalıdır. AB’nin kurallarına göre aday ülkeler bu fasılları açmadan diğer fasılları açmamalıdırlar. 14 faslı açmış bir ülke olarak biz bu 2 faslı açmaya kendimizi hazır olduğumuzu ilan ediyoruz. Fakat AB üyesi bir yarımada devleti, Türkiye’nin bu faslı açmasını tek taraflı olarak engelliyorlar. Bu da AB’nin içindeki çıkmazın adeta bir göstergesidir. Devamlı bize ödevini yap diyen bir AB var ama ödevin ne olduğunu söylemeyen bir AB ile karşı karşıyayız. İşte bu siyasi çıkmazdan kurtulmak için iş dünyasının desteğini bekliyoruz. Bugün AB bütünlük içerisinde çeşitlilik değil, bütünlük içerisinde parçalanmışlık etkileri göstermemelidir. Türkiye AB konusunda kararlıdır. Türkiye demokratikleşme konusunda kararlıdır. Şeffaflaşma ve zenginleşme konusunda kararlıdır ve bu durum bizim milletimizin ortak bir paydasıdır. İktidar ve muhalefetiyle, genci ve yaşlısıyla, kadın ve erkeğiyle biz daha aydınlık daha müreffeh ve daha zengin bir Türkiye için çalışıyoruz" diye konuştu.

"ULUSLARARASI KURULUŞLAR GELECEĞE BİÇİM VERME KONUSUNDA ÜSTÜN GÜCE SAHİPLER"
Tüm dünyanın bir değişim sürecinden geçtiğini ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, "Bu değişimin siyasi, sosyal, ekonomik pek çok boyutu var. Değişimi planlamak ise geleceği öngörmekten öte, geleceğe biçim vermek demektir. Uluslararası kuruluşlar geleceğe biçim verme konusunda uluslar üstü bir güce sahiplerdir. Bu bağlamda ticaret dünyayı yönlendiren ve tarihi biçimlendiren bir faaliyettir. Ticaret yapan insan, ticaretin konusu insan, bölgesine faaliyet içerisinde olduğunuzdan ben biraz daha bunun kökünden bahsetmek istiyorum. Ticaret sadece basit bir alışveriş değildir. Ticaret ve kültür köprüleri kurmak, dünyaya, insanlara hizmet etmek demektir. Anadolu kültürü ticareti ve ahlakı birleştiren bir geleceği barındırır. Bizim geleceğimizde ticaret, yol, okul yapmak, paylaşmak ve kaynaşmaktır. Anadolu’nun en büyük özelliği din ve dil ayrımı yapmadan hoşgörülü olmaktır" dedi.
Konuşmaların ardından AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy video mesajıyla oturuma katıldı. Daha sonra TOBB Başkanı ve EUROCHAMBERS Başkan Yardımcısı Hisarcıklıoğlu, Bakan Bağış, Bakan Yazıcı ve Global Chambers Platformu Başkanı ve EUROCHAMBERS Onursal Başkanı Christoph Leth’e tablo hediye etti.
EUROCHAMBERS Ekonomi Forumu’nda, yeni iş kuranlara destek, finansmana erişim, sürdürülebilir sanayi, kadın girişimcilik, yeşil ekonomi, dijital hizmetler ve iş dünyasının duyduğu ihtiyaç duyduğu beceriler gibi konular konuşulacak.
(İHA)