BIST 9.300
DOLAR 34,36
EURO 36,36
ALTIN 2.827,85
HABER /  GÜNCEL

Randevuya gitmeyen hasta sistemi felç ediyor

Sağlık Bakanlığı tarafından tüm Türkiye'de hayata geçirilen randevulu muayene sistemine günde 200 bin kişi başvuruyor.

Abone ol

Ancak bazı hastaların randevu alıp doktora gitmemesi sebebiyle sistem, işlevini tam olarak yerine getiremiyor. İptal edilmeyen randevular sebebiyle sisteme giriş yapamayan yeni hastalar, hastaneye giderek yüz yüze randevu alıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS), yoğun ilgi görüyor. Geçtiğimiz ay İstanbul'da da devreye giren sistem, halen 81 ilde uygulanıyor. MHRS ile vatandaş, internet ve telefon ortamında randevularını tek bir merkezden alabiliyor. Ancak randevulara gitmeme oranı büyük hastanelerde yüzde 30'lara kadar çıktı. Durum böyle olunca, erken tarihe randevu alamayan diğer vatandaşlar hastanelere direkt gitmeye başladı ve sırada bekleyen plansız hasta sayısı arttı. Bunlar, doktorların izin verdiği ölçüde aralarda muayene ediliyor. 4-5 bin randevunun üzerine bin-bin 500 hastanın plansız geldiğine dikkat çeken yetkililer vatandaşları uyarıyor: "Gitmeyeceğiniz randevuyu iptal edin. Diğer hastalar mağdur olmasın."

Aldığı randevuya gitmeyen hastaların gerekçesini ise MHRS'nin 3-4 gün sonraya randevu verebilmesi oluşturuyor. Bu durumdaki hastalar ya özel hastaneye gidiyor ya da direkt gelerek kamu hastanesinden yüz yüze randevu alıyor. Vatandaş, fazla fatura ödememek için randevuyu telefonla arayıp iptal ettirmeye de yanaşmıyor. Bu durumun hastaları mağdur ettiğini kaydeden yetkililer, en erken 1 gün sonrası için randevu alınabildiğini, bu randevunun da saatinden en az 30 dakika öncesine kadar iptal edilebildiğini vurguluyor.

Mevcut durumda tüm hastanelerin kendilerine ait telefon ve internet randevu sistemleri iptal edildi. Yerine merkezî telefon ve internet sistemi kuruldu. Vatandaşa da acil durumlar hariç hastaneye gitmeden önce sistem üzerinden randevu alması söylendi. MHRS sistemi bazı aksaklıklar dışında vatandaşa büyük kolaylık sağlanıyor. Hasta, Türkiye genelinde 81 ildeki binin üzerinde devlet hastanesine ulaşabiliyor ve istediği doktordan 7 gün 24 saat randevu alabiliyor. Türkiye genelinde şu anda 200 bin kişi MHRS sistemi üzerinden randevu alıyor. Bu sayı ilerleyen dönemlerde daha da artacak. Sistemle bir günde bir sağlık kurumundaki farklı polikliniklerden en fazla 2 randevu alınabiliyor. Telefonla kendinize ve yakınlarınıza her aramada en fazla 4 randevu alınabiliyor. Sistemin bazı eksiklikleri de vatandaşı etkiliyor. Bir kişi internet ortamında ailesi ve kendisi için randevu almak için ayrı ayrı üyelik oluşturması gerekiyor. Örneğin iki çocuğu olan bir baba hem kendisi hem de diğer aile fertleri için belli bir süreçten geçerek farklı üyelikler oluşturuyor. Bunun yerine aile olarak üyelik yapılsa bu sorunun ortadan kalkacağı belirtiliyor.