Ramazan'ın bitiş tarihi ne, Ramazan ayı ne zaman hangi gün bitiyor? 2018 yılı Ramazan ayı 16 mayıs'ta başladı. Ramazan'ın son orucu ise 14 Haziran perşembe günü tutulacak. 14 Haziran perşembe günü aynı zamanda Arefe günü olarak kutlanacak. Yani 2018 yılında 16 Mayıs'ta başlayan ramazan ayının bitişi 14 Haziran perşembe günü olacak.
Abone ol2018 ramazan ayı ilk iftarı16 Mayıs çarşamba akşam ezanıyla birlikte bu akşam açılacak. İstanbul için ilk iftar vakti ise 20.22 olacak. Şeytanın bağlandığı meleklerin yer yüzüne indiği, sevabı ve rahmeti bol olan 11 ayın sultanı Ramazan başladı. 30 gün oruç tutacak müslümanlar için orucun yani Ramazan'ın son günü ise 14 Haziran perşembe günü olacak. Arefe günü olan 14 Haziran perşembe günü son iftar açılacak ve 2018 yılı Ramazan ayı sona erecek. 2018 ramazan bayramı ise bu sene 14 Haziran perşembe arefe günü ile başlayacak. Arefe günü yarım gün tatil olacak. Ramazan bayramının 1. günü cuma gününe 2. ve 3. günü ise 2018 yılında haftasonuna denk geliyor.
AREFE GÜNÜ HANGİ İBADETLER YAPILIR: Ramazan Bayramının yaklaştığı bugünlerde Müslümanlar arife gününü hangi ibadetler yapılır merak ediyorlar. Ramazan Bayramına az bir zaman kalması nedeni ile arife gününde yapılacak olan ibadetleri sizler için derledik. Arife günü kuşluk namazı, teşbih namazı ve şükür namazı kılarak gündüzünü ve ramazanın son gününü ihyaya çalışılmalıdır. Yine bu günde fitre veremeyenler iki rekât namaz kılıp Allaha iltica ederler. Bu günde kabirleri (ölmüşleri)ziyaret etmek onlara Yasin ve mülk sureleri gibi Kuran okumak, onlara hediyeler göndermek çok faziletli ibadetlerdendir. Yine Arife günü istiğfar, salavat, kelime-i tevhit okuyarak hususi hatimler yapmakta faziletli ibadetlerdendir. Ayrıca bin ihlası şerif okuyarak ihlas hatmi yapmak tavsiye edilen ibadetlerdendir. Bu günün gündüzünde olduğu gibi gecesini de ibadetle geçirmek lazımdır. Zira arife gecesini ihya eden kişiye cennet vacip olur buyrulmuştu.
AREFE GÜNÜ OKUNACAK DUALAR: Diyanet İşleri’nde yer alan bilgiye göre Arefe Günü için Hz.Muhammed şu duayı uygun görmüştü:
“Allah’tan başka ilah yoktur, o tektir, onun ortağı yoktur. Mülk sadece onun, hamd da yalnız onadır. O her şeye kadirdir.”
Hz. Ali ise bugün için şu duanın okunmasını tavsiye etmiştir:
“Allah’ım, bizim dediğimizden hayırlı olarak, Zât’ının buyurduğu gibi hamd sana mahsustur. Allah’ım namazım, sair ibadetlerim, ölümüm, yaşamam senin içindir. Kalan varlığım da Zât’ın içindir. Allah’ım kabir azabından, kalp fitnesinden, işlerin bozulmasından sana sığınırım. Allah’ım esen yelin getirdiği şeyin hayırlısını senden dilerim.”
Ayrıca bugün içinde İhlas Suresi’nin sürekli okunması gerektiği de vurgulanıyor.
İhlas Suresi’nin Arapça okunuşu: “Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.”
İhlas Suresi’nin Türkçe çevirisi: “De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O)Doğurmadı ve doğurulmadı. O'na bir denk de olmadı.”
2018 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN: 11 ayın sultanı Ramazan ayı bu sene 16 Mayıs günü başlayıp, 14 Haziran Perşembe günü arefe günü ile nihayete eriyor. Kadir Gecesinin ise tahmini olarak 10 Haziran Pazar gününe geldiği söyleniyor. Ramazan Bayramı da arefe gününü takip eden 15, 16 ve 17 Haziran günlerini kapsıyor. Tatil günlerini merak eden vatandaşlar bayramın hangi güne geldiğini merak ediyorlar. Ramazan Bayramı bu sene Cuma- Cumartesi ve Pazar günlerine denk geliyor. Buna göre bayram tatili 3-4 gün civarı olacak.
*16 Mayıs 2018 Çarşamba (Ramazan'ın ilk günü)
*10 Haziran 2018 Pazar (Kadir Gecesi)
*14 Haziran 2018 Perşembe (Arefe)
*15 Haziran 2018 Cuma (Ramazan Bayramının (1.Gün)
*16 Haziran 2018 Cumartesi (Ramazan Bayramı (2.Gün)
*17 Haziran 2018 Pazar (Ramazan Bayramı) (3.Gün)