Uzmanlar, Ramazan ayında yapılacak ağır sporların çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra kalp krizi gibi ciddi problemlere yol açabileceği uyarısında bulundu
Abone olRamazan’ın vücudu dinlendirme ayı olduğunu belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bölümü Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, ''Vücudu, detoks dediğimiz toksinlerinden arındırma, sindirim sistemini dinlendirme ayı. Bu dönemde sıcak hava ve oruç süresinin 17-18 saat olması nedeniyle vücudumuz ciddi anlamda su kaybediyor'' dedi.
Ramazan ayında çok ağır olmayan sporların tercih edilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kalaycıoğlu, ''Çünkü ağır egzersizler daha fazla su kaybetmeye sebep olabilir. Ayrıca egzersiz zamanını çok iyi ayarlamak lazım'' diye konuştu.
Prof. Dr. Kalaycıoğlu, akşam saatlerinden sonra çok ani ve hızlı bir şekilde beslenme hatası yapıldığını vurgulayarak, ''Yemeğin peşinden de spor yapmaya kalkarsak o daha büyük riskler oluşturabilir. Ramazanda mutlaka spor yapmak istiyorsak hafif yürüyüş tarzı sporlar yapmak ya da vücudu çok fazla yormadan spor yapmak çok daha uygun olacak'' dedi.
SPORU, YEMEKTEN 3 SAAT SONRA YAPIN
Ramazanda spor yapmak isteyenlerin yemekten 3 saat sonra spor yapması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, “Çünkü kalp kanı sindirim sistemine gönderiyor. Siz birdenbire yemek yedikten sonra spora gittiğinizde kan bu sefer 'vücudun hareket sistemine mi sindirim sistemine mi gideceğim' gibi bir ikilem içinde kalıyor ve bu durumda kalp problemleri ya da sindirim problemleri oluyor. İnsanlar, aşırı yemek sonrası ani sporda kalp krizi bile geçirebilir. Veya sindirim problemleri, hazımsızlık oluşabiliyor” dedi.Prof. Dr. Kalaycıoğlu, kan şekerini ayarlayabilmek için kuru meyve tüketilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, ayrıca her gün mutlaka mineral, anyon ve katyon içerdiği için bir şişe gazı çıkarılmış maden suyu içilmesini önerdiklerini belirtti.