BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  RAMAZAN

Ramazan'da itikafa nasıl girilir?

Ramazan'da Peygamber sünneti olan itikafa girmek için Diyanet, başvuruları kabul ediyor.

Abone ol

İbadet ve yardımlaşma ayı olan, içinde bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi'ni barındıran ramazan ayının son 10 gününe girilmesiyle müslümanlar itikafa girmeye başladı.

Ramazan ayı dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığının müslümanların ibadetlerini kolaylaştırmak amacıyla
aldığı tedbirler kapsamında, itikaf için bin 694 cami belirlendi. 

Müslümanlar, ilçe müftülüklerine başvurunun ardından Diyanet İşleri Başkanlığının ramazan genelgesi doğrultusunda mülki amirin onayını da alarak itikafa giriyor.

İTİKAF NEDİR?

Kelime anlamı "Bir kenara çekilme, ortalıkta görünmeme" olan itikaf, dini bir terim olarak da akıllı, ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet ve Allah'a yakınlık eldeitikaf.20130730123606.jpg etme niyetiyle bir süre durması anlamına geliyor.

Kur'an ve sünnetle sabit olan itikafa erkekler mescitte girebilirken, kadınlar ise evlerinde namaz kılmak
üzere belirledikleri yerlerde girebiliyor.

YEME İÇME UYUMA CAMİDE

İtikafa giren bir kişinin tüm ihtiyaçlarını camide gerçekleştirmesi de itikafın şartları arasında yer alıyor.

Yeme, içme, uyuma gibi ihtiyaçlarını camide geçiren Müslümanlar, tuvalete, abdest  gibi ihtiyaçlar için camiden çıkabiliyor.

Eğer itikafa giren kişinin bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidilebiliyor. Cenaze namazı için de dışarı çıkılamayan itikafta, kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması gibi mecburi hallerin dışında Müslümanın camiden çıkması da itikafı bozuyor. 

DİYANET'E GÖRE İTİKAF

İtikâf, bir camide ibadet niyyetiyle durmak demektir. Ramazanın son on gününde itikâf, kifâye olarak sünnet-i müekkede'dir. Cemaatten biri itikâfa girince bu görev diğerlerinden düşmüş olur.
İtikâfın şartları, niyet etmek, oruçlu olmak, itikâfı beş vakit cemaatle kılınan camide yapmak ve kadının ayhalî ve lohusa halinde olmamasıdır. Kadın, camide değil, evinde namaz kıldığı odada itikâf yapar.

İtikâfın adabı:
1. Câmilerin en faziletlisinde ve Ramazanın son on gününde itikâfa girmek.
2. İtikâf esnasında sadece hayırlı şeyler konuşmak.
3. Kur'an okumak, hadis-i şerif, peygamberlerin hayatına ait kitaplar okumak.
4. Temiz elbise giymek, güzel koku sürünmek. İtikâfa giren kimse camide yer, içer, uyur ve lâzım olan şeyleri camide alır. Bunlar için dışarı çıkarsa itikâfı bozulur.

Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli ise gusûl yapmak gibi tabiî ihtiyaçları için camiden dışarı çıkar. Cuma namazı aynı yerde değil de başka yerde kılınıyorsa cuma için bulunduğu yerden çıkıp oraya gidebilir. Cenaze namazı için dışarı çıkamaz.

Kendisine ve malına bir zarar geleceği korkusu ile ve zorla camiden çıkarılması durumunda başka bir camiye geçmek üzere camiden çıkabilir.

Bu zorunlu haller dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur. İtikâfda olan kimsenin eşi ile cinsel ilişkide bulunması itikâfı bozduğu gibi dokunmak ve öpmekle bir boşalma olursa yine bozulur. İhtilâm olmak (uyku halinde cünüplük meydana gelmesi) itikâfı bozmaz.
İtikâfa giren kimse hayırlı ve iyi işler söylemeli, kötü sözlerden sakınmalıdır.

HADİSLER

İbn Abbâs radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu
"İtikâfa giren kişi, günahları hapsedip, sevapların tümünü elde eden kişi gibi, kendi­sine sevaplar kazandıran kişidir."
[İbn Mâce, leyyin bir senedle.]

Âişe radiyallahu anhâ'dan: "Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem, ölünceye kadar Ramazan'ın son on gününde itikâfa girerdi. Ondan sonra hanımları da iti­kâfa girdiler." [Altı hadis imamı.]