Ramazan'da en sık yapılan hatalar
Ramazan son yıllarda yılın en sıcak aylarına denk geliyor. Böyle olunca sıcaklık ve nem artışı vücudu daha fazla etkiliyor.
Ramazan son yıllarda yılın en sıcak aylarına denk geliyor. Böyle olunca sıcaklık ve nem artışı vücudu daha fazla etkiliyor.
Ramazan ayında doğru ve sağlıklı beslenilmemesi ve yeterince sıvı alınmaması halinde su ve mineral kaybı gelişiyor ve bunlara bağlı ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabiliyor.
ÖLÇÜSÜZ BESLENME KİLO NEDENİ
Oruç süresince vücut daha az enerji harcadığı için bazal metabolizma hızı düşüyor. Oruç doğru tutulur, ölçülü ve dengeli beslenmeye devam edilirse kilo almak yerine fazla kilolardan kurtulmak ve ideal kiloya inip bunu korumak mümkün hale geliyor. Ancak, vücut kendini açlık süresine göre programladığı için, iftar ve sahurda ölçüsüz beslenme kilo alımını tetikliyor.
İFTAR SONRASI 2-3 ARA ÖĞÜN
İftar ve sahur arasında, az ama sık yeme ilkesinin uygulanması gerekiyor. Sahur ve iftarda 2 ana öğün, iftardan sonra ise 1-1.5 saat arayla 2 ara öğün yenmesi öneriliyor. Sahurun ihmal edilmeyip iftarın ikiye bölünmesinin sağlık açısından yararlı olduğu belirtiliyor.
Orucun su ve hurmayla açılmasının, çorba içtikten sonra 10-15 dakika ara verilip ana yemeği bu moladan sonra tüketmenin faydalı olduğuna dikkat çekiliyor. İftar sonrası 1-2 saatlik aralıklarla meyve, sütlü tatlı, kuruyemiş, süt gibi 2 veya 3 ara öğün tüketilmesi öneriliyor.