BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  SAĞLIK

Ramazanda beslenme önerileri

Ramazan yaklaşıyor. Peki oruç tutanlar nasıl beslenmeli?

Abone ol Ramazan'da yemek ve beslenme alışkanlığımız hızla değişiyor. Uzmanlar, "Ramazanda insan, ihtiyacının iki-üç kat fazla yemek tüketebiliyor. Bunun metabolizma üzerinde zarara yol açmaması için, yavaş yavaş Ramazan'daki beslenme türüne adapte olmak gerekir" uyarısında bulundular.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, rahat oruç tutmak isteyenlerin, şimdiden porsiyonları azaltıp, öğün sayısını artırarak kendilerini Ramazan'a hazırlaması gerektiğini söyledi.

UYUM SAĞLAYIN

Çom, oruca sayılı günler kaldığını hatırlatarak, vatandaşlara rahat bir Ramazan için tavsiyelerde bulundu. Ramazan'da yemek ve beslenme alışkanlığının hızla değiştiğini kaydeden Çom, "Ramazan'a özgü farklı bir yemek kültürümüz olduğundan, çok çeşitle donatılmış, ağır - yağlı yemeklerden oluşan iftar sofraları kuruluyor. Bir insan, tüketmesi gerekenden iki üç kat fazla yemek tüketebiliyor. Bunun insan metabolizması üzerinde zarara yol açmaması için yavaş yavaş Ramazan'daki beslenme türüne adapte olmak gerekir" dedi.

AÇLIK HİSSİNE ALIŞTIRIN

Bu amaçla şimdiden porsiyonların azaltılarak, öğün sayısının artırılması gerektiğini belirten Çom, "Az yiyecek ile vücut, açlık hissinin giderilmesine alıştırılmalı. Gece yatmadan önce yemeği bırakmak; sulu yiyecek ve meyveler ile mönüyü zenginleştirmek gerek. Böylece, Ramazan’da birden bire günde 2 öğüne düşüp, ağır yiyecekler ile rahatsız olmazlar” dedi.

MUTLAKA SAHURA KALKIN

Çom'un Ramazan boyunca beslenme önerileri şöyle:

Şeker, tansiyon, kalp rahatsızlıkları olanlar, oruç öncesi doktora başvurmalı.

Sahura kalkmadan oruç tutulduğunda, şeker oranı düşer. Bu da açlık hissinin artmasına ve çok yemeğe yöneltir. Bu nedenle Ramazan'da mutlaka sahura kalkılmalı.

İftar ve sahurda, ızgara, haşlama, buğulama gibi hafif yiyecekler tüketilmeli. Sahurda kahvaltıya ağırlık verilmeli.

İftardan hemen sonra televizyon karşısında zaman geçirmek, yatmak vücudu metabolik olarak olumsuz etkiler. Bu nedenle, iftar sonrası yürüyüş yapılmalı.

Özellikle iftarda, sofradan tam doymadan kalkmak gerekir. Sahura kadar ara ara az porsiyonlar ile yemek yenilmeli.