BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,31
ALTIN 2.841,73
HABER /  RAMAZAN

Ramazanda ağız kokusunu böyle giderin

Kayseri Özel Avrupa Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Ahu Alçı Karayılan, nanenin Ramazan’da oluşan ağız kokusunun düşmanı olduğunu söyledi

Abone ol

Kayseri Özel Avrupa Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Ahu Alçı Karayılan, Ramazan’da tüketilen şeker oranının artması, sahurdan sonra dişlerin fırçalanmaması ve uzun saatler aç kalmanın, apız içinde bakteri oluşuma neden olduğunu ve ağız kokusu oluşturduğunu söyledi.

Karayılan Ramazan’da ağız kokusunu önlemenin en önemli yolunun diş fırçalamaktan geçtiğini, bunun yanı sıra, sahurdan hemen sonra yenilecek taze nanenin de ağız kokusunu engelleyeceğini ifade etti. Karayılan, “İyi bir ağız bakımına ihtiyaç vardır. Günde en az iki defa dişleri, dili, yanak içini fırçaladıktan sonra diş ipi ve ağız gargarasıyla diş bakımını desteklemek gerekir. Ramazanda da bir şeyler yenmediği ve tükürüğün azaldığı için ve ağız ve diş yüzeyleri yıkanmadığı için ağız ve nefes kokusu oluşur. Bunu önlemek içinde iftarda ve sahurda bol su tüketmek gerekir. Ayrıca sahurda da nane, tarçın ve karanfil gibi aromatik yağlar içeren bitkilerden yararlanılırsa ağız kokusunu engellemiş olur” dedi.

Ramazanda ağız kokusuna neden olan bir başka nedeninde ağız kuruluğu olduğunu belirten Karayılan, “Yemek yendiği ve bir şeyler içildiği zaman tükürük salgısı artar. Ramazanda da bir şeyler yenmediği için tükürük azalır. Tükürüğün azalması ağız kuruluğuna, dolayısıyla ağız ve nefes kokusuna neden olur. Bunu önlemek içinde iftarda ve sahurda bol su tüketmek gerekir” şeklinde konuştu.

Karayılan, bayramla birlikte şeker tüketiminin daha da artacağını, bu durumun diş çürüklerine davetiye çıkardığını vurguladı. Karayılan, “Baklava ve şekerli gıdaların yenmesi ve asitli içeceklerin içilmesi çürüklerde artışa neden olur. Diş çürüklerini önlemek için dişlerin fırçalanması lazım, özellikle de bayramda tatlı yedikten sonra ağız bakımına özen gösterilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.