BIST 9.725
DOLAR 35,22
EURO 36,86
ALTIN 2.979,34
HABER /  RAMAZAN

Ramazan pidesi fiyatı açıklandı kaç lira?

Ramazan ayı haftaya başlıyor 18 Haziran'da ilk oruç tutulacak. Ramazan ile birlikte pideye de zam geliyor. Ankara'da pide fiyatları belli oldu. İşte rakam.

Abone ol

Ramazan başlamadan pideye zam geldi. Ankara ve İstanbul'da Ramazan pidesi fiyatları belirlendi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı 2015 yılında Ramazan pidesinin kaç liradan satılacağını açıkladı.

Türkiye genelinde ramazan pidesinin kilogram fiyatının 6 lirayı geçmeyecek. Ankara'da 250 gramlık pidenin 1,5 liradan satışa sunulması kararlaştırıldı. Pide fiyatı geçen yılki gibi görünüyor ancak aslında gizli zam var.

İSTANBUL'DA RAMAZAN PİDESİ KAÇ LİRA?
Ramazan pidesi bu yıl İstanbul'da kaç liraya satılacak? Rakam belli oldu. İstanbul'da 300 gramlık Ramazan pidesinin fiyatı 2 lira olarak açıklandı. Geçen yıl İstanbul'da Ramazan pidesi 1.5 liraya satılmıştı. Haliyle 50 kuruşluk bir zam geldiği anlaşılıyor.

GRAMI DÜŞÜR ZAM YOK DE...
Ankara'daki pide fiyatlarında 'zam' yok gibi görünüyor ancak işin aslı hile yapılıyor. Geçen yıl 1.5 liraya satılan pide 300 gramdı. Bu yıl ise 50 gram azaltılan pide aynı fiyata satılacak. Geçen yılda fırıncılar odası aynı numarayı çekmişti. Zam yapmadık demişler ama 350 gramlık pideyi 300 grama düşürüp 1.5 liradan satmışlardı. İşin aslı 'zam yapmadık' algısı yaratmak için gramı indirdiler. Geçen yıl aldığınız ramazan pidesi bu yıl bir dilim eksik olacak. Yapılan gizli zamda yüzde 25 civarında olmuş olacak.

RAMAZAN NE ZAMAN İLK ORUÇ HANGİ GÜN?
2015 yılında Ramazan ayı önümüzdeki hafta 17 Haziran Çarşamba günü kılınacak olan ilk teravih namazıyla başlayacak. Ramazan ayında ilk sahura 17 Haziran çarşambayı 18 Haziran perşembe gününe bağlayan gece kalkılacak. Bu durumda ilk oruç 18 Haziran Perşembe günü tutulacak ve ilk iftar 18 Haziran akşamı yapılacak.

İLK TERAVİH NE ZAMAN KILINACAK?
Ramazan ayının başlangıcı kılınan ilk teravih namazıyla oluyor. Teravih namazı Ramazan 'daki ilk iftardan bir gün önce başlamış oluyor. Haliyle ilk teravih namazı 17 Haziran 2015 çarşamba günü akşamında kılınacak.

İLK SAHURA NE ZAMAN KALKILACAK?
Ramazan ayında ilk sahura 17 Haziran çarşambayı 18 Haziran 2015 perşembe gününe bağlayan gece kalkılacak.

İLK İFTAR NE ZAMAN?
Ramazan ayının oruçlu olarak geçirilecek ilk günü 18 Haziran Perşembe günü olacak. O günün akşamında da ilk oruçlar açılacak.

BU SENE KAÇ SAAT ORUÇ TUTACAĞIZ?
ramazan.20150610165807.jpg
2015 yılı Ramazan ayı en uzun süreli oruç tutacağımız Haziran ayına denk geldi. Günlerin en uzun olduğu Haziran ayında 17 saat 20 dakika civarında oruçlu olacağız. Bu İstanbul için tahmini oruçlu olunacak saat süresidir. Diyanet İşleri'nin 2015 yılı imsakiyesi yayınlandığında kaç saat oruç tutulacağı net olarak ortaya çıkacak.

KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Ramazan ayında İslam aleminin en kutsal saydığı Kadir Gecesi bulunuyor. 2015 yılında Kadir Gecesi Diyanet'in dini günler takvimine göre 13 Temmuz 2015 Pazartesi gecesine denk düşüyor.

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?
Diyanet İşleri Başkanlığı 'nın açıkladığı dini günler takvimine göre bu yıl Ramazan ayı 18 Haziran tarihinde başlayacak ve 16 Temmuz 2015 tarihinde bitecek. 17 Temmuz Ramazan Bayramının birinci günü oluyor ve bayram cumar gününe denk geliyor. Ramazan bayramının 2. ve 3. günü cumartesi ve pazar günlerine denk düşüyor. Haliyle bu yıl Ramazan bayramı tatili sadece 3 günden ibaret olacak ve bayram tatili uzamayacak.

RAMAZAN VE ORUÇ HAKKINDAKİ 40 HADİS
ramazan-ayi-hadisleri.jpg
1- İmam Bakır (a.s): “Her şeyin bir baharı vardır, Kur’an’ın baharı da Ramazan ayıdır.”

2- İmam Ali (a.s): “Ramazan Allah’ın ayı, Şaban Resulullah’ın ayı, Recep benim ayımdır.”

3- Resulullah (s.a.a): “İnsan, ramazan ayının faziletini bilseydi, yılın hepsinin ramazan olmasını isterdi.”

4- İmam Sadık (a.s): “En iyi (faziletli) cihad sıcak havada oruç tutmaktır.”

5- Resulullah (s.a.a ): “Gökyüzünün kapıları Ramazan ayının ilk gecesi açılır ve son gününün gecesine kadar kapanmaz.”

6- İmam Sadık (a.s): “Kim ramazan ayında (Allah’ın kitabından) Kur’an’dan bir ayet okursa, diğer aylarda Kur’an hatmeden kimse gibidir.”

7- Resulullah (s.a.a): “Cennet, her yıl ramazan ayının gelişiyle süslenip ziynetlenir.“

8- İmam Sadık (a.s): “İnsanın başına bir bela (musibet ) geldiği zaman oruç tutsun.”

9- İmam Zeynelabidin (a.s): “Selam sana olsun ey Ramazan ayı ki, hiç bir ay seninle fazilette yarışamaz.”

10- Resulullah (s.a.a): “Cennet dört kişinin özlemini çeker, ….biri de ramazan ayında oruç tutandır.”

11- Resulullah (s.a.a): “Ramazan ayı bütün ayların, Kadir gecesi ise bütün gecelerin efendisidir.”

12- Resulullah (s.a.a): “Kim Ramazan ayını oruçlu geçirir ve haramlardan ve iftiradan sakınırsa, Allah ondan razı olur ve cenneti ona farz kılar.”

13- Hz. Peygamber efendimiz (s.a.a) bir hutbesinde şöyle buyurmuştur: “Her kim ramazan ayını susarak oruç tutar da, kulağını, gözünü, dilini, şehvetini ve vücudunun organlarını yalandan, haramdan ve gıybetten Allah’ın rızası için korursa, yüce Allah onu kendine yakın kılar, öyle ki o adam Hz İbrahim Halilullah’a (onun makamına) erişir ve onunla birlikte olur.”

14- İmam Bakır (a.s): “Ramazan ayının diğer aylara üstünlüğü Resulullah’ın diğer peygamberlere üstünlüğü gibidir.”

15- Resulullah (s.a.a): “Ramazan ayı öyle bir aydır ki, başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu Cehennem ateşinden kurtulmadır.“

16- İmam Ali (a.s): “Oruç, kul ile Yaradanı arasında bir ibadettir, Allah’tan başka kimse onu bilemez.”

17- Resulullah (s.a.a): “Her şeyin bir kapısı vardır, ibadetin kapısı da Oruçtur.”

18- Resulullah ( s.a.a.): “Oruç sabrın yarısıdır.”

19- Resulullah (s.a.a) (Sahabeden birine hitaben): “Oruç tut; çünkü oruç gibi bir ibadet yoktur (onun yerini tutacak bir şey yoktur).”
ramazan-ne-zaman-ilk-teravih-namazi.jpg

20- Resulullah (s.a.a): “Allah-u Teala buyuruyor: “İnsanoğlunun oruç hariç bütün iyi amelleri kendisi içindir; ama oruç benim içindir ve ben mükafatını vereceğim.”

21- İmam Ali (a.s): “İslam beş temel üzerine kurulmuştur; namaz, zekat, hacc, oruç, velayet.”

22- Resulullah (s.a.a): “Oruç, cehennem ateşinden koruyan bir siperdir (kalkandır).”

23- Resulullah (s.a.a): “Üç amel Allah’ın rahmetindendir: Gece namazı kılmak, mu’min kardeşin halini sormak ve oruç tutmak.”

24- Resulullah (s.a.a): “Allah-u Teala melekleri oruç tutanlara dua etmekle görevlendirmiştir.”

25- Resulullah (s.a.a): “Oruç tutanın uykusu ibadet, susması tesbih, ameli kabul ve duası müstecab olur.”

26- Resulullah (s.a.a): “Oruç tutanın duası reddedilmez.“

27- Resulullah (s.a.a): “Cennetin Reyyan adlı bir kapısı vardır; o kapıdan ancak oruç tutanlar girecektir.”

28- İmam Kazım (a.s): “Oruç tutanın duası iftar vakti kabul olur.”

29- Resulullah (s.a.a): “Oruç tutan bir kimse, kendisine hakaret edildiği vakit “Allah’ın selamı üzerine olsun ben bugün oruçluyum” derse, Alla-u Teala buyurur: “Oruçlu kulum bana sığındı, onu cehennem ateşinden koruyup cennetime yerleştirin.”

30- İmam Sadik (a.s): “Oruç tutan her mu’min sahur ve iftar vakitlerinde Kadir suresini okursa, bu iki vakit arasında Allah yolunda canını veren kimse gibidir.“

31- Resulullah (s.a.a): “Oruç tutan kimsenin iki mutluluğu vardır; iftar vakti ve Kıyamet günü.”

32- İmam Ali (a.s): “Her şeyin bir zekatı vardır, bedenin zekatı da oruçtur.”

33- İmam Sadık (a.s): “Allah, orucu zengin ile fakir eşit olsunlar diye farz kıldı.”

34- Hz. Fatıma (s.a.): “Allah, orucu ihlası sağlamlaştırmak için farz kılmıştır.”

35- İmam Rıza (a.s): “Eğer sorulsa ki, neden Ramazan ayının orucu, bundan az veya fazla farz kılınmadı? Şöyle cevap verilir: “Çünkü bu, zayıf ve güçlünün gücünün yettiği bir miktardır.”

36- Resulullah (s.a.a): “Bu ay Ramazan diye adlandırıldı; çünkü bu ay günahları temizler.”

37- Resulullah (s.a.a): “Nefsimi elinde tutan Allah’a and olsun ki oruç tutan kimsenin ağzının kokusu Allah’ın yanında misk kokusundan daha iyidir.”

38- Resulullah (s.a.a): “Oruç tutun ki sıhhatli (sağlıklı) olasınız.”

39- Resulullah (s.a.a): “Kim ramazan ayını oruç tutar ve haramlardan sakınırsa, Allah onun geçmiş günahlarını affeder.”

40- Resulullah (s.a.a): “Ey gençler, sizden kimin gücü yeterse evlensin; çünkü bu, gözün haramdan sakınmasını ve iffetin korunmasını sağlar. Kimin evlenmeye gücü yetmezse; oruç tutsun; çünkü oruç, cinsel arzuları kontrol etmede çok faydalıdır.”

RAMAZAN'DA ORUÇ TUTUCAKLARA EN ÖNEMLİ SAĞLIK UYARISI
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, ramazanda iftar ve sahur arasında bol sıvı alınması gerektiğini belirterek, "Böbrek sağlığının yanı sıra kas, deri, sindirim ve boşaltım sistemi için de hayati derecede öneme sahip olan su, günlük beslenmede öncelikle ele alınması gereken besin öğelerinin başında gelmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Erk, ramazanda böbrek sağlığı konusunda yapılması gerekenlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Timur Erk, yaz aylarına denk gelen ramazanda, vücudun su ve tuz dengesinin korunamaması nedeniyle böbrek hastalıkları şikayetlerinde artış gözlendiğini anlattı.

SU EN ÖNEMLİSİ
Ramazan boyunca da böbrek sağlığının yanı sıra kas, deri, sindirim ve boşaltım sistemi için de hayati derecede öneme sahip olan suyun, günlük beslenmede öncelikle ele alınması gereken besin öğelerinin başında geldiğine dikkati çeken Erk, sağlık olmadan oruç farzının yerine getirilemeyeceğini belirtti. Erk, hemodiyaliz ve böbrek fonksiyon bozukluğu fazla olan hastaları, sağlıkları tehlikeye gireceğinden, oruç tutmamaları konusunda uyardı.

Timur Erk, şu önerilerde bulundu:

"Kişilerin iftar-sahur arasında bol sıvı almaları, yeterli beslenmeleri, hayati ilaçlarını doz-saat ayarlaması yaparak mutlaka kullanmaları ve yeterli uyku ile dinlenmeleri son derece yararlı olacaktır. Ayrıca böbrekler açısından bir hastalığı söz konusu olmayan bireyler de böbrek sağlığını tehlikeye atmamak adına aşırı tuz tüketmemeli, yeterli su tüketimine ayrıca özen göstermeli."

HANGİ BÖBREK HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR?

Türk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bilal Görçin de böbreklerinde basit kist, küçük kum veya taş, idrar yolu infeksiyonu veya fonksiyonu hafif azalmış hastaların rahatlıkla oruç tutabileceklerinin altını çizdi.

Görçin, böbrek yetmezliği ile ilgili olarak ise tansiyon ve şeker hastalarının, polikistik böbrek hastalığı ve tek böbrekli olanların, iki taraflı tedavi ettirilemeyen böbrek taşları olanların, çocukken ciddi böbrek hastalığı geçirenlerin yanı sıra idrarın mesaneden yukarı kaçtığı reflü hastalığı, böbreklerden aşırı protein kaçağına neden olan hastalıklar ve Ailevi Akdeniz Ateşi ile bazı romatizmal hastalıkları yaşayanların risk altında olduğunu belirtti.

DİYALİZE GİREN ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Şeker ve tansiyonun iyi kontrol edilmesinin böbrek yetmezliği açısından önemli olduğunu anlatan Görçin, şunları kaydetti:

"Bizim ünitemizde hemodiyalize giren 250 hastanın 150'si şeker ve tansiyonun sebep olduğu böbrek yetmezliği sorunu yaşamaktadır. Bu hastaların bir kısmı diyaliz hastası olur. Şeker ve tansiyon ne kadar iyi kontrol edilirse böbrekler o kadar az etkilenir. Sağlıklı insanların da bu amaçla özellikle tuzdan ve şekerden uzak durması gerekmektedir. Ailesinde yüksek tansiyon ve şeker olan kişilerin aralıklı tetkik yaptırması, diyete dikkat etmesi ve her iki hastalığı ortaya çıkaran obeziteden kaçınması gerekir."

Yrd. Doç. Dr. Görçin, böbrek sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

"Fazla su böbrekleri bozmaz, az su ise taş ve infeksiyona sebep olabilir. Gıdaların mümkün olduğunca tuzsuz olması birinci şarttır. Böylece tansiyon yükselmeleri ve susama daha az olacaktır. Bir anda değil aralıklı yemek yenmeli. Potasyum sorunu yok ise bol meyve tüketilmeli. Kola, soda, kahve, çay ve gazlı içecekler içerdikleri sodyum nedeniyle tansiyon yükseltebilir. Ayrıca idrar söktürücü etkileri ile tuz kaybına yol açabilir. Bunların yerine bol su, kavun ve karpuz yenmeli. Böbrek hastalarının karşılaşacağı en kötü durum tansiyon yükselmesidir. Önlemlere rağmen yükselirse mutlaka ilaç kullanıp oruca ara verilmeli. Sıvı miktarı az alınınca böbrek taşı olan hastalarda ağrı olabilir. Gerektiğinde müdahale edilmelidir."