Her Ramazan'ın bir tartışması olur. Bu Ramazan'ın tartışması ise tokluk hissi veren haplar oldu.
Abone olBu yıl Ramazan'ın Ağustos ayına denk gelmesi ve 16 saat sürmesi beraberinde ilginç yöntem ve tartışmaları getirdi. Oruç tutmakta zorlananlar çareyi 69 TL'ye satılan tokluk hissi veren haplarda buldu. Vatandaşın uyguladığı bu yöntem ilahiyatçıları ikiye böldü.
Tok tutan hapları, "Bu bir nevi oruçta şikedir" diye eleştiren ilahiyatçı da var, aykırı olmadığını savunan da. İşte ilahiyatçıların görüşleri:
Prof.Dr.Süleyman Ateş: Oruç tutmanın manasını iyi anlamalıyız. Açlık, susuzluk hissi olmazsa orucun manası kalmaz. Tok tutan hap içmek doğru değil. Yeni adet çıkarmasınlar. Sahur vakti, yemek yenir; Bir sonraki akşam ezanına kadar yemeden, içmeden ve cinsel ilişikiden uzak durulur. Ramazan'da dinginlik ve açlık hissi olmalı. Akşama kadar uyuyarak veya hap içip tok kalarak oruç tutulmaz. Böyle şeyler Ramazan'ın özüne aykırıdır. Dinen caiz bulmuyorum.
ORUÇTA ŞİKEDİR
Prof.Dr.Saim Yeprem: Bir kişinin hap veya sağlık desteğiyle oruç tutma mecburiyeti yoktur. Orucu sağlıklı kişiler tutar. Şayet içilen haplar midede sürekli salgılanıp, tok tutuyorsa orucu sakatlar. Bu durum 'oruç tutuyotum' deyip, akşama kadar gıda takviyesi almaya benzer. Dinimiz açısından caiz değildir. Günümüz tabiriyle söyleyecek olursak bir nevi şike yapmaya benzer. Oruçlular normal sınırlar içinde açlığın ne olduğunu tatmalıdır. Tok kalarak nefis terbiye edilmez. Sağlık sorunu olanlar doktora başvurup, öyle oruç tutsun. Nikotin bandı takanlar, sadece sigara bağımlılığına bağlı olarak nikotin ihtiyacı için bu ürünü kullanıyorsa oruç tutabilirler. Ancak nikotin bandı, keyif veriyorsa, mayhoşluk yaratıryorsa bu caiz değildir."
SAKINCASI YOKTUR
Prof.Dr.Abdülaziz Bayındır: Sahurda tok tutan hap içmenin dinen sakıncası yoktur. Yemek yemenin mantığı tok kalmaktır. Caiz değil deniyorsa, o halde yemek de yenmesin! Sahurda ilaç takviyesinin dinimiz açısından sakıcası olmaz.
ÖNEMLİ OLAN NİYETTİR
Prof.Dr.Beyza Bilgin: "Burada önemli olan niyettir. Bu haplar hangi niyetle içiliyor. Kişi, zayıflamak için orucu bahane etmemeli. Ramazan'da farklı niyetleri bir araya getirmemeliyiz. Orucu halis niyetle tutmak gerekir. Spor için namaz kılınmayacağı gibi zayıflamak için de oruç tutulmaz."
ORUÇ EZİYET ÇEKMEK DEĞİLDİR
Prof. Dr. Suat Cebeci: İslam kolaylık dinidir. İftar ve sahur arasındaki zaman diliminde helal olması koşuluyla bu tür ürünler tüketilebilir. Acıkmamak için, susamamak için tedbirler alınmasının bir mahsuru olmadığını düşünüyorum. Oruç eziyet çekmek demek değildir. Bunu kolaylaştırmak için ne yapılması gerekiyorsa meşru olarak yapılabilir.
RAMAZANI DA RANTA ÇEVİRDİLER
Prof. Dr. Süleyman Ateş: Bu tür ilaçları piyasaya sürenler kurnazlık yapıyor Ramazanı ranta çeviriyor. Bu tür ilaçları kullanmak ramazanın manasına uygun düşmüyor. İnsan açlık ve susuzluk hissini yaşamak için oruç tutar. Ramazan aç kalmak, açlığın verdiği hisle Allah’a yaklaşmak ve ruhen yücelmek demektir.