BIST 9.009
DOLAR 34,25
EURO 37,29
ALTIN 3.066,60
HABER /  GÜNCEL

Ramazan ayı ibadetleri ilk 10 günü kılınacak namazı ve tesbihleri

Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarınının kapandığı ve şeytanların zincire vurulduğu Ramazan ayı bu sene 2 Nisan'da başlıyor. Aynı zamanda Kuran ayı olan Ramazan'ı hakkıyla geçirmek isteyenler ibadetleri ve kılınacak namazları araştırıyor. Ramazan'ın ilk 10 günü içinde kılınabiliyorsa, tesbih namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır.İşte Ramazan ayında yapılacak ibadetler, çekilecek zikirler ve tesbihler.

Abone ol

Milyonlarca Müslüman, Ramazan ayının başlangıcının hangi gün olduğunu merak ediyor. İslam âlemi için çok önemli olan Ramazan ayı, oruç ibadetinin yapıldığı bir aydır. On bir ayın sultanı olan Ramazan ayı, sevapların arttığı günahların ise azaldığı bir aydır. Üç ayların sonu olan Ramazan ayında yapılması sevap birçok ibadet de bulunmaktadır. Milyonlarca kişinin merakla beklediği Ramazan ayının başlangıç günü ve Ramazan ayı ibadetleri.

Ramazan ayında kılınacak namazlar: 
- İlk 10 gün içinde kılınabiliyorsa, tesbih namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır.
- İkinci 10 gün içinde yine aynı şekilde kılınabiliyorsa, tesbih namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır.
- Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm okuduktan sonra yapılabilirse Hatm-i İstiğfâr yapılıp, yani 1001 defa:
"Estağfirullâhe'l-azıym. Ve etûbü ileyk" denilip, bittikten sonra 7 ilâ 70 salat-ü selâm okunur ve duâ yapılır.

Ramazan ayında çekilecek tesbihler:

1-10 gün arası 100 kere: Ya Erhamerrahimin ( Ey iman edenlerin en merhametlisi)
11-20 gün arası 100 kere: Ya Gaffarez Zünüb ( Ey günahları bağışlayan)
21-30 gün arası 100 kere: Ya Atikarrikab ( Ey iyileri koruyan)

İftar sofrasında okunacak dua: En kıymetli vakitlerden biri olan iftar anlarında, oruç açmadan önce ve iftar esnasında şu dualar edilebilir:

"Allâhümme yâ vâsial-mağfiratiğfirlî"

"Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve 'aleyke tevekkeltü ve 'alâ rızkıke eftârtü ve li-savmi ğadin neveytü fa'ğfirlî mâ- kaddemtü vemâ- ahhartü."

Ramazan ayında yapılması gerekenler

1- Oruç tutmak
2- Teravih namazı kılmak
3- Kuran-ı Kerim okumak (Hatim yapılabilir)
4- Sahura kalkmak
5- İftara misafir çağırmak
6- Günahların affı için tövbe etmek
7- Ramazan umresi yapmak
8- Zekat vermek
9- Namazları cemaatle kılmaya özen göstermek
10- Ramazan ayının son on gününün tek gecelerinde Kadir gecesini aramak ve bu kıymetli geceden istifade edebilmek
11- Sadaka vermek
12- Yetimi sevindirmek

Ramazan ayının önemi: Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayı müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar. Cehennemden kurtuluş beratını alarak zaman ve mekân cennetine doğru yol alır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır:

"Ramazan Ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulurlar"

3 Aylar'ı uğurladığımız Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlarıyla Kur'an ayıdır. Ramazanın diriltici özelliği, bütün insanlığı hidayete ve mutluluğa ulaştırmak için insanlığa gönderilen Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmeye başlamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca İslam'ın temel esaslarından biri olan oruç ibadetinin bu ayda yerine getirilmesinden dolayıdır.