BIST 8.630
DOLAR 34,35
EURO 37,46
ALTIN 3.028,65
HABER /  GÜNCEL

Ramazan 5 Haziran 2016'da başlıyor işte imsakiyesi

Ramazan ayı 5 Haziran 2016 pazar günü ilk sahur ve teravih namazı ile başlıyor. Diyanet İmsakiye 2016 takvimini il il yayınladı. İftar vakitleri ve sahur imsak saatleri belli oldu.

Abone ol

5 Haziran 2016 pazar günü ilk sahur ve ilk teravih namazı ile birlikte Ramazan başlıyor. Bu sene 17 saati aşkın süre oruç tutulacak. Diyanet İşleri Başkanlığı da İstanbul İmsakiyesi ile Ankara İmsakiyesi başta olmak üzere tüm illerin imsakiyesine çıkardı. İftar vakitleri ile imsak sahur saatleri gün gün belirlendi.

2016 yılı Ramazan ayı 5 Haziran pazar akşamı kılınacak ilk teravih namazı ile başlayacak. İstanbul başta olmak üzere tüm illerdeki camilerde bu konuda hazırlıklar tamamlandı. Ramazan'ın ilk sahuru da yine 5 Haziran gecesi yapılacak. 6 Haziran 2016 pazartesi günü de islam alemi ilk orucu açmak için iftar sofralarında toplanacak.

Bu sene en uzun süreli orucu kuzey ülkelerinde yaşayanlar tutacak. İsveç ve Norveç'te 22 saati aşkın süre oruçlu olunacak. İstanbul halkı ise bu sene 17 saati aşkın süre oruç tutacak.

DİYANET İMSAKİYESİ İL İL BELLİ OLDU

Diyanet İşleri Başkanlığı 2016 yılı imsakiyesini tüm illler için ayrı ayrı hazırlayıp sitesinden yayınladı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Balıkesir, Diyarbakır ve Erzurum başta olmak üzere 2016 yılı imsakiyesinde iftar vakti ve sahur imsak saatleri gün gün yer alıyor.

İLİNİZİN 2016 YILI RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN!

60 YIL SONRA İLK KEZ

Ramazan ayında 60 yıldır İslam aleminde yaşanan tarih ihtilafı da bu sene ilk kez yaşanmıyor. Geçen yıl İstanbul'da yapılan toplantı sonuç verdi. Bu sene tüm İslam aleminde Ramazan'a aynı gün başlanacak ve Ramazan bayramı da aynı tarihlerde kutlanacak. Daha önceki yıllarda Türkiye ile Arap ülkeleri arasında tarih farkı oluyordu. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez İstanbul'daki toplantıda bir karar alındığını belirterek şunları söyledi;

-"Bu karara göre artık Müslümanlar dünyanın bir yerinde oruç tutmaya başlarken bir yerinde bunu terketmeyecekler. Bir yerinde bayram kutlanırken, bir başka yerinde bayram yapmamazlık yapmayacaklar."

RAMAZAN PİDESİ KAÇ LİRA OLDU?

İSTANBUL'da Ramazan için bu sene iyi haber fırıncılar odasından geldi. Bu yıl pide fiyatlarına zam yapılmadı. İstanbul halkı bu sene 350 gramlık pideyi 1 lira 80 kuruştan alacak. 350 gram susamlı yumurtalı pide 2 liraya, 500 gram susamlı yumurtalı pide 3 lira, 1 kilogram susamlı yumurtalı pide ise 6 liraya satılacak. 

İSTANBUL CAMİLERİ TERAVİH NAMAZLARI ve MUKABELE

İstanbul'daki 3 bin 200'e yakın cami, onbir ayın sultanı ramazana hazırlandı. Kentteki tüm camilerde her gün mukabele okunacak, 81 camide hatimle teravih namazı kılınacak, 24 akşam da enderun usulü teravih programı düzenlenecek, 249 camide de itikafa girilebilecek. 

CAMİLERE BU SENE HANGİ MAHYALAR ASILIYOR?

Ramazanda minareleri süsleyen mahyalar da cemaatin kalabalık olduğu, tarihi öneme sahip olan Eyüp Sultan, Süleymaniye, Sultanahmet, Üsküdar Valide Sultan, Ataşehir'deki Mimar Sinan ve Eminönü'ndeki Yeni camilerine asıldı. "Oruç, bayram, zekat, sadaka, paylaşmak, ibadet" gibi kavramlara yer verilen mahyalardan bazıları şöyle:

"Hayırda yarışınız", "Dua ibadetin özüdür", "Ramazan paylaşmaktır", "Oruç tut, sıhhat bul", "Ey oruç tut bizi", "Dünya ahiretin tarlasıdır", "Oruç bedenin zekatıdır", "Zekat malı korur", "Sevelim sevilelim." 

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ 9 GÜN MÜ?

Ramazan ayı için geri sayım başlarken bayram tatili de şimdiden gündemde. Turizmciler erken rezervasyon için Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya başvurarak, Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne uzatılmasını istediler.

Bakan Nabi Avcı'dan da bugün yanıt geldi. Avcı 9 günlük Ramazan bayramı tatili için "Bu konu Bakanlar Kurulunun yetkisinde olan bir mesele. Dolayısıyla herhalde önümüzdeki Bakanlar Kurulunda görüşülür. Bakanlar Kurulunun vereceği karara göre uygulanır." dedi.

İSTANBUL İMSAKİYE 2016 - İFTAR VAKTİ SAHUR SAATLERİ

İSTANBUL İmsakiye 2016 takvimi Diyanet İşleri tarafından yayınlandı. 2016 yılı imsakiyesine göre İstanbul iftar vakti ve sahur (imsak) saatleri gün gün belirlenmiş oldu. İşte 2016 yılı istanbul ramazan imsakiyesi;

ANKARA İMSAKİYE 2016 İFTAR VAKTİ 

ANKARA için iftar vakti ve sahur saatlerini gösteren diyanet imsakiyesi çıktı. 2016 yılı Ankara imsakiyesine göre iftar ve sahur vakitleri şu şekilde;

İZMİR DİYANET İMSAKİYESİ 2016

İZMİR için diyanet 2016 yılı imsakiye takvimini çıkardı. İzmir iftar vakti ve sahur imsak saatleri gün gün listelendi. İşte İzmir diyanet imsakiyesine göre oruç saatleri;

DİYARBAKIR İMSAKİYE 2016 - İFTAR VAKTİ SAHUR SAATLERİ

DİYARBAKIR İmsakiye 2016 takvimine göre iftar vakti ve sahur saatleri de gün gün listelendi. Diyanet İmsakiyesinde Diyarbakır iftar ve sahur vakitleri şu şekilde oldu;

BURSA İMSAKİYE 2016 - DİYANET SAATLERİ

BURSA için iftar vakti ve sahur saatleri de imsakiye 2016 takvimi ile gün gün belli oldu. İşte 2016 yılı Bursa imsakiyesine göre oruç saatleri;

ANTALYA İMSAKİYE 2016 İFTAR VE SAHUR VAKTİ

ANTALYA İmsakiye 2016 takvimine göre iftar vakti ve sahur saatleri de gün gün listelendi. Diyanet İmsakiyesinde Antalya iftar ve sahur vakitleri şu şekilde oldu;

ERZURUM İMSAKİYE İFTAR VE SAHUR VAKTİ

ERZURUM İmsakiye 2016 takvimine göre iftar vakti ve sahur saatleri de gün gün listelendi. Diyanet İmsakiyesinde Erzurum iftar ve sahur vakitleri şu şekilde oldu;

ADANA İMSAKİYE 2016 - DİYANET İFTAR VAKTİ SAHUR SAATLERİ

ADANA için 2016 yılı diyanet imsakiyesi yayınlandı. Peki bu sene iftar sofrasına saat kaçta oturulacak imsak ve sahur vakti saat kaçta girecek? İşte Diyanet'in yayınladığı 2016 yılı Adana imsakiyesi.

adana imsakiye 2016 iftar vakti sahur imsak ezan saatleri

SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER NELERDİR?

Ramazan ayı bu sene yılın en uzun ve en sıcak aylarından birine denk geldiği için uzmanlardan uyarılar var. Sahur ve iftar sofralarında tok tutan ve susuzluğu önleyen yiyeceklere yönelinmesi tavsiye ediliyor. Peki tok tutan yiyecekler hangileri neleri tüketmek gerekiyor?

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan iftar ve sahur sofrasında olması ve olmaması gereken yiyecekleri sıraladı.

Pekcan, tavuk etindeki proteinin, kaliteli protein kaynağı olduğunu belirterek, iftarda ağır hamur işi yiyecekler, kızartmalar, baklavalar yerine çorba, haşlanmış, ızgara veya fırında pişirilmiş tavuk veya hindi eti, sebze yemekleri, bol salata ve meyve yenilebileceğini ifade etti.

İFTARI ÇORBAYLA AÇIN
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan’dan Ramazan ayında beslenme önerileri;

-İftarda hamur işi yiyecekler, kızartmalar, baklavalar yerine çorbalar, haşlanmış-ızgara veya fırında pişirilmiş tavuk ya da hindi, sebze yemekleri, bol salata ve meyve yenilebilir.

KIRMIZI ET YERİNE HİNDİ YİYİN
-Kırmızı et yerine beyaz et; tavuk, hindi tüketilmelidir. Tavuk etinin hazırlanması ve sindirimi kolaydır. Özellikle sebzeler ile birlikte tüketilmesi sağlanmalıdır.

YEMEĞİ UZATIN
-Süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyveler, tahıllardan oluşmuş karışık bir diyetin temini ve bir öğünde yenecek yiyeceklerin yaklaşık iki saatlik süre içinde tüketilmesi gerekir.

-Tek defada aşırı besin tüketiminden kaçınılmalıdır.

TATLI OLARAK SÜTLÜ TATLI TÜKETİN

-Tatlı olarak daha hafif olduğu için sütlü ve ( sütlaç, muhallebi ) meyveli tatlılar ( elma, kabak, ayva tatlısı) tercih edilmelidir.

-Aşırı tuzlu yiyecekler ve içecekler örneğin turşular, tuzlu besinlerle ağır tatlı ve kızartma böreklerin sahurda yenmemesi daha doğrudur.

SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER
-Sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla daha fazla tokluk veren besinler tercih edilmelidir. Et, tavuk veya hindi, süt, peynir, yoğurt, yumurta, mercimek vb. kuru baklagiller, bulgur, tam tahıl ekmeği, sebze ve meyveler gibi besinler ve/veya bu besinlerden oluşan yemekler tüketilmelidir.

SUSUZLUĞA ÇARE OLAN YİYECEKLER

-Gün içinde susuz kalınacağından çorba, komposto, ayran, eklenmiş şeker içermeyen meyve suları tüketimi iyi birer seçenek olabilir. Sıcak havalarda terleme ile artan su kaybı günde 1,5-2 litre (8-10 bardak) su tüketerek dengelenmelidir. İftarda ve sahurda su tüketimi oldukça önemlidir.

-Meyvenin kendisi de posa içeriği nedeniyle tercih edilmelidir.