BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  GÜNCEL

Rakıya tescil belgesi

Yunanistan Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) başvurarak Uzo'yu ''Milli içki'' olarak tescil ettirdi.

Abone ol

Maliye Bakanlığı, rakının, AB'nin yüksek oranlı özel tüketim vergisi tarifesinden korunması için de harekete geçti.

Edinilen bilgiye göre, uyum çalışmaları sırasında Avrupa Birliği, Türkiye'nin de içkilere, alkol derecesine göre ÖTV uygulamasını istedi.

Maliye Bakanlığı da, bu çerçevede alkollü içkilerin yeni bir ÖTV rejimine bağlanması için çalışmalara başladı. Ancak bu çalışmalarda, yerli içki rakının, yüksek alkol derecesine sahip olması nedeniyle, yeni sistemden çok fazla olumsuz etkileneceği ortaya çıktı.

Bunun üzerine AB'deki uygulamalar taranmaya başlandı. Yunanlıların 'Uzo'sunun, yüksek alkol derecesine rağmen, AB sistemi dışında vergilendirildiği anlaşıldı.

Yapılan araştırmada, rakı ile benzer özelliklere sahip Uzo için Yunanistan'ın AB'den düşük oranlı ÖTV istediği, ancak reddedildiği belirlendi.

Yunanistan bunun üzerine Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) başvurarak Uzo'yu ''Milli içki'' olarak tescil ettirdi ve ardından da bu düzenleme ile ilgili AB'nin Yüksek Mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanına başvurdu. Söz konusu
mahkemenin de bu ülkeyi haklı bulmasının ardından AB'nin Uzo'ya düşük oranlı ÖTV'yi kabul ettiği tespit edildi.

Maliye Bakanlığı, rakı için de aynı yolun izlenmesi ve DTÖ tarafından ''Türkiye'nin milli içkisi'' olarak tescili için Dış Ticaret Müsteşarlığına başvurdu..