BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,79
ALTIN 3.005,62
HABER /  GÜNCEL

'Rakhine'de büyük yıkım oldu'

Birmanya'nın batı sahilindeki Rakhine bölgesiyle ilgili rapor yayımlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü, etnik eksenli çatışmalar sırasında büyük bir yıkım meydana geldiğini duyuruyor.

Abone ol

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Birmanya'nın sahil kesimindeki kimi yerleşim birimlerinin etnik eksenli çatışma ve gerginlik sırasında yerle bir edildiğini gösteren uydu görüntüleri yayımladı.

Örgüt, kurbanların büyük bölümünün Müslüman olmayan grupların saldırısına uğrayan ve ülkede Rohingya olarak bilinen Müslümanlar olduğunu belirtiyor.

Yetkililer, geçen hafta Pazar gününden bu yana yaşanan çatışmalarda 64 kişinin öldüğünü söylüyor ama örgüt bu sayının çok daha yüksek olduğundan endişe ettiğini belirtiyor.

ABD merkezli örgüt, Kiyakpyu bölgesinin 9 Ekim ve 25 Ekim tarihlerinde çekilen görüntülerini karşılaştırıyor.

9 Ekim'teki görüntüde, evler bitişik olarak yarımada boyunca net bir şekilde görülüyor; keza, yarımadanın kuzey sahilindeki tekne evler de.

Ancak önceki gün çekilen görüntüde, tekne evlerin sayısının azaldığı ve 35 hektarlık semtteki evlerin nededeyse tamamen yok olduğu görülüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, "yıkıma uğrayan alanın batı ve doğu tarafındaki yerlerde yangın kaynaklı bir tahribatın izinin görülmediğini" belirtiyor.

Örgüt buradaki can kaybı konusunda bir bilgiye sahip olduğuna dair bir açıklama yapmıyor ancak tahrip olan alandaki bölge sakinlerinin
teknelerle kaçmış olabileceklerini tahmin ettiğini belirtiyor.

"Sadece daha da kötüleşebilir"

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya Direktörü Phil Robertson, bu son olayların Birmanya hükümetinin "Rohingyalar için güvenlik önlemleri alması gerektiğini" açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Robertson, devamla "Yetkililer şiddetin kökenindeki sorunlarla baş etmek ve çözmük yolunda adın atmaz ise, durum sadece daha kötüleşebilir" diyor.

Birleşmiş Milletler, eşkiya nitelikli Buddist gruplarla Müslüman Rohingyalar arasında devam etmekte olan çatışmaların ülkedeki refor sürecini olumsuz etikileyebileceği uyarısında bulunmuştu.

Budist ve Müslüman toplumlar arasındaki büyük gerginlik ilk olarak Haziran ayında başgöstermişti.

Binlerce kişi, dört dört ay önceki bu gerginlik sırasında evlerini terk etmek zorunda kaldı ve bunların büyük bölümü evlerine dönemedi.

Haziran ayındaki çatışmalar üç Müslümanın bir Budist kadına tecavüz etmesi sonucu patlak vermişti.

"Hükümetin kötü bir sicili var"

İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Birmanya hükümetin can kayıplarını düşük göstermek konusunda kötü bir sicili" olduğunu ifade ettiği açıklamasında 64 olarak açıklanan ölü sayısının hükümetin bu tavrının eleştirilmesine yol açabileceği söyleniyor.

Müslüman olmayan gruplar, geçen seferkinden farklı olarak, hükümet güçlerinin bu defa kendilerine de ateş açtığını ve çok sayıda can kaybı olduğunu belirtiyor.

Sokağa çıkma yasağı

BBC'nin Bangkok muhabiri, hükümetin sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini ama Haziran ayından bu yana aldığı önlemlerin yetersiz kaldığı eleştirilerinin yüksek sesle ifade edilmesine yol açtığını belirtiyor.

Altı şehirde dün çatışmalar yaşandı. Hükümet bu bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bu şehirler arasında Min Bya ve Mrauk U da bulunuyor.

Bu son çatışma ve gerginliğin neden kaynaklandığı bilinmiyor.

Rakhine bölgesinin Budist ve Müslüman toplumları karşılıklı olarak birbirlerini suçluyor.

Bangladeş'teki yetkililer Müslümanları taşıdığı söylenen çok sayıda teknenin sınırı oluşturan nehri geçmek için beklediğini söylüyor.

Bir yetkili 52 Rohinya'nın geri gönderildiğini söyledi.

Şiddet olayları Birmanya'daki Müslümanların bayram kutlamalarını iptal etmelerine neden oluyor.

Devletsizler - Kaçak göçmenler

Rakhine bölgesi halkı arasındaki gerginliğin uzun bir geçmişi buluyor. Bölge nüfusunun büyük bölümünü oluşturan ve çoğu Rohingya olan Müslümanlar devletsiz olarak biliniyor.

Birmanyalı yetkililer Rohingyaları yasadışı göçmen olarak görüyor; bölgedeki muhabirler de kamuoyunda bu kişilere karşı büyük bir düşmanlık olduğunu belirtiyor.

Birmanyalı yetkililer BM öncülüğünde bir soruşturma başlatılmasını reddetti. Öte yandan, hükümet Budistler ile Müslümanlar arasındaki çatışmaları araştırması için özel bir komisyon kurdu.