Rahim ağzı kanserine karşı geliştirilen bir aşının, kadınları 4 yıla kadar koruyabildiği bildirildi.
Abone ol''The Lancet'' adlı tıp dergisinin internet sayfasında yayınlanan araştırmaya göre, GlaxoSmithKline (GSK) firmasının Avrupa'da piyasaya sürmek için yeşil ışık beklediği Cervarix adlı kanser aşısı, yaklaşık 4 yıla kadar etkili olabiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, cinsel yolla bulaşan HPV16 ve HPV18 virüsleri, dünyadaki rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70'inin nedeni. Hastalık, dünyada yılda yaklaşık 290 bin kadının ölümüne yol açıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 500 bin yeni rahim ağzı kanseri vak'ası ortaya çıkıyor.
Cervarix'in her iki virüs türüne karşı uzun vadede ne kadar işe yarayacağını araştıran araştırmacılar, 800 kadın arasında uzun bir araştırma yürüttü. Diane Harper başkanlığındaki ekip, aşıdan 3 doz alan kadınların yüzde 98'inden fazlasında virüslere karşı gelişen antikorların uzun süre korunduğunu, bu sürenin 40 kadında aya dek uzadığını belirledi. Cervarix'in, rahim ağzı kanserinde rol oynayan HPV45 ve HPN31 virüslerine karşı da koruma sağladığı belirlendi.
GSK firması, Avrupa sağlık makamlarına mart ayında, ABD makamlarına da yıl sonuna doğru başvurarak aşının satışı için izin isteyeceğini şubat ayı başında açıklamıştı.
Amerikan Merck şirketiyle Fransız Sanofi-Pasteur firmasının oluşturduğu ortak şirket de, rahim ağzı kanserine karşı geliştirdiği aşı için geçen yıl aralık ayında ABD ve Avrupa'da satış izni için başvuruda bulunmuştu. Gardasil adı verilen bu aşının da HPV16 ve HPV18 virüslerine karşı etkili olduğu bildirilmiş, ancak aşının ne denli etkili olduğu açıklanmamıştı.