Rahat oruç tutmak için öneriler
Ramazan ayı geldi. Bugün ilk orucumuzu tutuyoruz. Dengeli ve yeterli beslenerek, iftar ve sahurda yediklerimize dikkat ederek rahat oruç tutabiliriz.
Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı, ancak bazı hastalıklarda (şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği vb.) veya özel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi gerekir.
Oruç Tutanlar İçin Sağlık Beslenme Önerileri
Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.
Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur.