BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Radyoaktif şüphesi korkuttu

Cehennemi andıran yangında, nükleer malzemeler de yanınca, radyasyon şüphesi korkuttu!

Abone ol

Atatürk Havalimanı"nı cehenneme çeviren yangında, gümrük antrepolarındaki nükleer tıp malzemeleri de yanınca, radyoaktif sızıntı paniği yaşandı.
Ankara"daki Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) alarma geçti. Kurumun, Küçükçekmece Nükleer Araştırma Merkezi"nden gelen ekipler, yangın alanında sürekli ölçüm yaptı. TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu ve malzemeleri ithal eden Monrol Nükleer Ürünler Ticaret Şirketi"nin yetkilisi, sızıntı iddialarının doğru olmadığını söylediler. Yetkililer, radyoaktif sızıntının dumanla farklı noktalara taşınacağı ihtimali üzerinde de çalışıyorlar.

TEHLİKE YOK
Okay Çakıroğlu, şunları söyledi: "Depoların çatılarında çökme meydana gelmiş. Radyoaktif malzemelere ulaşmaya çalışıyoruz. İtfaiye ekipleriyle koordineli yaptığımız çalışmalarda tespit edilen tehlikeli bir durum yok. Biz zaten bu maddelerin çevreye zarar vermeyeceğini biliyoruz. Çalışmalarımız, öncelikle yangın alanında çalışan itfaiye ekiplerine bir zarar gelmemesi yönünde. Yangın başladığından beri ekiplerimiz ölçüm yapıyor. İnsan sağlığına ve çevreye olumsuz etki edecek bir durum yaşanmadı. Depolarda İyot, İridyum, Selenyum gibi maddeler mevcuttu. Durum ne olursa olsun, ekiplerimiz bu maddeleri oradan dışarı taşıyacak."

Monrol Nükleer Ürünler Ticaret şirketinden bir yetkili ise, "Tıp alanında kullanılan radyoaktif maddeler vardı. Ölçüm yapıldı. Bir sızıntı söz konusu değil" dedi.

UZMANLAR NE DEDİ
Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Kerim Sönmezoğlu yaptığı açıklamada, bu maddelerin güçlü kaplarda bulunduğunu, atmosfere karışsa bile tehlikeli olmayacağını, ancak kirlenme sonrası sağanak yağmur olursa etkinin uzmanlarca incelenebileceğini belirtti. Bir diğer Nükleer Tıp Uzmanı Cumali Aktolun ise nükleer tıp malzemelerinde sızıntı olsa da insan sağlığı için tehlikeli olmayacağını vurguladı.

Hürriyet