BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,29
ALTIN 3.064,88
HABER /  GÜNCEL

Radyasyonla çalışana düzenleme

Sağlık Bakanlığı, röntgen ve ameliyahanelerde görevli ve doğrudan radyasyona maruz kalan personel için sevindirici bir uygulama getiriyor

Abone ol

Sağlık Bakanlığı, röntgen ve ameliyathanelerde görevli doğrudan radyasyona maruz kalan sağlık personeli için doz limitleri ve alınacak tedbirlere ilişkin yönetmelik taslağı hazırlıyor.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, taslak hazırlığını, Türk Sağlık-Sen'in doğrudan radyasyona maruz kalan sağlık personeline yönelik gerekli önlemlerin alınması istemiyle yaptığı başvuruya verdiği yanıtta açıkladı.

GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI İÇİN SENDİKAYA BAŞVURULDU

Türk Sağlık-Sen, hastanelerde röntgen servisi ve ameliyathane gibi birimlerde görevli, doğrudan radyasyona maruz kalan sağlık personeliyle ilgili gerekli önlemlerin alınması için Sağlık Bakanlığına başvurdu.

Başvuruda, "TAEK tarafından yapılan ölçüm sonuçlarında, doğrudan iyonizan radyasyona maruz kalarak görev yapan personelin limitin üstünde radyasyona maruz kalmış olabileceğinin ortaya çıktığı, sağlıkçılar tarafından bu durumun önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması istemiyle sendikaya başvuru yapıldığı" ifade edildi.

Bu durumun, radyasyon güvenliği yönetmeliğine aykırı olduğu öne sürülen başvuruda, radyasyona maruz kalan personelin sağlığının korunması ve hizmetlerin daha etkin ve verimli sunulması için yönetmelikte öngörülen güvenlik önlemlerinin alınması istendi.

YÖNETMELİK HAZIRLANIYOR

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, Türk Sağlık-Sen'e gönderdiği cevabi yazıda, yapılan başvurunun incelendiğini bildirdi.
Radyasyona maruz kalınan röntgen servisi ve ameliyathane gibi alanlarda çalışan personelin güvenliğine ilişkin bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında zaman zaman bilgilendirme yapıldığını belirten Koç, konuya ilişkin "Sağlık Hizmetlerinde İyonlaştırıcı Radyasyon Kaynaklarıyla Çalışan Personelin Radyasyon Doz Limitleri ile Doz Aşımında Alınacak Tedbirler Hakkında Yönetmelik" taslağı hazırlandığını belirtti.
Koç, imza aşamasındaki taslağın, kamu ve özel sağlık kurumlarını kapsayacağını vurguladı.

ÇALIŞANLARIN GÖRÜŞÜ DE ALINMALI

Yönetmelik çalışmasını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, radyoloji çalışanlarının fazla radyasyona maruz kalmasının sağlık açısından risk oluşturduğunu kaydetti.

Daha önce dile getirdikleri, radyoloji çalışanlarının mesai saatlerinin artırılmasını öngören düzenlemeye yönelik eleştirilerine, Sağlık Bakanlığının "Bu konuda önlem alınacağı" yanıtı verdiğini hatırlatan Kahveci, şöyle konuştu:

"Aradan geçen 2 yılda önlemlerle ilgili bir yönetmelik çıkarılmadı. Bu sürede bize bazı hastanelerden çalışanların fazla radyasyona maruz kaldığını gösteren ölçümler ulaştı. Bunun üzerine yaptığımız başvuruya, bakanlıktan taslak hazırlandığı yanıtı geldi. Ancak taslak hazırlanırken çalışanların ve onların temsilcilerinin de fikirleri alınmalıdır. Bakanlığın bu taslağı sendikalarla da paylaşmasını diliyoruz. Böylece çalışanların da talepleri dikkate alınabilir."