BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Radikal olay soru kitapçıklarına ulaştı

YGS'de şifreli kopya iddialarını günlerdir manşetine taşıyan Radikal ÖSYM'nin kalbine girerek o kitapçıklara ulaştı.

Abone ol

Türkiye'nin günlerdir yanıtı beklediği soru çözüldü, ÖSYM kitapçıkları Radikal gazetesine gösterdi. Kitapçıklarda hatalı kurgu var ancak şimdiye kadar kullanan bulunmadı. Gazetenin bugün manşetten verdiği habere göre, ÖSYM, kitapçıklardaki şifreye kapı açan hatalı kurguyu 5 gün sonra kabul etti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

KİTAPÇIKLARI BERABER İNCELEDİLER

Günlerdir şifreli kopya iddialarını manşetine taşıyan Radikal gazetesi muhabiri Betül Kotan'ı, 'şifre iddialarını' açıklığa kavuşturmak için dün ÖSYM'ye yolladı. Kotan, sınav kâğıtlarının bulunduğu depolarda kitapçıkları ÖSYM yetkilileri ile beraber inceledi.

ÖSYM ekibi, depodan, Radikal için sınavda Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testlerinde 40'ta 40 ve 40'ta 37 net çıkaran 1500 civarında adayın kitapçıklarının içinden rasgele, 100 kitapçık seçti ve incelelerine izin verdi.

ŞIKLARIN DİZİLİŞİNDE BELLİ BİR KURAL VAR

Haberde şu ifadeler yer aldı:

"Kitapçıkları bizimle birlikte inceleyen ÖSYM yetkilileri, incelenen kitapçıklarda şıkların dizilişinde belli bir kuralın olduğu (z5 medyan-5'li tekrar) tespitimize katıldılar ve bütün kitapçıklarda benzer bir kural olduğunu kabul ettiler. 

PROGRAMIN BİR KISMI EKSİK ÇALIŞMIŞ

ÖSYM yetkilileri, Türkiye'nin günlerdir 'şifre' olarak değerlendirdiği durumu 'kalıp-şablon' kavramıyla açıklarken, şu itirafta bulundular: "Biz aylarca çalışarak bir program hazırladık. Çok da başarılı bir program asında. Ancak Meteksan'da kitapçıklar basılırken, maalesef insan hatası yüzünden programın bir kısmı eksik çalışmış ve sistem hep aynı kalıp üzerinden kitapçık basmış. Bunu biz de dün gece (önceki gece) fark ettik" dediler.

ADAYIN SİRİSİ SORUNUN ÜZERİRE 'YUH BE' YAZMIŞ

Okunan 1 milyon 400 bin cevap anahtarından Matematikten 40 doğru bilenlerin sayısı 1400'ü bulmuş. Seçtiğimiz kitapçıklardaki matematik testleri üzerinde öğrencilerin çalışıp soruları çözdüğüne tanıklık ettik. Yetkililer, başarılı erkek adayın zorlandığı matematik sorusunun üzerine yazdığı 'Yuh be' ifadesine dikkat çektiler. 

LYS'DE AYNI PROGRAM UYGULANACAK

ÖSYM yetkilileri, programlarında bir sorun olmadığının altını çizerek, "LYS'de de aynı programı uygulayacağız" dediler ve eklediler: "Biz de üzgünüz ve şaşkınız. Ama soruları birilerine vermek istesek, neden şifreyle uğraşalım? Neden soruları doğrudan vermeyelim? Ortaya çıkan bu kalıbı bilerek yapsak, basın kitapçığında neden bunu gösterelim?