Kobani'deki son gelişmeleri değerlendirmek için Ankara'ya bir dizi temaslarda bulunan PYD lideri Salih Müslim görüşmelerin detaylarını açıkladı.
Abone olKobani'de artan IŞİD saldırıları sonrası Finlandiya'ya kaçtığı iddia edilen cumartesi günü Ankara'ya yaptığı son dakika ziyaretiyle gündeme oturan PYD lideri Salih Müslim geri adım attı.
Türkiye'nin 'güvenli bölge' çağrılarını 'İşgal sayarız' sözleriyle eleştiren Müslim, Ankara temasları sonrası "Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir toplu karar olursa saygı duyarız" açıklamasında bulundu.
Müslim, Türkiye'nin de buna karşılık Kobani'ye PYD'nin ilan ettiği diğer kantonlardan gelecek yardımları kolaylaştıracağı sözü verdiğini açıkladı.
Al Jazeera Türk'e konuşan Müslim'in açıklamalarının satırbaşları şöyle:
ANKARA'DA NE KONUŞULDU?
"Türk Dışişleri ile Türkiye'de görüştük, IŞİD'e karşı ortak mücadele etmemiz gerektiğini konuştuk. Türkiye bizim IŞİD'e karşı verdiğimiz mücadeleden memnun, çünkü Kobani düşerse tehlike Türkiye'nin kapısına gelmiş olur. Bu sebeple bize bu savaşta destek vereceklerini söylediler, bunun karşılığında hiçbir şart koşmadılar. Konuşmalarımızda böyle şartlar dile getirilmedi."
TÜRKİYE PYD'YE DESTEK ŞARTLARINDAN VAZ MI GEÇTİ?
"Türkiye ile birçok konuda fikir birliği yaptık, bizi anladılar. Rejimle bir iliişkimiz olmadığını biliyorlar. Kamışlı'daki özel durumu onlara anlattık, yoksa bizim yıllardır rejimle savaştığımızı Türkiye de biliyor."
KAMIŞLI'DA NELER OLUYOR?
"Rejim orada sadece havaalanında, havaalanının çevresinde bir Arap aşireti var. Onları oradan çıkarmak için bir Kürt-Arap savaşı başlatmamız gerekir bu durumda, o savaşı istemiyoruz; bunu yapmayacağımız için orada özel durum devam ediyor."
SURİYE'NİN BİRLİĞİ KONUSUNDA HEMFİKİRİZ
"Bizim merkezi olmayan bir yönetim istediğimizi, gelecekteki Suriye'nin kesinlikle bir parçası olacağımızı da söyledik. Bu durumun halklar arasında, Suriye içinde çözülmesi gerektiği konusunda hemfikiriz."
"IŞİD'e karşı yer yer HSO ile de işbirliği yapıyoruz, IŞİD'le mücadelede Türkiye de bizim yanımızda olmak durumunda. Türkiye de zaten sınırımızda IŞİD'e karşı bizi koruyorsunuz diyor. Türkiye'nin sınırı için biz hiçbir zaman tehdit olmadık, bunun farkındalar. O sınır bizim için de çok önemli, hem lojistik açıdan hem diğer tarafta da Kürt kardeşlerimiz yaşadığı için bizim için de en az Türkiye kadar önemli o sınır. Bu konuda da anlaştık."
GÜVENLİ BÖLGE KONUSUNDA FİKİR DEĞİŞTİRDİ Mİ?
"Konuşmalarımızda Ankara insani yardımın devam edeceğini ve Türkiye tarafına top atışı olursa karşılık vereceğini söyledi. Ama top atışı olduğu halde henüz karşılık verilmedi. Hem bize insani yardım için hem de kendi tarafında bir tehlike olmaması için güvenlik koridoru açılması meselesini konuştuk. Güvenli bölge için Türkiye'nin içinde bulunduğu bir toplu karar alınırsa saygılı oluruz."
ANKARA NE KONUDA SÖZ VERDİ?
"Türkiye hiçbir şart koşmadan insani yardım ve destek vaadi verdi. Biz diğer kantonlarımızdan da Kobane'ye destek vereceğiz elbette ama bunun için Türkiye'nin sınırlarından geçebilmemiz gerekiyor, Türkiye'nin sözünü yerine getirmesini bekliyoruz şimdi."
TÜRKİYE'NİN ŞARTLARI
Türkiye - Suriye sınırındaki Kobani'ye yardım ulaştırılması için Türkiye dışında başka bir güzergah yok. Yani PYD, daha önce özerklik ilan ettiği Kobani’de kalanların insani ihtiyaçlarının karşılanması için dâhi Türkiye’nin vereceği izne ihtiyaç duyuyor. Çözüm sürecinin başında PYD'yi uyaran Türkiye teması kesmedi. Ankara, Suriye'deki iç savaşın başladığı günden bu yana PYD ile doğrudan devam eden görüşmelerde şu üç şartı her zaman masada tuttu:
- Esed rejimiyle işbirliğine son verip muhaliflere katılacak
- Suriye'nin kuzeyinde özerklik ilanı gibi tek taraflı davranışlardan kaçınılması
- Türkiye-Suriye sınırında sınır güvenliğini tehdit edecek adımlar atmaması
PYD daha önce Türkiye'nin PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'le birden fazla yaptığı görüşmeye rağmen tutumunu değiştirmedi.