BIST 9.185
DOLAR 34,37
EURO 36,78
ALTIN 2.970,45
HABER /  GÜNCEL

Putin yoksa bunun için mi geldi?

Sağlık sorunlarıyla boğuşan Putin, Türkiye ziyaretini neden ertelemedi? Bu ısrarın altında 4 milyar dolarlık uzun menzilli füze ihalesi mi var?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Aralık ayında sonlandırılması planlanan 4 milyar dolarlık füze ihalesi öncesi gelmesi tesadüf mü?

TÜRKİYE'Yİ ES GEÇMEDİ

Geçtiğimiz hafta Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda'nın Moskova ziyaretinin iptal ettirilmesi bu tartışmaları daha da alevlendirdi. Programların iptal eden ye da erteleten Putin'in Türkiye sevdası merak konusu. Putin bilindiği gibi planörle turnalara göç yollarını gösterirken omurgasını zedelediği anlaşılmıştı.

PRAGMATİK İLİŞKİLER

Resmi ziyaretler için İstanbul'a gelen Putin'in çantasında başta enerji ve Suriye konusu var. Ancak görüşmelerin perde arkasında Putin'in füze ihalesini almak için kulis yapacağı iddiası var.

RUSYA ALTTAN ALIYOR

Suriye konusunda iki zıt görüşe sahip ülke olan Türkiye ve Rusya, sanılanın aksine ikili ilişikileri son derece başarılı götürüyor. Ankara ve Kremlin pragmatik bir siyaset izliyor. Ufak çaplı krizler ilişkiler rayından çıkarmış değil. Rusya ile yaşanan yolcu uçağı krizinde Rusya'nın ılımlı bir dil kullanması dikkatlerden kaçmadı. Moskova, Suriye uçağında bulunan Rusya'ya ait mühimmata el koyan Ankara'ya karşı gerilimi tırmandırmaktan kaçındı.

İşte bu bağlamda hareket eden Rusya, gelişmiş silah sistemlerini dünyaya pazarlamak istiyor. Putin ile birlikte yeniden yapılanan eski "süper güç" için Türkiye'nin almak istediği füzeler biçilmiş kaftan.

IRAK RUSYA'DAN ALACAĞI 4.2 MİLYAR DOLARLIK SİLAHLARI İPTAL EDİNCE

Özellikle de Kasım ayında Irak'ın Rusya ile savaş helikopterleri, füzeler ve diğer askeri malzemelerin yer aldığı 4,2 milyar dolarlık silah alım anlaşmasını "yolsuzluk" ihtimali gerekçesi ile iptal etmesi "Kremlin füze ihalesini kaçırmak istemiyorlar" yorumları yapıldı.

PATRİOT TEPKİSİ FÜZE İHALESİ YÜZÜNDEN Mİ?

Suriye sınırına Patriot füzelerini yerleştirme kararı alan Ankara'ya, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın gösterdiği "yumuşak tepkinin" altında füze ihalesinin diğer taliplilere verileceği endişesinin yattığı konuşuluyor.

4 milyar dolar değerindeki ihalede Amerika’nın Patriot, Rusya’nın S-400, Çin’in FD-2000 ve Fransa-İtalya ortaklığının Eurosam Samp-T modeli yarışıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in de katılacağı Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantısında ihaleyi kazanan firmanın açıklanması bekleniyor.

KİM HANGİ FÜZELERİ SATMAK İSTİYOR?

Amerikan PAC-3 sistemi: Patriot füzelerinin hava savunma radarları, düşman füzelerinin yerini 100 kilometre uzaklıktayken saptıyor ve kilitlendikten sonra da 15-20 saniye içinde hedefi yok ediyor. Patriotlar, 70 kilometre menzile sahip.

Rus S-400 füzeleri: Aynı anda 12 hedefe füze atabiliyor ve saniyede 2 bin 800 metre hızla hareket eden hedefleri vurabiliyor.

Çin'in HQ füzeleri: 20 bin metre irtifa ve 100 kilometre menzile sahip bulunuyor.

İtalya-Fransa ortaklığı Samp-T: Bir lançerde 8 füze taşınabiliyor. Hedef belirlendikten sonra 10 saniye içinde tüm füzeler ateşlenebiliyor.

TÜRKİYE'NİN FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ YOK

NATO'nun füze kalkanı radarları Malatya Kürecik'te konuşlanmasına rağmen, muhtemel bir saldırıda fırlatılacak savunma füzeleri, Türkiye'nin dışında bulunuyor. TSK envanterinde uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi bulunmuyor. 

TEMMUZ AYINDA KARAR ÇIKMADI

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanacak Savunma Sanayi İcra Komitesi uzun süredir karar veremiyor. geçtiğimiz Temmuz ayında açıklanması beklenen kararın, yine aynı günlerde Erdoğan'ın Moskova ziyareti nedeniyle ertelendiği söylenmişti.