Hürriyet yazarı Erdal Sağlam: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batıya karşı Türkiye'yi kullanarak büyük oyun oynuyor.
Abone olRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinin yarattığı tartışmalar sürüyor.
Rusya'nın Avrupa'ya boru hattı projesini iptal edip, Türkiye'ye yapma kararı alması ise dünyada şok etkisi yarattı.
Peki Rusya'nın bu son dakika hamlesinin amacı ne? Projedeki değişiklik Türkiye'nin başarısı mı?
Bu soruların yanıtlarını Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam bugünkü köşesinden verdi. "Batıya karşı Rusya kozunu kullanmak" başlıklı bugünkü yazısında Erdal Sağlam, Rusya'nın Türkiye'yi kullandığını yazdı.
"İçeride sanki bu Türkiye'nin başarısıymış gibi lanse ediliyor ama bu haberi tümüyle Putin'in Batı ya karşı oynadığı oyunun bir parçası olarak görmek daha doğru olacaktır" diyen Sağlam, "Özetle; biz Rusya'yı kullanmıyoruz, Rusya bu oyunda bizi kullanıyor" dedi.
Sağlam'ın yazısından öne çıkan bölümler şöyle:
GERÇEKLEŞMESİ ÇOK ZOR
Rusya'nın bu yeni projesi, gerçekleşmesi çok zor olan bir proje. Her şeyden önce de bu haliyle yeni projenin hem Türkiye hem Rusya açısından aslında karlı bir proje olmadığını görmek gerek. Rusya gazı doğrudan Avrupa'ya satmak istiyor, yıllardır Avrupa'da yaptığı yatırımlarla birlikte, tümüyle Batı pazarını ele geçirmek istiyor. Bulgaristan kabul etmemişken, bu kez Türkiye üzerinden AB'ye rağmen bu pazardaki hakimiyetini artırması mümkün değil. Türkiye ise kendi üzerinden, sadece transit geçiş ücreti alıp buna izin verecekse, hiç yapmasın daha iyi. Yok. Türkiye. Rusya'dan gazı alıp, başka ülkelerden alacağı gazlarla paçal ederek bunu doğrudan Avrupa'ya kendi satacaksa, Türkiye açısından karlı olan budur.
İşte o noktada da "Rusya niye kendi fiyatını belirlemediği gaz için bunca yatırım yapsın?" sorusu gelir.
Özetle; Rusya Batı'nın baskısıyla iyice bunalmış durumda, bir çıkış arıyor. Avrupa'ya karşı koz için kullanmak adına böyle bir projeyi ortaya çıkardı ama işi bilenler gerçekleşmesinin çok zor olacağının bilincindeler.
TÜRKİYE'NİN ÇIKARI KUZEY IRAK GAZINDA
Rusya'ya zaten bağımlı olan Türkiye'nin bu bağımlılığı daha da artırması, her açıdan büyük bir risk oluşturur. Ayrıca Türkiye başanlı bir politika ile son iki yıldır gözünü K. Irak'a çevirdi, doğrudan üretim lisansları alınarak, asıl karlı olan yola girildi. Bunun yanında ileride. İran gibi. K. İrak'la yapılan anlaşmaların benzerleri yapılıp, bu yola devam etmek gerekiyor. Güney Akdeniz gazı mutlaka Türkiye'ye ulaşmalı ve Ceyhan'da kurulacak merkezle, hem stratejik güç elde edilip, hem arz güvenliği ve fiyat avantajı sağlanmalı.
Tam bu yola girilmişken. Rusya'dan artı bu kadar gaz almak akla yakın değil.
Şu açık; Rusya enerji oyununu iyi oynuyor ama Türkiye bu oyunu pek bilmiyor. Türkiye çıkanna ters geldiğini bile bile bu oyuna göz yumuyorsa bunun tek nedeni olabilir; çelişkilerin arttığı Batı ya kafa tutan hava vermek... Rusya'nın Batı'nın sıkıştırması üzerine dayanacak gücü kalmadı, bu açık. Türkiye ise çok kaba bir gövde gösterisi yaparak tehlikeli bir oyun daha oynuyor.