BIST 9.368
DOLAR 34,53
EURO 36,16
ALTIN 2.981,44
HABER /  DÜNYA

Putin Nobel Barış ödülü alır mı?

Rusya devlet başkanı Putin Suriye krizini çözen adam olabilir mi, eğer krizi çözerse Nobel alabilir mi, bunlar belirsiz. Ancak Obama göreve gelişinin 9. ayında Nobel ile ödüllendirilmişti

Abone ol

İNTERNET HABER- Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin sık sık uluslararası diplomasinin tekerine çomak sokan kişi olarak anılır. Ancak Rusya'nın Suriye konusunda başlattığı girişim başarıya ulaşırsa, bu Kremlin lideri için büyük bir diplomatik devrim olacak.

HEM AMERİKAN SALDIRISINI ÖNLEYEN HEM DE

BBC'nin Moskova ekibinden Steve Rosenberg'in haberine göre, Putin, hem Orta Doğu'daki bir müttefikine yönelen Amerikan askerî saldırısını önleyen, hem de Suriye lideri Beşar Esad'ın kimyasal silahlarının oluşturduğu tehdidi ortadan kaldıran lider unvanını kazanacak. Bu Moskova için çok büyük bir başarı demek.

OBAMA İÇİN DE DURUMU KURTARACAK

OBAMA NOBEL ÖDÜLÜNÜ NASIL  ALMIŞTI?

Rusya devlet başkanı Putin Suriye krizini çözen adam olabilir mi, eğer krizi çözerse Nobel alabilir mi, bunlar belirsiz. Ancak  ABD'nin ilk siyah başkanı Obama 2009 yılında dünyada nükleer silah stokunun azaltılması çağrıları, Ortadoğu barışı için çalışması ve Müslüman dünyasına yaptığı açılım nedeniyle Nobel Barış Ödülü ile onurlandırılmıştı.

Norveç'teki Nobel Komitesi henüz 9 aydır başkanlık yapan Obama'yı "çok az insanın yapabileceği ölçüde dünyanın dikkatini çektiği ve halkına daha iyi bir gelecek umudu verdiği, diplomasisinin, dünyayı yöneteceklerin, bunu, insanlığın ortak değer ve tutumları temelinde yapmak zorunda olduğu anlayışı üzerine kurulu olduğu" için ödüllendirmişti.

Nobel Barış Ödülü'nden aldığı 1,4 milyon doları hayır kurumlarına bağışlayan Başkan Obama, ödülü bir eylem çağrısı olarak yorumlamıştı.

Suriye krizine müdahale edeceğini açıklayan Obamaya geçen günlerde düzenlediği bir basın toplantısında bu ödül hatırlartılmıştı.
Basın toplantısı sırasında, Obama'ya Nobel Barış Ödülü almış olması ve Suriye'ye bir müdahaleye hazırlanması arasındaki tezat sorulmuş,  Obama ise, "Sorunların çözümünde diplomasinin kullanılması için çok çaba sarf ettim. Dünyada bir şeyler ters gittiğinde herkesin sorduğu bir soru var. Amerika ne yapacak? Her konu için geçerli bu. Libya, Ruanda ve şimdi de Suriye için geçerli bir soru" diye yanıt vermişti.

Rus gazetelerindeki yorumlara göre, bu başarı, halkının büyük bir bölümü askerî operasyon konusunda huzursuz olan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama için de 'durumu kurtarmak' anlamına geliyor.

PUTİN SURİYE'DE BİR ADIM ÖNDE

Suriye konusunda Rusya, Amerika Birleşik Devletleri'nin hep bir adım önünde olmayı başarmış gibi görünüyor.

Başkan Barack Obama U dönüşleri yapıp zigzaglar çizerken, kırmızı çizgiler belirleyip bunlar konusunda harekete geçmekte yavaş davranırken, Amerika Birleşik Devletleri'nin askerî operasyonuna başından beri karşı çıkan Vladimir Putin, Kremlin'in duvarları kadar sağlam ve dik durmayı başardı.

KREMLİN BAŞTA NE DEDİYSE ŞİMDİ DE O NOKTADA

Kremlin'in tutumunda bir değişiklik yok. Dahası, Rusya, vermek istediği mesajın gerekli yerlere ulaştığını, bu katı tutumun, olası bir askerî harekât için uluslararası desteği azalttığına da inanıyor. (...)

Rusya ortaya bir öneri atmış ve hatta Şam yönetimini de bu planı kabul etmeye ikna etmiş olabilir. Ancak henüz ortada sağlam temellere dayanan bir plan bulunmuyor.

PLAN YOK TAKVİM BELİRSİZ

Rusya henüz, devam eden iç savaşın ortasında, Suriye'deki silahsızlanma sürecinin nasıl işleyeceğini, kimyasal silah stoklarının nasıl belirleneceğini, silahların nerede saklanacağını ve bu silahsızlanma için nasıl bir takvim öngörüldüğünü açıklamadı.

Yarın Cenevre'de Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la biraraya gelecek olan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry de bu soruların yanıtlanmasını isteyecek.

Taraflar arasındaki başlıca anlaşmazlık konusu 'askerî operasyon tehdidi'.

Vladimir Putin, Moskova'nın girişiminin başarıya ulaşabilmesi için Amerika Birleşik Devletleri ve onun müttefiklerinin Şam yönetimini hedef alan askerî operasyon tehdidinden vazgeçmesi gerektiğini söylüyor.

SAVAŞ SONA ERMEYECEK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İngiltere'nin, önerilen plana bağlı kalmaması durumunda Beşar Esad'a karşı hiçbir yaptırım öngörmeyen, bağlayıcı olmayan bir kararı kabul edeceğini düşünmek çok kolay değil.

Herşeye rağmen, bir uzlaşma sağlansa ve bir diplomatik çözüme ulaşılsa bile, bu Suriye'deki çatışmaları sona erdirmeyecek.

Rusya'da yayımlanan Vedomosti gazetesinin bugünkü bir değerlendirmesinde "Bu plan sadece kimyasal silahlar ve Obama'nın kırmızı çizgileriyle ilgili. Bu Suriye'deki savaşı sona erdirmeyecek, çatışmalar devam edecek" hatırlatmasına yer veriliyor.