BIST 9.109
DOLAR 34,23
EURO 37,61
ALTIN 2.920,48
HABER /  GÜNCEL

Putin İstanbul'da, gündem Suriye

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya gelen Rusya Devlet Başkanı'nın Türkiye ziyaretinin odak noktasını Suriye'deki kriz oluşturuyor.

Abone ol

Erdoğan ile Putin en son Haziran ayındaki G20 zirvesinde biraraya gelmişlerdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'deki temaslarına başladı.

İstanbul'a iner inmez doğrudan görüşmelerin yapılacağı Dolmabahçe Sarayı'na giden Putin burada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi.

Görüşmelerin odak noktasını Suriye'nin oluşturması bekleniyor.

Suriye'de yaşanan kriz, Esad yönetiminin müttefiki olan Rusya ile isyancıları destekleyen Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin gerilmesine yol açmıştı.

Türkiye Ekim ayında, Suriye'ye gitmekte olan bir yolcu uçağını, Rus yapımı mühimmat taşıdığı iddiasıyla inişe zorlamıştı.

İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan görüşmelerde Türkiye'nin NATO'dan istediği Patriot füzesavar sisteminin de gündeme geleceği belirtiliyor.

Rusya Türkiye'nin Suriye sınırı yakınlarına Patriot füzeleri konuşlandırmasına karşı çıkıyor ve böyle bir girişimin NATO'yu da sorunun içine çekecek çatışmalara yol açacağını savunuyor.

Putin'in İstanbul'dayken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de bir telefon görüşmesi yapacağı bildiriliyor.

Erdoğan ile Putin görüşmesine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Putin'in Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov da katılıyor.

Ziyaret sırasında Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi önünde Putin karşıtı sloganlar atan 3 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, sözkonusu üç kişi Rusya'nın yurtdışında yaşayan Çerkeslere vatandaşlık vermesi talebinde bulunan bir bildiri okuduktan sonra gözaltına alındı.

Sağlık sorunları

Türkiye ziyareti, 5 Ekim'de Tacikistan'a giden Rusya Devlet Başkanı'nın o zamandan bu yana gerçekleştirdiği ilk yurtdışı ziyaret oldu.

Rus basınında bir süredir Putin'in bel ağrısı çektiği yoılunda haberler yer alıyordu.

Rusya ile yakın ilişkisi bulunan Belarus Cumhuriyeti'nin Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, geçen hafta Reuter ajansına yaptığı açıklamada Putin'in judo yaparken belini incittiğini söylemişti.

Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda'nın Rusya'ya yapacağı ziyaretin de Putin'in sağlık sorunları nedeniyle iptal edildiği bildirilmişti.

Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov ise, basında yer alan haberlerin 'abartılı' olduğunu söyleyerek spekülasyonlara son vermeye çalıştı.