ABD’li muhalif yönetmen Oliver Stone’un “Putin ile Görüşmeler”adını verdiği 4 bölümden oluşan belgeseli internette yayımlandı.
Abone olTÜRKİYE'de “Blutv” üzerinden izlenebilen belgeselde yakın tarihle ve Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in kişisel hayatıyla ilgili son derece çarpıcı detaylar mevcut.
Temmuz 2015 ve Şubat 2017 tarihleri arasında yapılan görüşmelerde Çeçenistan krizinden, Ukrayna’ya, ABD seçimlerinden Rusya siyasetine pek çok başlık ele alınıyor.
İLK BAŞKANLIK TEKLİFİNE RED
Putin, Yeltsin’in başkanlığı bırakacağı sırada başkanlık görevini kendisine teklif ettiğini söylüyor. İlk başkanlık teklifini ise reddettiğini söylüyor. Bu sorumluluğun hayatını çok değiştireceğinden çekindiğini belirtiyor.
Oliver Stone, Putin’in bu cevabına şaşırıyor. Putin’e zaten yüksek bürokratik mevkilerde görev aldığını, bunun ciddi bir sorumluluk olduğunu hatırlatan Stone, “Rusya’da yüksek bürokratik mevkilerde de bulunsanız arkadaşlarınızla bir yerlerde buluşabilirsiniz. Başkanlık ise çok farklı" cevabını alıyor.
“BENİM ‘ÖZEL GÜNLERİM’ YOKTUR”
Stone, kimi zaman agresif olmakla suçlanan Putin’e bazı günlerde dengeyi kaybederek agresif davranıp davranmadığını soruyor. Putin “ben kadın mıyım özel günlerim olsun” sözleriyle cevap veriyor. Stone’un “şu an Amerikan’ın yarısının düşmanlığını kazandınız” cevabı üzerine Putin “bu kadınların yaşadığı doğal bir durum” ifadelerini kullanıyor.
“SADECE BİR BAŞKAN VARDIR”
Dönem sınırlaması sebebiyle bir dönem Başkanlık yerine Başbakanlık yapan Putin, o dönemin Başkanı olan Medvedev’e hiç müdahale etmediğini belirtiyor. Medvedev’in bağımsız olduğunu belirten Putin, bir ülkede yalnızca bir başkan olabileceğini söylüyor.
KADERDE ASILMAK VARSA...
Oliver Stone’un kişisel güvenliğini nasıl sağladığını sorması üzerine Putin hem kendisinin hem de korumalarının bu konuda yerine getirmesi gereken sorumlulukları yerine getirdiği cevabını veriyor. Stone en tipik suikast biçiminin korumaların arasına sızmak olduğunu hatırlatınca Putin, Stone’un yorumuna bir Rus deyişiyle cevap veriyor: “Kaderinde asılmak olanlar boğularak ölmezler.”
“AFGANİSTAN’DA ABD’YE YARDIM ETTİK”
ABD’nin Afganistan müdahalesi sırasında ABD’yle işbirliği yaptıklarını söyleyen Putin, istihbarat vermek de dahil hiçbir yardımdan kaçınmadıklarını vurguluyor. Terörizmin herkesin ortak sorunu olduğunu belirtirken Putin, Ladin ve El Kaide’nin ABD’nin Sovyetlere karşı yürüttüğü Afganistan politikasının sonucu olduğunu da ekliyor.
“BİLİM İNSANLARI POLİTİKACILARDAN DAHA ZEKİYDİ”
Nükleer silahlarla ilgili de konuşan Putin, silahlanma yarışını ABD’nin provoke ettiğini söylüyor ve ünlü “Rosenbergler Vakası” ile ilgili ezber bozan bir yorum yapıyor. Bilindiği gibi atom bombasıyla ilgili bilgileri Sovyetler Birliği’ne vermekle suçlanan Ethel ve Julius Rosenberg casusluk suçlamasıyla 1953 yılında idam edilmiş, bu olay dünya kamuoyunda tepkilere yol açmıştı.
Putin ise Rosenbergler vakasını şöyle yorumluyor:
“Rosenberglerin bu bilgilere ulaşma ihtimali yoktu. Onlar sadece taşıyıcıydı. Bu bilgileri onlara daha yukarıdan birilerinin iletmiş olması gerekiyor. Atom bombası üzerinden çalışan bilim adamlarının kendisi. Bunu neden yaptılar? Çünkü tehlikenin farkındalardı.
Cin şişeden çıkmıştı. Bunu geri döndürmek imkansızdı. Bu uluslararası bilim insanları ekibi bence politikacılardan daha zekiydi. Bu bilgiyi Sovyetler Birliği’ne kendi iradeleriyle verdiler. Dünyadaki belirsiz dengeyi tekrar yerine getirebilmek için. Şu anda ne yapıyoruz? Bu dengeyi bozmaya çalışıyoruz. Çok büyük bir hata."
“TAM BİR AMERİKAN HEDİYESİ”
Stone, Stanley Kubrick’in “Dr. Strangelove” filmini çok sevdiğini belirterek Putin’e filmi izleyip izlemediğini soruyor. Putin’in filmi izlemediğini öğrenince de, filmin DVD’sini Putin’e hediye ediyor ve filmi beraber izliyorlar.
Film bittikten sonra hediye edilen DVD’nin kutusunu alan Putin, film CD’sinin kutunun içinde yer almadığını farkediyor. Bunun üzerine içi boş DVD kutusunu göstererek “tam bir Amerikan hediyesi” ifadesini kullanıyor.
“EŞCİNSELLER İSTEDİĞİ GİBİ YAŞAYABİLİR”
Batı’da Rusya’ya en çok yöneltilen suçlamalardan biri de “homofobi”. Stone Putin’e Rusya’da eşcinsellerin durumunu soruyor. Putin ise yetişkin insanların hayatlarını istedikleri gibi yaşayabileceklerini, bunun önünde bir engel olmadığını belirtiyor. Eşcinsel olduğunu bildiği pek çok kişinin Rusya’da önemli yerlere geldiğini söylüyor.
Stone’un Rusya’daki “eşcinsellik propagandası yasağı”nı hatırlatması üzerine “büyüme çağındaki çocuklarımızı korumak durumundayız. Etki altında kalmalarını istemiyoruz. Ancak 18 yaşını geçtikten sonra istedikleri tercihte bulunmalarının önünde bir engel yok” cevabını vererek Rusya’nın Suudi Arabistan gibi eşcinsellik yüzünden insanların idam edildiği ülkelerle bir tutulmasına sitem ediyor.
SİLAHLANMAYA HARCANAN PARA
Rusya’nın silahlanmaya harcadığı rakamın ABD’nin onda biri olduğunu belirten Stone, Rusya’nın silahlanmaya harcanan para açısından dünyanın dördüncü ülkesi olduğunu belirtiyor. Üçüncü sırada ise Suudi Arabistan yer alıyor.
Putin Gayrı Safi Milli Hasılalarının sadece yüzde 3’ünü silahlanmaya harcadıklarını, bu yüzdenin diğer ülkelerde çok daha yüksek olduğunu söylüyor. Bu oranı yüzde 3’ün de altına düşürmeye çalıştıklarını ekliyor.
“DÜNYAYI YÖNETEN BÜROKRASİDİR”
Stone, Putin’e Demokratların Başkan Aday Adayı Bernny Sanders hakkında ne düşündüğünü soruyor. Bu konuda yorum yapmasının doğru olmayacağını belirten Putin, Stone’un sıkıştırması üzerine şu ifadeleri kullanıyor:
“ABD’nin güçlü bir bürokrasisi var. Başkan adayları Başkan olana kadar nelerle karşılaşacağını bilmiyorlar. Bu yüzden verdikleri sözlerin önemi yok. Obama Guantanamo’yu kapatmak istemişti. Bunu içtenlikle istediğinden çok eminim. Ancak başaramadı.”
Donald Trump’ın Putin’in gördüğü 4. ABD Başkanı olduğunu hatırlatan Stone, ilk başkan olduğunuzdan bugüne değişen ne sorusunu soruyor. Putin ise hiçbir şey cevabını veriyor. “Dünyayı yöneten başkanlar değil bürokrasidir” sözlerini kullanan Putin, Trump’a dair umudu olup olmadığı sorusunaysa yine bir Rus deyişiyle cevap veriyor:
“Umut her zaman vardır. Ta ki mezara girene kadar”