BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Puigdemont'tan Avrupa Birliği'ne insan hakları tepkisi

Eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, Avrupa Birliği'ni (AB) insan hakları konusunda eleştirerek, "Avrupa Birliği neden Madrid'de olup bitenden çok Venezuela'da olup bitenle ilgileniyor?” dedi.

Abone ol

Katalonya hükümetinin Berlin'deki temsilciliğinde basın toplantısı düzenleyen Carles Puigdemont, Brüksel'in dünyanın her yerinde insan haklarını savunduğunu ancak Katalonya konusunda 'kendi kapısının' önüne bakmadığını söyledi. 

Puigdemont, "Avrupa Birliği, neden Madrid'de olup bitenden çok Venezuela'da olup bitenle ilgileniyor?" diye sordu. 

İspanya'da Katalonya'daki bağımsızlık girişimleri nedeniyle 'devlete karşı ayaklanma' dahil 4 farklı suç isnat edilen 12 Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü lideri hakkındaki davanın Madrid'deki Yüksek Mahkeme'de başlamasını değerlendiren Puigdemont, davanın İspanya'nın yargı sistemi ve demokrasisi için bir 'stres testi' olduğunu söyledi.

Bağımsızlık isteyenlere "Kendinize güvenin ve liderlerinize bakın" diyen Puigdemont, bağımsızlık isteyen Katalon liderlerin çok güçlü olduklarını ve bağımsızlık dahil 2 milyondan fazla insanın değerlerini savunduklarını dile getirdi.

Katalonya'da son yapılan seçimlerde bağımsızlık yanlısı partilere verilen desteğin açıkça bağımsızlığa karşı olan partilere verilen destekten daha yüksek olduğunu belirten Puigdemont, buna saygı gösterilmesi gerektiğini anlattı.

Puigdemont, "Evime ve aileme dönmek istiyorum. Ama ben güçler ayrılığının olduğu gerçek bir demokrasiye dönmek istiyorum ve İspanya'da bu mümkün değil" diye konuştu.

DAVA BAŞLADI

İspanya'da Katalonya'daki bağımsızlık girişimleri nedeniyle 'devlete karşı ayaklanma' dahil 4 farklı suç isnat edilen 12 Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü lideri hakkındaki dava Madrid'deki Yüksek Mahkeme'de bugün başladı.

İspanyol basınının 'ülke tarihinin en önemli davalarından biri' olarak nitelediği ayrılıkçı Katalan siyasetçilerin davasını izlemek için ulusal ve uluslararası 170'ten fazla medya kurumundan yaklaşık 600 gazeteci akredite oldu.

Katalonya özerk yönetiminde Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim 2017'de yapılan bağımsızlık referandumuyla bağlantılı olarak suçlanan 12 sanıktan 9'u tutuklu yargılanıyor.

Dava için iki hafta önce Katalonya'daki cezaevlerinden Madrid'deki iki cezaevine nakledilen 9 tutuklu sanık, sabah erken saatlerde jandarmaya ait minibüslerle Yüksek Mahkeme'ye getirildi. Tutuksuz yargılanan 3 sanık ise yürüyerek mahkeme salonuna geldi.

Sanıklara, Savcılık, İspanya hükümeti adına dava açma yetkisi olan Devlet Avukatlığı ve aşırı sağ görüşlü Vox partisi olmak üzere toplam 3 kurumdan 'devlete karşı ayaklanma, isyana teşvik, devletin kurumlarına itaatsizlik ve kamu malını kötüye kullanmak' suçlamalarıyla farklı hapis cezaları talep ediliyor.

Savcılık, tutuklu 9 Katalan siyasetçiyi 'devlete karşı ayaklanma' ile suçlarken, bunlardan eski Katalonya Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras için 25 yıl, eski Katalonya Meclis Başkanı Carme Forcadell, eski Katalonya Meclis Divanı Üyesi Jordi Sanchez ve bağımsızlık yanlısı Omnium Cultural adlı sivil toplum örgütünün eski başkanı Jordi Cuixart için 17'şer yıl; 5 eski Katalan bakan için 16'şar yıl ve tutuksuz yargılanan 3 eski Katalan bakan için 7'şer yıl hapis talep ediliyor.