BIST 9.472
DOLAR 34,55
EURO 36,00
ALTIN 2.998,29
HABER /  EKONOMİ

Psikolojik şiddete erkekler daha çok maruz kalıyor

İşyerlerinde uygulanan psikolojik taciz, mağdurun yanı sıra ailesini de etkiliyor.

Abone ol

Psikolojik taciz olarak bilinen mobbing, çalışanlar üzerinde ciddi ve yıkıcı etkilere neden oluyor. İşyerlerinde uygulanan psikolojik taciz, mağdurun yanı sıra ailesini de etkiliyor. Çalışma Bakanlığı’nın psikolojik şiddetle ilgili çalışmasına göre sektörde erkekler kadınlardan daha çok psikolojik şiddete maruz kalıyor.

Çalışma Bakanlığı’nın mobbing olarak bilinen psikolojik şiddetle ilgili çalışmasında ilginç sonuçlar dikkat çekiyor. Bakanlığa gelen 5 bin 890 şikayet incelendiğinde özel sektörde erkeklerin kadınlardan daha çok psikolojik şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı. Özel sektörde psikolojik tacize maruz kalanların yüzde 58’i erkeklerden, yüzde 42’si kadınlardan oluştu. Mobbingde ilk sırayı istifaya zorlama alıyor. Psikolojik şiddet  kamuda en çok hastanelerde, özelde ise sanayi sektöründe görülüyor.

İki yıllık süreçte 5 bin 890 psikolojik taciz başvurusu...

Son dönemde sıkça şikâyet konusu olan mobbing ile mücadele için bir dizi önlem alınıyor. Çalışma Bakanlığı’na ait Alo 170 hattına iki yıllık süreçte 5 bin 890 psikolojik taciz başvurusu geliyor. Bu yıl şikayetlerin yüzde 67’si özel sektördeki işyerlerinden yüzde 33’ü ise kamudan geldi. Özel sektörden gelen şikayetlerin yüzde 58’ini erkekler, yüzde 42’sini kadınlar oluşturuyor. Bu veriler yaygın kanaatin aksine erkeklerin psikolojik şiddete daha çok maruz kaldığını gösteriyor. Kamu sektöründe ise psikolojik şiddete maruz kalanların yüzde 51’i bayan, yüzde 49’u erkek.

      Sektörel olarak bakıldığında kamuda yüzde 16 ile en fazla hastanelerde psikolojik şiddet vakaları yaşanıyor. İkinci sırada yüzde 13 ile Milli Eğitim Bakanlığı geliyor. Üçüncü sırada üniversiteler var. Özel sektörde birinci sırada sanayi kuruluşları, ikinci sırada mağaza, market ve restoranlar, üçüncü sırada ise özel sağlık kuruluşları geliyor. Psikolojik şiddet en fazla 29-33 yaş grubundakileri hedef alıyor. Kamu kuruluşlarından en fazla üniversite mezunları psikolojik şiddet başvurusu yapıyor. Özel sektörde ise lise mezunu çalışanlar ilk sırada.

Mobbing şikâyetleri...

En yaygın uygulanan mobbing yöntemi istifaya zorlama. Şikayetlerin yüzde 20’si istifaya zorlama ile ilgili oldu. İkinci sırada hakaret yer alıyor. Kötü muamele ve görev yeri değişikliği diğer psikolojik şiddet uygulamaları.  Psikolojik şiddete maruz kalanların başvurduğu merci ise yüzde 80 ile amirleri oluyor. Bakanlık, Alo 170 hattına gelen mobbing şikâyetleri için psikologları, konu hakkında eğiterek hattı arayanlara yardımcı olmak üzere görevlendirdi. İşyerlerinde psikolojik taciz bilgilendirme rehberi hazırlandı.

 Psikolojik taciz; depresyon, uyku bozuklukları, ağlama nöbetleri, konsantrasyon bozukluğu, gerginlik ve öfke, alınganlık, yüksek tansiyon, kalıcı uyku bozuklukları, mide ve bağırsak sorunları, aşırı kilo alma veya verme, alkol veya madde bağımlılığı gibi sorunlara yol açıyor. Ayrıca bu kişiler, üçüncü kişiye yönelik şiddete yönelebiliyor.