Şizofreni hastalığı nedir, şizofren hastalarına nasıl yaklaşmalı, şizofren belirtileri neler, şizofreni nasıl anlaşılır işte tüm bilmeniz gerekenler;
Abone olŞizofreni, ile karşı karşıya kalan kişilerin Dünyaya bakış açısı normal kişilerden daha farklıdır. Şizofreni hastaları, var olmayan sesler duyar, hayaller görür ve karmakarışık duygulara hakimdir. Bu gibi değişimlerden dolayı kişiler daha agresif, endişeli ve heyecanlı olur.
ŞİZOFRENİ NEDEN OLUR?
Şizofreni birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda birdenbire oluşacağı gibi, bazılarında yavaş yavaş sinsi bir şekilde ilerleyebilir. Sinsi bir şekilde ilerleyen şizofreni hastalığında ilk önceleri, toplumsal ilgide azalma, dikkat dağınıklığı, kişisel bakımı ihmal etme, dine karşı eğilim ve kara sevdaya yakalanma gibi belirtiler oluşabilir. Bu tür belirtiler başlangıçta normal algılandığından dolayı şizofreni şüphesi çoğu hastada oluşmamaktadır. Başlangıç aşamasında oluşan belirtilerin ardından gelen birkaç ay içinde şizofreni tüm belirtileri ile beraber oluşum gösterir. Şizofreni hastalarında, tuhaf davranışlar ve anlamsız konuşmalar görülür.
BİR ANDA ORTAYA ÇIKAN ŞİZOFRENİ
Şizofreni bir anda ortaya çıkmış ise, belirtilerin çoğu birlikte oluşum gösterebilir. Bazı hasta gruplarında belirtilerin şiddeti hafif olurken, bazı vakalarda çok şiddetli semptomların oluşma olasılığı yüksektir. Bu vakalarda kişiyi kontrol altında tutmak oldukça güçleşebilir. Şizofreni hastalarında açığa çıkan şikayetler pozitif ve negatif şikayetler olmak üzere iki başlıkta toplanmaktadır. Her vakada tüm belirtiler aynı anda açığa çıkmayabilir.
ŞİZOFRENİ BELİRTİLERİ
Şizofrenin çeşidine göre açığa çıkan belirtiler değişebilir. Mesela, paranoid olarak oluşan şizofreni de güvensizlik ile alakalı belirtiler hakim olur. Paranoid olarak gelişen şizofreni hastaları, çevrelerindeki kişilerin kendine zarar vereceğine inanır ve her zaman tedirgindir. Eşinin kendini aldattığına inanır ve daha birçok kuşkusu vardır. Basit şizofreni de ise, içine kapanma, çevresi ile ilişkilerini azaltma, kişisel bakımına özen göstermeme gibi belirtiler hakim olur. Bu hasta grubunda düşünce ve konuşma kabiliyetinde kopukluklar yaşanabilir. Anlamsız ve konu ile alakasız sözcükler sarf edebilirler.
Ayrıca olmayan sesleri duyabilir, var olmayan şeyleri görebilirler. Olmayan ses ve görüntülerden komut alarak korkutucu bir hal alabilirler. Bu hasta grupları çoğu zaman duydukları seslerin ve görüntülerin gerçekte var olup olmadığı ayırt edemez ve korku yaşayabilirler. Fakat bu belirtilerin kendi beyinlerinde gerçekleştiğini kabul etmez ve dışarıdan birilerinin yaptığı düşünürler. Bu hasta grubunda oluşabilecek diğer belirtiler,
*Duygulanımda azalma
*Hareketsizlik
*Hareket etme güçlüğü
*Okul ya da işe devam edememe
*Arkadaş çevresinden uzaklaşma
*Bir konuya odaklanamama olarak sıralanabilir.
Şizofreni vakalarında hırçınlık ve saldırganlık görülme olasılığı oldukça düşüktür. Şüphecilik yaşayan hastalar eğer şizofreni tedavisi görmüyorsa saldırgan tavırlar sergileyebilir. Aynı zamanda alkol ve madde bağımlısı olan şizofreni hastalarında saldırganlık hakim olabilir. Bu hasta gruplarında intihar etme eğilimi oluşabilir. Fakat hangi hastanın intihar edebileceğini önceden kestirmek mümkün değildir.