BIST 9.721
DOLAR 35,22
EURO 36,82
ALTIN 2.978,86
HABER /  GÜNCEL

'Provokasyonlara son' genelgesi

İçişleri Bakanlığı gizli bir genelge yayımladı. Genelgede bazı olaylardaki 'ayrımcılık tohumları ekilmeye çalışıldığı' vurgulandı ve tedbirlerin arttırılmasına karar verild

Abone ol

İçişleri Bakanlığı'nca yayımlanan genelgede bazı olaylarla 'ayrımcılık tohumları ekilmeye çalışıldığı' vurgulandı İçişleri Bakanlığı toplumda gerginlik ve kaos ortamı oluşturmaya yönelik çabalar olduğu konusunda tüm valilikleri uyardı.

Bakanlık gizli bir genelge yayımlayarak, masumane gösterilmeye çalışılan olaylarla 'ayrımcılık tohumları ekilmeye çalışıldığına' dikkat çekti.

Strateji Merkez Başkanlığı'nın hazırladığı 'Provokatif ve Toplumsal Olayların Önlenmesi' başlıklı gizli genelge, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu imzasıyla yayımlandı.

Genelgede, Mersin'de bayrak yakma girişimi ve Trabzon'da yaşanan olaylar da hatırlatıldı.

Genelgede “ülkemizde son zamanlarda toplumsal duyarlılığı istismar etmek suretiyle gerginlik ve kaos ortamı oluşturmaya yönelik çabalar gözlenmektedir. Bu çerçevede, profesyonel şekilde başlatılıp, hayatın doğal akışından çıkmış masumane olaylar olarak gösterilmeye çalışılan birtakım provokatif eylemlerle vatandaşlarımız arasında ayrımcılık tohumları ekilmeye çalışılmaktadır'' ifadeleri kullanıldı.
• Dokuz maddede provokasyona müdahale

AB karşıtlığının geniş yelpazede oluşturulacak provakasyonlarda rol oynayacağına dikkat çekilen genelgede, halkın her türlü düşüncesine müsamahalı (toleranslı) ve eşit yaklaşılması gerektiği vurgulandı.

Genelgede, provokasyonların nasıl önlenebileceği ise şöyle sıralandı:
• Kolluk güçleri bilgilendirilecek. Hizmet içi eğitimler verilecek
• Zafiyet ve koordinasyon eksikliğini önlemek için amir bir yardımcısını görevlendirecek
• Gelişmeler yardımcıya anında bildirilecek
• İstihbarat ve önleyici toplum destekli güvenlik hizmetine önem verilecek
• Müdahalede kolluk birimleri ile adli makamlar arasında işbirliği en üst düzeyde olacak
• Sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkiler geliştirilecek
• Basınla ilişkiler geliştirilecek
• Kamuoyu soğukkanlı olmaya davet edilecek. Kamuoyunun tahriklere gelmemesi sağlanacak
• Toplumda gerginlik ve tansiyonu yükseltici, kutuplaşmayı artırıcı tavır ve davranışlardan kaçınılacak
• Genelgeyi kolluk güçlerini bilgilendirmek amacıyla hazırlanacak tavsiyeler kitapçığı izleyecek. Kitapçıkta toplumda gerginlik ve kaos ortamı oluşmasını engellemek için kolluk güçlerinin psikolojisinin nasıl olması gerektiği anlatılacak.

Bayrak yakma girişimi

Mersinde 21 mart 2005'te, Nevruz kutlamaları sırasında bir grup Türk bayrağını yakmaya teşebbüs etmiş ve bu kişiler bir polis tarafından engellenmişti.

Gösteriler sırasında meydana gelen olaylarda üç polis memuru hafif yaralanmış, olayla ilgili 22 kişi gözaltına alınmıştı.

Linç girişimi

Trabzon'da 6 nisan 2005 tarihinde bildiri dağıtmaya çalışan beş kişi, arbede sonucu yaralanmıştı. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, TAYAD üyesi beş kişi hakkında 'memura mukavemet, müessir fiil ve izinsiz gösteri yürüyüşü yapmak' suçundan Birinci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

11 kişi hakkında ise 6 nisanda meydana gelen olaya karıştıkları iddiasıyla 'basit müessir fiilde bulunma, güvenlik güçlerine karşı zor ve şiddet kullanarak direnme' suçlarından ikinci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Olayların gelişimi:

6 nisan 2005: Trabzon'da 30 TAYAD üyesiyle, açıklama yapmalarına izin vermeyen grup arasında başlayan tartışma kısa sürede arbedeye dönüşmüştü. TAYAD'lılara müdahale edenlerin sayısı 200'e kadar ulaşmış, polis de olaya müdahale etmiş ancak her iki gruptan da yaralananlar olmuştu.

10 nisan 2005: Trabzon'da 6 nisanda basın açıklaması yapmak isteyen beş kişinin linç edilme girişimini protesto eden 30 kişilik grup saldırıya uğradı. Olay, çevrede geniş güvenlik önlemi alan polisin zamanında müdahalesiyle büyümeden önlendi.

12 nisan 2005: Trabzon'daki olayları protesto etmek için basın toplantısı yapan TAYAD'lı beş kişilik grup, Adapazarı Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapmak isteyince çevrede toplanan kişiler buna tepki gösterdi. Tartışma, bir anda kavgaya dönüştü. Kısa sürede 100 kişiye ulaşan kalabalık, TAYAD'lıları tekme tokat dövmeye başladı. Saldırıyı gören polis ekipleri kalabalığa müdahale etti.

Kaynak: