Haziran ayı başından beri ülkeyi kasıp kavuran gösterilere sahne olan Brezilya'nın devlet başkanından oldukça ilginç bir açıklama geldi.
Abone olBrezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff "daha iyi eğitim, daha iyi okullar ve daha iyi ulaşım istedikleri için" yaklaşık iki haftadır sokaklara dökülen on binlerce Brezilyalı göstericiyle gurur duyduğunu açıkladı.
BBC'nin haberine göre Brezilya Devlet Başkanı, "Hükümetim değişim isteyen sesleri duyuyor. Dünkü gösterilerin boyutu demokrasimizin ne kadar güçlü olduğunun kanıtıdır" dedi.
Brezilya'nın büyük kentlerini saran gösteriler toplu taşıma ücretlerine zam yapılmasıyla başlamış ve ülkenin ekonomik krizle boğuştuğu bir sırada Brezilya'da başlayan Konfederasyon Kupası'na duyulan tepkiyle giderek büyümüştü.
Sosyal medya üzerinden organize edilen gösteriler çerçevesinde önceki gün Sao Paulo'da 65 bin, Rio de Janeiro'da da 100 bin kişi sokaklara dökülmüştü.
Brezilya Devlet Başkanı Rousseff, çok sayıda genç, yetişkin, büyük anne, torun ve büyük babanın ellerinde Brezilya bayraklarıyla sokaklara dökülüp daha iyi bir ülke talep etmelerinin güzel bir şey olduğunu belirterek, "Hükümetim bugüne kadar 40 milyon yoksulun orta sınıfa yükselmesini sağladı, ancak bedava sağlık ve bedava eğitim gibi şeyleri geliştirmek için daha çok şey yapılması gerekiyor" dedi.
Rousseff, çeşitli kentlerde meydana gelen bazı şiddet olaylarına ise tepki göstererek, "Bunlar belli bir azınlık tarafından gerçekleştirilen tekil şiddet olaylarıdır ve sert bir şekilde kınanması gerekir" diye konuştu.
KİM BU BREZİLYALI EYLEMCİLER
Gezi Parkı eylemlerinin ilham verdiği söylenen Brezilya'daki eylemler tüm ülkeye yayılarak genişliyor. Brezilyalı politikacılar ve gazeteciler tıpkı Türkiye'deki muadilleri gibi bu yeni eylemci kuşağını tanımakta güçlük çekiyor. Brezilyalı bir anket şirketi gösterilerin başladığı Sao Paola'da eylemcilerle yaptığı anket sonuçlarını yayınladı.
Datafolha şirketi tarafından yapılan araştırmanın sonucuna göre, göstericilerin % 53'ü 25 yaşın altında ve %73'ü ilk defa bir protesto eylemine katılmış. %77'si üniversite öğrencisiyken, %22'si ortaöğrenimini sürdürüyor.
Türkiye'deki gibi anket yapılan gençlerin büyük çoğunluğu, %84'ü, hiçbir politik partiye üye olmadıklarını ve politik tercihlerinin olmadığını belirtiyor.
Anket katılımcılarının %56'sı protestoların çıkış nedeni olan bilet zamlarının gösterilerde yer almalarının birinci nedeni olarak gösteriyor. Yolsuzlukları protesto %40'la ikinci sırada yer alırken, polis şiddeti yüzünden gösterilere katılanların oranı %31.
BREZİLYALI GENÇLER YENİDEN EYLEM HAZIRLIĞINDA
Geçen pazartesi gecesi yüzbinlerce Brezilyalı 20'den fazla şehirde, bilet zamlarını, polis şiddetini, Dünya Kupası için yapılan aşırı harcamaları protesto ettı. Göstericiler bugün Sao Paolo'da Perşembe gecesi de Konfederasyon Kupası maçlarının yapıldığı Rio de Janeiro olmak üzere sekiz ayrı kentte gösteri yapacaklarını duyurdu.
Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef, resmi bloğunda gösterilerin tüm ülkeye yayılması karşısında “Barışçıl gösteriler meşrudur ve demokratik düzenin sonucudur" açıklamasında bulundu.
BELEDİYE BİNASINI İŞGALE KALKIŞTILAR
Sao Paolo'da 50 bin kişinin katıldığı gösteride bir grup belediye binasını işgale yeltendi. Hükümet dört büyük eyalete orduyu sevk etmeye hazırlanıyor. Brezilya'nın sanayi başkenti Sao Paulo yeniden büyük bir gösteriye ev sahipliği yaptı. 50 bin kişinin katıldığı gösteriden ayrılan radikal bir grup belediye binasını işgale kalkınca polis müdahalesiyle karşılaştı.
BARIŞÇI GÖSTERİDEN AYRILAN BİR GRUP DÜKKANLARI YAĞMALADI
Globo Tv, güvenlik görevlilerin binayı korumak için göstericilere biber gazıyla karşılık verdiğini ancak göstericilerin karşı koymasına fazla direnemeyerek binanın içine sığındıklarını duyurdu. Sao Paulo polisi onbinlerce kişinin katıldığı barışçı gösteriden ayrılan bir grubun vitrin camlarını kırarak dükkanları yağmaladığını ve belediye binasını işgal etmeye kalktıklarını açıkladı.
BÜYÜK EYALETLERE ORDU GÜÇLERİ SEVK EDİLİYOR
Olaylar sonrası Adalet Bakanlığı resmi sayfasında, hükümetin Sao Paolo, Rio de Janeiro, Bahia ve Minas Gerais eyaletlerine ordu güçlerini sevk etme kararı aldığı bilgisi yer aldı.
Brezilya basınında yer alan haberlere göre, devlet başkanı Dilma Roussef Pazartesi gecesi ülkenin çeşitli kentlerinde yapılan ve yüzbinlerin katıldığı eylemler sonrası Sao Paulo'ya gelerek eski başkan Lula da Silva ve Sao Paolo Belediye Başkanı Fernanda Haddad'la görüşerek, bilet zamlarının geri alınmasını konuştular. Toplantı sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı.
DİLMA ROUSSEF EYLEMLERİN HEDEFİ DEĞİL
Brezilyadaki eylemler doğrudan Dilma Roussef'i hedef almıyor. Ülkenin federatif yapısından dolayı eylemcilerin hedefinde valiler ve belediye başkanları var. Roussef de "Barışçı eylemler meşrudur ve demokrasinin gereğidir" açıklamasıyla göstericilerin gönlünü almayı bildi. Eski başkan Lula'nın “Demokrasi suskunluk paktı" değildir sözleri de protestoların merkezine iktidardaki Partido dos Trabalhadores (İşçi Partisi)'in oturtulmasını engelliyor.
Brezilya'yı sarsan eylemler 10 gün önce Sao Paulo'da otobüs, tren ve metro ücretlerinin 1,5 dolardan 1,6 dolara çıkartılması ile başladı. Zamları protesto eden öğrencilere yönelik polisin sert tutumu eylemlerin hızla diğer şehirlere sıçramasına yol açtı. Ardından Konfederasyon Kupası'nın açılışıyla bir süredir gündemde olan Dünya Kupası bütçesi tartışmaları yeniden alevlendi. Hükümetin bağışlardan, sponsorlardan ve özel kuruluşlardan karşılama sözü verdiği 15 milyar dolarlık Dünya Kupası bütçesi kamu fonlarından çıkınca, tepkiler büyüdü. Kupaya bir sene kalmasına rağmen, hala gerekli hazırlıkların tamamlanmamış olması, stad inşaatlarındaki savsaklamalar, yolsuzluk şüphelerini de artırdı. “Eğitim ve sağlık kupadan önemlidir" diyen göstericiler, Dünya Kupası'na harcanacak paranın eğitim ve sağlık ve yoksullar için konut yapımına aktarılmasını istiyorlar.