BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

Protein zayıflamada ne kadar etkili?

Zayıflamaya çalışanların yaptığı ilk şeydir karbonhidratlı besinleri azaltmak... Peki bunun tam tersini hiç denediniz mi?

Abone ol

Karbonhidratları daha az tüketmek, kilo vermek isteyenlerin genelde ilk aklına gelen çözümdür. Peki protein tüketimini artırmanın kilo vermede ne kadar işe yaradığını biliyormusunuz?

Düşük karbonhidratlı diyet modası popüler hale geldi. Ancak dengeli beslenme programında karbonhidrat kadar protein ve yağa da dikkat edilmeli Proteini yüksek diyetler daha rahat kilo vermeye yardımcı olabilir ancakdiyette dengeli bir planlama gerekiyor. Çünkü proteinler aynı zamanda yağ ve kolesterol içeriyor.

Kilo vermeye çalışırken böbrek, karaciğer ve damarların daha fazla zarar görme riskiyle karşı karşıya kalmayın. En iyi protein kaynakları balık, yağsız süt ürünleri ve et olarak sıralanabilir. Ancak bu besinleri kızartıyorsanız lezzetle beraber yağ oranını da artırmış oluyorsunuz.

Proteini yüksek diyetlerle ilgili yapılan çalışmalarda çelişkili sonuçlar var. Bir çalışmada günlük alınan kalorinin yüzde 60'ı yağsız proteinlerden sağlandığında (ki bu önerilenden çok fazla) tansiyon, LDL (kötü) kolesterol ve trigliserit değerlerinde düşme saptandı. Ancak diğer araştırmalarda proteini yüksek diyetlerin uzun süre uygulanımında karaciğer sağlığında bozulma ve kemik erimesi görüldü.

PROTEİN TOK TUTUYOR

Bedenimiz yüksek proteinli yemekleri sindirmek, metabolize etmek ve kullanmak için daha fazla çaba harcar. Bu da daha fazla kalori harcanması demektir. Ayrıca midenizi terk etmek için daha uzun zamana ihtiyaç duyarlar, böylece daha uzun süre kendinizi tok hissedersiniz.

'Nutrition Metabolism' dergisinde ya- yımlanan bir makalede, beslenme programlarında protein alımını yüzde 30 artırarak diyet yapanların günde yaklaşık 450 kalori daha az tükettikleri görüldü. Ancak sadece proteinle kilo vermek hâlâ tartışılan bir yöntemdir.

NE KADAR YEMELİYİZ?

Sağlıklı ve dengeli beslenmede birey, vücut ağırlığının her bir kilogramı için 0.8 ile 1.1 gram arasında protein tüketmelidir. 70 kilo olan bir kadın için, 60-70 gram arasında protein yeterli oalcaktır. Ancak yüksek proteinli diyetlerde bu miktar 120-130 grama kadar çıkabiliyor. Aşırı protein alındığında ve egzersiz yapılmadığında bu, yağa dönüşüyor. Her öğün için 27-30 gramdan daha fazla protein alınmaması gerekiyor.

Bazı besinlerin protein değerleri

1 yumurta:...........................................6 gr.

1 yumurta büyüklüğünde köfte:.......6 gr.

50 gr. yağsız peynir:..........................10-12 gr.

200 ml süt:..........................................6-7 gr.

150 gr. tavuk:......................................25 -30 gr.

Proteini yüksek diyetleri çok uzun süreli uygulamak dengeli beslenme ilkelerine aykırı bir yol ancak spor yapanlarda bir beslenme uzmanı kontrolünde uygulanabilir.