BIST 9.420
DOLAR 34,34
EURO 36,42
ALTIN 2.835,12
HABER /  SAĞLIK

Prostata E vitamini desteği

Uzmanlar, prostat kanserinin riskinin selenyum, omega- 3 yağ asitleri (balık) ve E vitamini ile azaltılabileceğini söyledi.

Abone ol

D vitamini ve kalsiyumun prostat kanseri riskini arttırdığını kaydeden Uzm.Dr.Yıldıray Gezgin, "Gezgin "Prostat kanseri teşhisi konulmuş bazı hastalar uzun süre normal yaşamlarını devam ettirirken, diğerleri prostat kanseri nedeniyle ölmektedirler. Çoğu prostat kanseri hastası kalp damar problemleri nedeniyle hayatlarını kaybetmektedirler. rostat kanseri riski faktörleri ileri yaş, siyah ırk, ailede prostat vakaları olması, katı yağ,hayvansal yağ ve kırmızı et tüketiminin fazla olması ve obezite sayılabilir. D vitamini ve kalsiyum prostat kanseri riskini artırmaktadır. Likopen,selenyum, omega3 yağ asitleri(balık) ve E vitamini prostat kanseri riskini azaltır."dedi.

Uzm Dr. Gezgin, Prostat kanserinin erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık ölüme neden olan ikinci kanser türü olduğunu söyledi. İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte prostat kanserinin önemli bir sağlık sorunu olarak ortaya çıktığını ifade eden Uzm.Dr. Gezgin, yaş ilerledikçe prostat kanserine yakalanma riskinin arttığını dile getirdi.

Bir erkekte 40 yaşın altında prostat kanseri gelişme olasılığının onbinde bir olduğunu söyleyen Uzm.Dr Gezgin, "40-59 yaş arasında yüz üç te bir,60-79 yaş arası sekizde birdir" dedi.

Her prostat kanseri hastasında hastalığın yayılmasının, ilerlemesinin ve tahribatının farklılık gösterdiğini kaydeden Uzm.Dr Yıldıray Gezgin "Prostat kanseri erken evrede genellikle belirti vermez. İdrarın yavaş akması, gece idrar için kalkma,idrar çatallanması,idrar gelmesi için bekleme,sık idrara çıkma, idrar yapmakta zorlanma gibi yakınmalara neden olabilir. Kanser yayıldığı zaman kemik ağrısı, bacak, kalça, bel ağrısına neden olabilir. Omurgaya yayılım sonucu bacaklarda uyuşukluk ve güçsüzlüğe neden olabilir.Sinir basısı sonucu idrar kaçırma ve idrar yapamamaya sebep olur" dedi.

Psa kan testi ve parmakla rektal muayene yapılarak prostat kanserinden şüphelenilebileceğini dile getiren Uzm Dr. Gezgin, Kesin tanı için prostat biyopsisi uygulanması gerektiğini söyledi. Uzm Dr. Gezgin, "Translektor ultrason eşliğinde prostat bezinin değişik bölgelerinden çok sayıda doku örneği alınır.Bu doku örnekleri patoloi laboratuarında incelenir,bunun sonucunda prostat kanseri teşhisi konulabilir. Dikkatli gözlem ve etkin izleme, cerrahi tedavi, radyoterapi, kriyo cerrahi ve Hifu(yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason)'nun tedavi yöntemleri arasında olduğunu belirtti.