Medicana Konya Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Özdemir yılda bir yapılan tetkik ve muayenelerle erken teşhisi yapılan prostat kanseri ...
Abone olMedicana Konya Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Özdemir yılda bir yapılan tetkik ve muayenelerle erken teşhisi yapılan prostat kanseri hastalarının başarılı bir tedavi süreci geçirdiğini söyledi.
Op. Dr. Özdemir, genellikle hormonal nedenlerle ortaya çıkan prostat büyümesinin belirtileri hakkında bilgi vererek, "Prostat bezi, içinde idrar kanalının başlangıç kısmını bulundurduğu için işeme ile ilgili şikayetlere neden olur. Prostat bezi büyüdüğünde hastalarda idrar yaparken çatallanma, ıkınarak idrar yapma, idrar çıkımında zorluk, idrar tazyiğinde azalma, kesik kesik idrar yapma gibi şikayetler belli olur” dedi.
İyi huylu prostat büyümesinde birçok yöntemin kullanıldığını ifade eden Op. Dr. Özdemir, “İyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde ilaç tedavileri var. Bunlar prostat bezinin içindeki kanalları genişleterek prostat hastalığında geçici bir rahatlık sağlamaktadır. Daha çok kullanılan tedavi yöntemi cerrahi metotlarıdır. Günümüzde en çok kullanılan Tur ameliyatı yani kapalı prostat ameliyatıdır. Burada idrar yolundan teleskop yardımıyla girerek, prostat bezini kazıma yöntemi ile dışarıya çıkarıyoruz. Dolayısıyla hem prostatın incelenmesi için doku örneği alıyoruz hem de prostat hacminde ciddi anlamda azalma sağlamış oluyoruz. Son yıllarda popüler olan Termoterapi yöntemi de prostatın ısı yöntemi ile yakılarak tedavi edilmesidir. Bu çok avantajlı bir yöntem. Özellikle ileri yaşta, kalp hastalığı olan ve anestezi alamayan hastalarda günübirlik uygulanan bir metot olarak karşımıza çıkmaktadır. Çok büyük ve özellikle 100 gramın üzerindeki prostatlarda açık ameliyatta da günümüzde tekniğin gelişmesine bağlı olarak karın altından bir kesi ile yapılmakta ve hastalar ameliyatın 2’inci gününde evlerine gönderilebilmektedir” diye konuştu.
“ERKEN TEŞHİS İLE TEDAVİDE BAŞARI ORANI YÜKSELİYOR”
Tetkik ve muayenelerle erken teşhis konulan prostat kanseri hastalarının tedavilerinin daha başarılı olduğunu belirten Op. Dr. Özdemir, “Kötü huylu prostat büyümesi olan hastalarda idrarla ilgili herhangi bir şikayet bulunmayabilir. Yılda bir defa yapılan PSA adı verilen kan tetkiki ve parmakla prostat muayenesi ile kanser tanısını ortaya koyabilmekteyiz. Şüphelendiğimiz durumlarda ise prostattan çoklu iğne biyopsisi ile prostat kanseri tanısını koymaktayız. Erken teşhis edilmiş kanser hastalarında kanserli dokunun vücuttan tamamen uzaklaştırıldığı radikal prostatektomi, yani halk arasında büyük ameliyat diye bilinen yöntem kullanılmaktadır. Dolayısıyla erken teşhis edilmiş kanserlerde tam tedavi sağlanabilmektedir” şeklinde konuştu.
Prostat büyümesi olan hastaların beslenme ile ilgili alışkanlıklarını değiştirmeleri gerektiğini vurgulayan Özdemir, “Aşırı asitli, baharatlı yiyeceklerden uzak durmalılar. Oldukça yumuşak gıdalarla beslenmeliler. Kabız kalmamalılar. Sıvı tüketimini günde en az 2 buçuk, 3 litre civarında tutmalılar. Çok sert zeminlerde oturmamalılar” ifadelerini kullandı.
(İHA)