BIST 9.486
DOLAR 34,56
EURO 36,12
ALTIN 2.999,13
HABER /  GÜNCEL

Profesörden ürküten deprem bilgisi o fay kırılırsa bittik!

İSTANBUL Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, sanılanın aksine Marmara ve Ege'deki bir depremin tsunami etkisi yaratabileceğini söyledi.

Abone ol

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara ve Ege'deki depremlerin büyük tsunami yaratabileceğini söyledi. Marmara için deprem tehdidinin sürdüğünü belirten Gündoğdu, asıl tehlikenin ise uzun süredir sessiz duran Biga fayının kırılması halinde yaşanabileceğini kaydetti.

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti (BGC) ile Bandırma Dağcılık ve Arama Kurtarma İhtisas Derneği'nin (BANDAK) düzenlediği 'Bandırma Depremi Konuşuyor' paneli, Santral Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Panelde konuşan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, dönemlerde Ege ve Akdeniz'deki depremlerin hem sayı, hem de büyüklük açısından arttığına dikkat çekerek, "Bu bölgelerde, tarih boyunca büyük tsunamiler görüldü. Yine, tsunami tehlikesi var" dedi.

Marmara Bölgesi'nde büyük deprem beklendiğini de kaydeden Gündoğdu, şöyle devam etti:

"İstanbul'da, 1894 yılında yıkıcı bir deprem gerçekleşmişti. Şimdi, bu bölgede kırılmamış bir fay var. Bu fayın, Bakırköy açıklarından, Tekirdağ açıklarına dek kırılmasını bekliyoruz. Bandırma ve yöresinde en önemli fay, Erdek Kyzikos'ta bulunuyor. Bu fay, antik dönemde iki yıkıcı depreme yol açtı. Ancak bu fayın denizde devam edip etmediği bilinmiyor. Yine, İstanbul'da beklenen büyük depremin, Erdek Kyzikos depremi üzerinde tetikleyici olup olmayacağını da bilmiyoruz. Yenice-Gönen fayı üzerinde, 1953 yılında, 7.4 büyüklüğünde gerçekleşen deprem, levha içi depremdi. Şimdi, bu bölgede ağır sanayi tesisleri kurulmasının plânlandığını öğrendim. Bunun büyük hata olacağını düşünüyorum. Yine de bu fayın, 250 yıl boyunca deprem üretmesini de beklemiyorum. Asıl tehlikeyi ise uzun süredir sessiz duran Biga fayında görüyorum."