Depremin yıldönümünde hiçde içaçıcı bilgiler gelmiyor. İstanbul depremi için bakın Prof. Naci Görür neler diyor;
Abone olİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, ''Marmara'nın altındaki kabuk günün birinde kırılacaktır ve büyük bir deprem üretecektir. İstanbul'da özeldeki yapı stoku ise son derece zayıftır ve böyle bir depreme karşı koyacak güçte değildir'' dedi.
Görür, 1999 Marmara depreminin 10. yılı dolayısıyla İTÜ Maden Fakültesinde yapılan sempozyumdan sonra basın toplantısı yaptı.
Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmaların ortaya koyduğu gerçeğin, Marmara'nın tabanında büyük bir depreme neden olacak aktif bir fay sistemi olduğunu öne süren Görür konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bu fay sistemi 99 depremlerinden sonra büyük bir tektonik enerjiyle yüklenmiştir. Marmara'nın altındaki kabuk, günün birinde kırılacaktır ve büyük bir deprem üretecektir. İstanbul'da özeldeki yapı stoku ise son derece zayıftır ve böyle bir depreme karşı koyacak güçte değildir. Bu, sadece bizim araştırmalarımız değil, resmi makamların da bizzat kendi ifadeleridir.''
O DEPREM OLACAK
Bilimsel araştırmaların bu tehlikenin sürdüğüne işaret ettiğini belirten Görür, ''Birilerini rahatlamak için böyle senaryolara itibar etmemek gerekir'' diye konuştu.
Naci Görür, projenin başında Prof. Dr. Namık Çağatay'ın bulunacağı İTÜ ekibinin, uluslararası katılımla Eylül ayından itibaren Kasım ortalarına kadar Marmara'da deniz altı gözlem istasyonları, yer uygunluk çalışmaları, Marmara'nın tabanında çıkan gaz ve suların ölçülmesi için nerelere istasyon kurulması gerektiğiyle ilgili araştırmalar yapacağını bildirdi. Naci Görür, ayrıca İtalyanların da desteğiyle Uranya Gemisi'ni kullanarak bir ''pilot istasyon'' kurulacağını da söyledi.
DEPREM NE ZAMAN OLUR?
Konuşmanın ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlayan İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, ''depremle ilgili tarih vermenin mümkün olup olmadığı''na ilişkin, ''Hiç kimse deprem şu tarihte olacak diyemez. Ancak Önümüzdeki 30-50 yıl içerisinde Marmara'da fay hattı üzerinde 7 şiddetinden büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 70 civarındadır. Bunun dışında söylenen her şey uydurmadır'' dedi.
YABANCI UZMANLAR NE DİYOR?
2002 Marmarascarps Seferi Başkanı Prof. Dr. Rolando Armijo da beklenen şiddetin Marmara depremininden daha küçük olacağını, nedeninin ise Marmara fay hattından daha kısa olduğunu bildirerek, ''Her şeye rağmen bu da çok ciddi bir depremdir'' diye konuştu.
Prof. Dr. Pierre Henry ise ''Her halukarda 7'nin altında bir şiddette deprem olmayacağı'' görüşünü dile getirerek, ''kırılmamış 70 kilometre uzunlukta bir parça olduğunu'' söyledi.