BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  SAĞLIK

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ateş püskürdü! Covid-19 aşısı öldürdü diyenler niye dava açmadınız?

Koronavirüs salgını döneminde aşı kampanyasının en önde gidenlerinden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Biontech'e açılan dava sonrası gelen eleştirilere çok sert çıktı. Covid-19 aşısından ölen sadece bir kişi olduğunu savunan Prof. Ceyhan, Covid-19 aşısı nedeniyle ‘yakınlarının öldüğünü’ ve zarar gördüklerini söyleyenlere yargı yolunu gösterdi.

Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre ilk vakanın Aralık 2019’da duyurulduğu Covid-19 yaklaşık 7 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Dünya genelinde toplam 765 milyon 222 bin 932 doğrulanmış vaka kaydedildi. Türkiye’deyse resmi verilere göre 100 binden fazla ölüm kaydedildi.

Aşılama ve insanların bağışıklığının artması nedeniyle bir yılı aşkın süredir düşüş trendinde olan hastalık, mayısta DSÖ tarafından acil durum olmaktan çıkarılmıştı. Bu süreçte aşı karşıtı gruplar oluştu. Aşıların insan sağlığına zarar verdiğini öne süren bu gruplar çeşitli ülkelerde aşı üreticilerine davalar açtı. Örneğin mRNA aşı üreticisi BioNTech yetkilileri hakkında dava açıldı.

Korona aşısından sadece bir kişi öldü

Türkiye'de de aşı nedeniyle yakınının öldüğünü iddia eden kişilerin olmasına tepki gösteren Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı karşıtlarına rakamlarla cevap verdi. Salgın döneminde aşı yaptırılması için sürekli uyarılar yapan Ceyhan, dünyada 13 milyar doz aşı kullanıldığını, bunların sadece alerjik reaksiyon sunucu birinde ölüm görüldüğünü yazdı. Twitter’dan eleştirilere yanıt veren Ceyhan şunları yazdı:

- Aşıdan sonra mahvoldum, yakınım aşı nedeniyle öldü diyenlere:

- Dünyada 13 milyar dozdan fazla aşı yapıldı, Japonya’da bir anafilaksi olayı dışında aşıyla ilişkili bir ölüm olmadı.

‘Neden dava açmadınız’

- Avrupa birliğinde 11 bin 844 vaka bildirildi, ancak hiç birinin aşıyla ilişkisi bulunamadı.

- Türkiye’de ilgili kanunlar Almanya’dan farklı değil. Bir tıbbi üründen zarar gördüğünü iddia edenler çok satıda dava açıyorlar. Söylediğiniz kadar ölüm varsa neden bir tane bile dava açılmadı? Belki aşıya bağlı ilk ciddi aşı yan etkisi vakası olduğunuz anlaşılır, ünlü olursunuz.

Kalp krizi riski Biontech'te yoktu

- Kalp krizi riskini artırabileceği iki yıl önce iddia edilen aşı BioNTech değil, Astra Zeneca’ydı ve Türkiye’de kullanılmadı.

- BioNTech’de riski arttığı iddia edilen olay kalp kası ve kalp zarı iltihabıdır, kalp krizinden çok farklıdır. Onun için, temel tıp bilginiz yoksa yorum yapmayın lütfen.

Covid ölümlerini 3 neden artırdı

- Covid-19’da ölüm riskini artırdığı gösterilmiş üç faktör oldu:
1) Aşılanmamış olmak
2) Risk grubunda olmak
3) Enfekte eden varyantın tipi aşısız olanlarda ölüm riski aşılı olanlara göre 10 kat yüksektir.