BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Prodiden G8e tavır

İtalya Başbakanı Romano Prodi, G-8 zirvesinin sonunda çekilen aile resmine girmedi.

Abone ol

İtalya Başbakanı Romano Prodi, dünyanın en gelişmiş ülkelerini biraraya getiren G-8 zirvesinin sonunda çekilen aile resmine girmedi.

Nisan ayında düzenlenen seçimlerde rakibi Silvio Berlusconi'ye üstünlük sağlayarak iktidara gelen ve ilk kez G-8 zirvesine katılan Romano Prodi, aile fotoğrafında yer almamasına gerekçe olarak "telefonla görüşmesini" gösterdi.

ABD Başkanı George W. Bush'tan Rus lider Vladimir Putin'e, Çin Cumhurbaşkanı Hu Cintao'ya dek etkili isimlerin bulunduğu fotoğrafta yer almayan Prodi, o sırada kiminle ya da hangi konuda görüştüğünü ise açıklamadı.

Prodi, Saint Petersburg'daki zirve boyunca Ortadoğu krizini sona erdirecek girişimler çerçevesinde Lübnan, Suriye, İsrail ve İran liderleriyle telefon görüşmeleri yaptı.

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Putin'in zirve sırasında yaptığı Irak demokrasisine ilişkin açıklamasına, Bağdat'tan tepki geldi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Putin'in alaycı sözlerinin, ülkesindeki demokratik deneyimin önemini hafifsediğini belirterek, Irak hükümetinin bu sözleri şaşkınlıkla karşıladığını açıkladı.

ABD Başkanı Bush, dünya genelinde demokratik kurumları geliştirmeyi istediğini söylemiş ve buna Irak'taki basın ve inanç özgürlüğünü örnek olarak göstermişti.

Putin de, Bush'un açıklamasına karşılık olarak "Elbette biz Irak'taki gibi bir demokrasi istemeyiz" demişti.