Türkiye genelinde cadde, sokak, kapı numarası ve posta kodu yerine Sayısallaştırılmış Adres Bilgi Sistemi hayata geçiriliyor.
Abone olHer vatandaşın TC kimlik numarası olduğu gibi her ev, daire ve iş yerinin bir SABS numarası olacak.
Sistemin mimarı yazılım uzmanı Sedat Efe, Sayısallaştırılmış Adres Bilgi Sistemi ile Türkiye'de sınav kağıtları, icra mektupları, kredi kartı ve telefon faturaları gibi önemli evrakların yanlış adrese veya geç gitmesi gibi problemlerin çözüleceğini söyledi. Posta kodu sisteminin 1980'li yıllarda Türkiye'de uygulanmaya başladığını hatırlatan Efe, "Bu sistem biraz gevşetildi, köylerin kendine has kodları kaldırıldı.
Posta kodu olarak kullandığımız kod mahallemizin veya köyümüzün değil, bağlı bulunduğumuz postanenin kodunu belirtiyor. Adres sorulduğunda veya bir posta, kargo göndereceğimiz zaman hikaye anlatır gibi uzun bir adres vermek zaman kaybı haline geldi. Adres yazmanın belli bir standart üzerine oturtulmamış olmasından dolayı iş, zaman ve maddi kayıplar meydana gelmektedir" dedi.
EVLERDE SABS DEVRİ
Teknolojinin had safhaya ulaştığı günümüzde modern posta dağıtıma makineleri kurulduğunu kaydeden Efe, bu sistemlerin sağlıklı işleyebilmesi için çubuk kod (BARCODE) gerektiğini, bu sisteme de Sayısallaştırılmış Adres Bilgi Sistemi (SABS) adı verildiğini ifade etti. Sayısallaştırılmış Adres Bilgi Sistemi'nin benzerinin Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde de uygulandığına dikkat çeken Efe, "Bu sistemde oluşturulan algoritma sayesinde her cadde, sokak ve binanın kendisine ait bir SABS numarası oluyor.
Örneğin, 'Altıparmak Mahallesi, Altıparmak Caddesi, No:56 Daire:17 16050 Osmangazi/Bursa' adresinin SABS numarası '160160-56/17 Bursa' oluyor. Bu sistemin hayata geçirilmesiyle Türkiye genelinde tüm cadde ve sokak isimleri kalkıyor. Yerlerine SABS numarası geliyor. Her cadde ve sokak, Amerika'daki gibi isimle değil, SABS numarasıyla adlandırılacak. Posta dağıtım makinelerinin de kurulması ile birlikte posta dağıtımı oldukça hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilecektir. Türkiye'de her vatandaşın TC kimlik numarası olduğu gibi, her ev, daire ve iş yerinin de SABS numarası olacak. Böylelikle kaçak yapılaşmanın ve iş yerlerinin vergi kaçırması gibi sıkıntılar da ortadan kalkacak" diye konuştu.
SİSTEM 2012'DE DEVREYE GİRİYOR
Kurulacak bu sistem ile navigasyon yazılımlarına da adres girişinin kolaylaşacağını dile getiren yazılım uzmanı Efe, sistemin 2012 yılında devreye gireceğinin müjdesini verdi. Efe, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"İl, ilçe mahalle, sokak vs. seçmek yerine yazacağınız kısa kod sayesinde navigasyon cihazınız size haritayı anında oluşturacak. Belli bir sayısal aralıkta hastane, eczane, polis merkezi, taksi durakları, lokanta gibi yerlerin bulunması daha da kolaylaşacak. Örneğin; 160140-160170 arasındaki tüm lokantaları listelenebilecek. SABS sitemiyle ilgili PTT ve Telekom Genel Müdürlükleri ile çalışmalarımız devam ediyor. Hemen hemen hazır olan altyapı çalışmaları, 1,5 yıl gibi süre sonunda tamamlanmış olacak.
2012 yılında bu sistemin Türkiye'nin her yerinde tam anlamıyla hayata geçirileceğini düşünüyoruz."