Portekiz'de son alınan ekonomik önlemlerin ülkeyi seçimlere götürebileceği iddia ediliyor
Abone olPortekiz'de kamu açığını düşürmek ve dışarıdan finans yardımı alınmasını önlemek amacıyla sosyalist hükümetin aldığı önlemlere ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (PSD) destek vermezken, ülkede siyasi bir kriz yaşanabileceği ve erken seçime gidilebileceği belirtiliyor.
Başbakan Jose Socrates, geçtiğimiz 11 Mart'ta sundukları ve 24-25 Mart'ta yapılacak AB Konseyi zirvesi öncesinde parlamentodan geçirmek istediği yeni kemer sıkma politikasına meclisteki diğer partilerden istediği desteği bulamadı.
Sosyalist hükümetin geçmişte aldığı önlemlere "ulusal çıkarlardan" dolayı destek verdiklerini ancak şu andaki konunun farklı olduğunu belirten PSD lideri Pedro Passos Coelho, "Hükümetin aldığı önlemler, AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası tarafından alındı. Bunlar PSD tarafından kabul edilemez. Partimiz, ülkemizi bataklığın ortasında bırakmayacak" dedi.
Bu arada bugün Brüksel'de yapılan AB toplantısına katılan Portekiz hükümetinin üyeleri de yaşanan gelişmeleri eleştirdi.
Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos, "Bu zamanda bir siyasi kriz, ülkemizin finans piyasalarına açılmasında büyük zorluklar yaratır ve bizim finansmanımızı riske sokabilir. Bu dönemdeki siyasi kriz, dış yardım istenmesine yol açabilir" şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanı Luis Amado da gazetecilere yaptığı açıklamada "Portekizlilerin ve Portekiz ekonomisinin kaderiyle uzun zamandır oynandığı kanısındayım. Ülkemizin istikrarı için temel hedefler etrafında bir uzlaşma sağlanamazsa, bunun sonuçlarını önceden göremeyiz" değerlendirmesinde bulundu.
Amado, parlamentodan "ulusal uzlaşma" çıkmadan AB Konseyi zirvesine gidilmesinin çok kötü sonuçları olabileceğini de kaydetti.
Sosyalist hükümetin yeni ekonomik önlemler paketine parlamentodan onay alamaması halinde Başbakan Socrates'in istifa edebileceği ve ülkenin erken seçime gideceği yorumları yapılıyor.
İşsizliğin yüzde 11 düzeyinde olduğu Portekiz'de sosyalist hükümet, 1500 avronun üzerinde olan emekli maaşlarından yüzde 5 ila 10 arasında kesinti yapılması ve belediyelerin bütçelerinin kısıtlanması gibi yeni önlemlerle, kamu açığını 2011'de yüzde 4,6'ya, 2012'de ise yüzde 3'e düşürmeyi öngörüyor.