Benzine art arda yapılan zamlar taksi ve otobüs esnafını isyan noktasına getirdi.
Abone olVatandaşı bir haftada iki, 7 ayda 12 zam vurdu Rafineriden 95 YKr'ye çıkan benzin katmerli vergilerle pompadan 3,09 YTL'ye akmaya başladı
Dünyanın en pahalı benzinini Türk vatandaşlarının kullandığı ortaya çıktı
Kişi başına milli geliri 35 bin doların üzerinde olan ABD'de benzinin litresi 0,6 sentten satılıyor Türkiye ise kişi başı gelirde 5 bin doları daha yeni yakalamasına karşın benzinin litresini 2,15 dolardan kullanıyor.
Son bir hafta içinde yapılan zam sonrası benzinin litre fiyatı 4 YKr artarak 95 oktanda 3,09, 98 oktanda ise 3,32 YTL'ye yükseldi... Rafineriden 0.951 YTL'den çıkan 95 oktan kurşunsuz benzin 1.362 YTL'lik ÖTV, 0.416 YTL'lik KDV sonrasında pompadan 3.09 YTL'ye akıyor.
7 AYDA YÜZDE 18 ZAM
Benzine yılbaşından bu yana 12 kez zam yapılırken sadece şubat ayında iki kez indirim gerçekleşti. Yapılan zamlar sonrasında yılbaşında 2.62 YTL olan 95 oktan benzin son zam sonrası 3.09'a, yılbaşında 2.81 YTL olan 98 oktan benzinin fiyatı da 3.32'ye çıktı. Böylece yılbaşından buyana 95 oktan benzine yüzde 17.9, 98 oktan benzine ise yüzde 18.1 oranında zam yapılmış oldu.
Yapılan son zam sonrası 50 litrelik kapasitesi bulunan Toyota Corolla'nın deposu 155 YTL'ye, 47 litrelik kapasitesi bulunan Toros'un deposu 145 YTL'ye 100 litre kapasitesi bulunun Mercedes'in deposu 309 YTL'ye, 45 litrelik kapasitesi bulunan Hyundai'nin deposu 139 YTL'ye 48 litrelik kapasitesi bulunan Fiat Palio'nun ise deposu 148 YTL'ye doluyor.
HESAP HATASI YAPILIYOR
TABGİS Genel Sekreteri Tuluğ İlemyeşilbağ, benzin fiyatlarının dolara endekslenmesi nedeniyle özellikle gelişmiş ülkelerde benzin fiyatının fazla oynamadığını söyledi. İlemyeşilbağ, Türkiye'de de benzinin dolara endekslendiğini ancak yanlış vergilendirme sistemi yüzünden fiyatın sürekli değiştiğini belirterek, "Benzinde hesap hatası yapılıyor. Önce KDV, sonra ÖTV alınması gerekirken, bizde tam tersi uygulanıyor. Hükümet kaçak akaryakıtı engellemek için yüksek vergi uyguluyor. Halbuki benzinde ÖTV dilim dilin düşürülse kaçak akaryakıtın da önü alınmış olur" dedi.
BİZİ SOKAĞA DÖKMEYİN
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Engin Başaran, benzine yapılan zamlara isyan ederek "Yetti artık" dedi. Dernek olarak düzenledikleri 'pahalı benzine hayır' kampanyasının sürdüğünü hatırlatan Başaran, şöyle devam etti:
"Avrupa'nın en pahalı benzinini kullanan Türk tüketicileri, gelir vergisini toplayamayan ve bunu dolaylı vergiler olarak tüketicilerin sırtına yükleyen yetkilileri kınıyor ve beceremiyorlarsa, görevlerini bırakmaya davet ediyoruz. Dünyada akaryakıt fiyatları düşerken, yılbaşından bu yana yapılan yüzde 18'lik zam vatandaşı canından bezdirdi. Yetti artık sokaklara dökmeyin bizi."
Benzin zammı taşımacıları çileden çıkarttı
Benzine art arda yapılan zamlar taksi ve otobüs esnafını isyan noktasına getirdi. Taksiciler taksimetre ücretlerine yeni zam isterken, otobüsçüler bu durumun kaçak akaryakıtı artırdığı görüşünde. Zamma yönelik tepkiler şöyle:
Semih Kaçanoğlu (İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı): Yıl başında taksimetreler için yüzde 13 zam almıştık. Ancak akaryakıta gelen zam bunun üzerine çıktı. Müşteri götürdüğümüz yerden boş döndüğümüzde zarar etmeye başladık. Litre fiyatlarında bir gerileme olmazsa taksimetreler için yüzde 25 zam istiyoruz. Derdimizi sokakta aramaktan yana değiliz.
Mustafa Yıldırım (Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı): Türkiye genelinde uzun hatlarda 700 firma 11 bin otobüs var. 5 yıl önce giderlerin yüzde 30'unu teşkil eden akaryakıtın payı şu anda yüzde 60. Taşımacılıkta özel sektöre destek vermeyen hükümet otobüs taşımacılığının sosyal hizmet olduğunu unutmamalı. Zamlar kimseye kâr sağlamıyor. Bilakis kaçak akaryakıtı hortlattı. ÖTV iadesi konusunda bir formülün bulunması şart.
İbrahim Kala (İstanbul Ulaşım A.Ş. Başkan Yardımcısı): İETT işletmelerinin yardımcı unsuru olarak çalışıyoruz. 90 YKr'ye yolcu taşıyoruz. Kâr marjımız sıfırlandı. Bu yüzden 110 bin euroluk otobüslerde vatandaşa bedava hizmet verme noktasına geldik.
Kaynak: Bugün