Emniyet Genel Müdürlüğü, yaşlıları dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarına karşı uyardı.
Abone olGenel Müdürlük, resmi internet sitesinde yayınladığı duyurularla yaşlı vatandaşların hırsız ve dolandırıcılardan zarar görmemeleri için bazı tavsiyelerde bulundu.
''Yaşlılar İçin Güvenlik Tedbirleri'' başlığıyla yayınlanan duyuruda, ''Yaşlı bir insan olmanız ve yılların yıpratıcı izlerini üzerinizde taşıdığınızdan dolayı kolay bir hedef olarak değerlendirilebilir ve olabileceği düşünülen birikimlerinizin
alınabilmesi amacıyla bir cürümün kurbanı olma konumunda kalabilirsiniz'' denilerek, yaşlıların karşı karşıya kalabileceği tehlikelere dikkat çekildi.
''Dolandırıcıların iyi niyetlileri, hırsızların ise güçsüzleri beklediği'' ifade edilen duyuruda, yaşlı vatandaşların telefonlarını her zaman erişebilecekleri mesafede bırakmaları istenerek, hırsızlık olaylarına maruz kalmamaları için ne yapmaları gerektiği ise şöyle anlatıldı:
''Tanımadan kapıyı, kapı zincirini ya da kapı sürgüsünü açmayınız. Zilinizi çalan kişileri kapı deliğinden dikkatlice gözetleyiniz. Şayet karşınızdaki şahsı tanımıyorsanız, zinciri takarak kapıyı açınız. Böylece kapının tam olarak açılmasına izin vermeden karşılıklı olarak görüşebilirsiniz.
Telefon, geceleri yatağınızın yanında bulunmalıdır. Hafızasına da polis, jandarma veya itfaiye telefonlarını kaydediniz. Böylece hırsızlık esnasında acele olarak polise ya da jandarmaya haber verme durumunuz doğar. Tabii ki bu, akrabalarınız, doktorunuz ya da komşularınız da olabilir. Evinize girer girmez kapıyı kapatınız ve kilitleyiniz.''
-''DOLANDIRICILARA DİKKAT''-
Yaşlı vatandaşların iyi niyetleri nedeniyle dolandırıcıların da hedefi haline gelebileceği belirtilen uyarıda, yaşlıların tanımadıkları kişilerden kimlik ibraz etmelerini istemesi gerektiği kaydedildi.
''Evinize gelen resmi görevlilerden bile kimlik ibrazı yapmalarını isteyin'' denilen uyarılarda, dolandırıcıların, çok nadir de olsa yaşlıların güvenini kazanmak amacıyla şık bir üniforma giyip yetkili ve görevli olduklarını ima edebileceği kaydedildi.
Kimlik göstermesine rağmen kuşku duyulması durumunda şahsın verdiği bilgilerin de telefonla kontrol edilebileceği belirtildi.
-''YABANCIYI EVİN İÇİNDE YALNIZ BIRAKMAYIN''-
Mecbur kalmaları durumunda tamirci gibi yabancı birini evine alan yaşlıların, aldıkları kişiyi evin içinde tek başına bırakmaması, evin içinde yalnız olan yaşlıların böyle durumlarda komşularını, akrabalarını veya tanıdıklarını çağırmaları tavsiye edildi.
Yaşlıların kullandıkları hesap cüzdanlarını da ev içerisinde saklaması gerektiğini hatırlatılan uyarıda, tanımadıkları kişilere ''hesaba ödeme yapacaklarını belirtmeleri durumunda bile şifrelerini söylememeleri'' gerektiği kaydedildi.
Uyarıda, yaşlıların acil yardım gereken bir duruma tanık olduğunda ''155 Polis İmdat''ı araması da tavsiye edildi. Yaşlıların attıkları imzalara da çok dikkat etmeleri gerektiğini belirtilen uyarıda, ''kendilerine verilen belgeleri, kısa sürede ve okumadan imzalamamaları'' istedi.