Polis memurları, asli görevlerinin dışında yapmak zorunda kaldıkları işleri yapmayacaklarını söyleyerek 'Angaryaya hayır' kampanyası başlattı.
Abone olSosyal paylaşım sitesi Facebook'ta 'Polis Memurları Dayanışma Grubu' adı altında sayfa açan polis memurları, yıllardır asli görevlerinin dışında yapmak zorunda kaldıkları işleri yapmayacaklarını söyleyerek 'Angaryaya hayır' kampanyası başlattı.
İnternet üzerinden oluşturdukları grupla sorunlarını, mesleki tecrübelerini ve karşılaştıkları olumlu olumsuz olayları paylaşan polis memurlarının 'Angaryaya hayır' kampanyası giderek genişliyor. Kendilerine 'Polis Reform Grubu' diyen ve adlarını açıklamayan polisler, genelev nöbeti, garsonluk, şoförlük, müdürlerin eş ve çocuklarını gezdirme, pazar alış verişi, müdür çocuklarının okula götürülüp getirilmesi gibi işleri yapmak istemediklerini bildirdi. 'Ek görev' adı altında verilen bu tip işlerin yapılmaması çağrısında da bulunan 'Angaryaya hayır' kampanyasında, bu tür işlerin kanun da ve yönetmeliklerde yeri olmadığı hatırlatıldı.
Polis teşkilatının kurulduğu günden bu yana farkında olmadan ya da kanunda yer almadığı halde birçok işin zorunlu olarak yerine getirildiğini, bunun için de yoğun mesai harcandığı ifade edilen 'Angaryaya hayır' kampanyasında şu çağrıda bulunuldu:
"Polisin angarya görevlerden kurtarılıp suç ve suçlularla mücadeleye yoğunlaşması için 'Polis Reform Grubu' olarak angarya olarak değerlendirdiğimiz, genelevleri bekleme görevi gibi angarya görevlerinin sonlanması gerekmektedir."
'POLİS POLİSLİK YAPSIN
Görevleri toplumun mal ve can güvenliğini sağlayıp, huzur ortamını korumak olduğunu vurgulanan polislerin angarya işlerin sonlandırılması halinde, pasif görev yapan memurların da sahaya çıkacağı vurgulandı. Polislerin aktif görev yapan meslektaşlarının sayısının artması ile birlikte çalışma saatlerinin de iyileşeceği vurgulanan çağrıda, "Birçok şehirde 12 saat çalışıp, 24 saat dinleniliyor. Angarya işlerin kaldırılması halinde 8 saat mesai yapma şansına kavuşuruz. Böylece ailelerimize daha fazla zaman ayırıp, maddi ve manevi sorunlarımızla daha kolay baş edebiliriz" denildi.
FOTOĞRAFLARINIZI ÇEKİN TEŞHİR EDELİM
Gruba mesaj gönderen ve polis olduğu tahmin edilen bazı üyelerin ise "Amirlerin eşlerini gezmeye, işe ya da çarşı pazar alış verişine götürüp, çanta poşet taşıyanlar, okul servisi gibi çocukları okula götürüp getirenler, bu işleri yaparken fotoğraflayıp bize gönderin. Bu sayfada teşhir edelim" diyerek çağrıda bulundu.
"POLİS POSTACI DEĞİL"
Emniyet-Sen Genel Başkan Baş Danışmanı ve Basın Sözcüsü emekli polis memuru Ali Fuat Sezer, sanal alemde polis memurlarının angarya işleri yapmama çağrısını değerlendirdi. Emniyet teşkilatında angarya işlerin 'meslek içi işler ve mülki amirin talimatıyla yürütülen işler' olarak iki ana başlıkta toplandığını vurgulayan Ali Fuat Sezer, şunları söyledi:
"Polis postacı değildir. Valilik ve adliye tebligatları Mülki Amir ve İl Emniyet Müdürü'nün talimatları ile yapılan angaryalardır. Bunların içinde adres beyanından, etkinlik davetiyelerinin dağıtılmasına kadar birçok iş var. İkincisi ise meslek içi işlerdir, o da amir ve üstlerin özel işleri. Banka, fatura ödemeleri, eş ve çocukların bir yerden bir yere götürülüp getirilmesi. Çarşı pazar alış verişleri bütün bunları polis yapar. Memur istemese de yapmak zorunda kalıyor."
“ŞARKICI PARA KAZANIYOR, POLİS EZİYET ÇEKİYOR”
Polisin asıl görevini toplumun mal ve can güvenliğini sağlamak olduğunu hatırlatıp, maç görevleri, konserler ve tebligat işlemleri gibi 'angaryalar' nedeniyle gerçek işini yapmakta zorlandığını anlatan Ali Fuat Sezer, "Emniyet teşkilatının en yüksek mülki amiri Vali'dir. Valiliğin düzenlediği etkinliklerin davetiyeleri polise dağıttırılır. Milli ve dini bayramların tebligatlarını polis yapar. Maçlarda, konserlerde polis görev alır. Bütün bunları da mesai saatlerinden arta kalan zamanlarda yerine getirir" dedi. Konserlerin toplumsal bir olay olmadığını kaydeden Sezer, "Belediye oy için çalışır, vatandaş eğlenir, sanatçı da parasını alır. Sıkıntısını da polis çeker. Madem öyle belediye versin parasını özel güvenlik elemanı çalıştırsın. Adli bir olay olursa polis de o zaman gereğini yerine getirir. Ya da maçlarda, polisin dışında herkes para kazanır, sıkıntısını yine meslektaşlarımız çeker. Bunlar angarya işlerdir, polisin sırtından kaldırılması gerekir" diye konuştu.
SENDİKACILAR SORUŞTURMA KISKACINDA
Polisin özlük haklarının iyileştirilmesi, çalışma şartlarının düzeltilmesi amacıyla geçtiğimiz yıllarda kurulan Emniyet- Sen'e kısa sürede 12 bin polisin üye olduğunu da hatırlatan Ali Fuat Sezer, sendika üyelerinin soruşturma kıskacında olduğunu anlattı. Kendisinin de soruşturma geçirdiğini ve Polis Yüksek Disiplin Kurulu'ndan meslekten ihracı istendiğini ancak bu kararı beklemeden emekli olduğunu belirten Sezer, şöyle dedi:
"Emniyet Genel Müdürlüğü, Emniyet-Sen'in kurucu üyesi 250 polis hakkında 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'na göre sendika kurmanın yasak olduğunu gerekçesiyle soruşturma açıldı. Soruşturmaya ayrıca komik gerekçeler de sunuldu. Amir ve üstlere karşı isyana teşvik. Ülke genelinde yayılan huzursuzluğu artırmak gibi suçlamalarda bulunuluyor. Her bir madde için bir kez ihraç talebi ile Polis Disiplin Kurulu'nda ifade verdik. Adana'dan 7 arkadaşımız hakkında ihraç kararı çıktı. Dosyalar, Polis Yüksek Disiplin Kurulu'na gönderildi. Kararın onaylanması bekleniyor."
İşte polisin angarya listesi
Kendilerini 'Polis Reform Grubu' olarak tanıtarak 'Angaryaya hayır' kampanyası başlatan polislerin 'Angarya' olarak nitelendirdiği işler de şöyle sıralandı:
"Haftada 40 saat üzerinde yapılan görevler. Toplum Destekli Polislik olarak yapılan her türlü işler, kapalı ve açık stat içindeki güvenlik. Emniyet birimlerine yapılan koruma ve şoförlük görevleri. Polisevi, Moral Eğitim Merkezi, Polis Kantini ve Çevik Kuvvet gibi yerlerde çaycı, aşçı, resepsiyon, şarkıcı, garsonluk. Hastane içi güvenlik görevi. Lojman koruma görevi. Başta adliye olmak üzere kamu kurumu binaları güvenliği, havaalanı üst arama görevi, adres tespiti görevi, tutuklananların cezaevine nakli görevi. Cezaevi girişi kadın üst arama görevi. Tahsilat işleri, tebligat işleri. Akıl hastası nakli. Yeşil Kart gibi işlerde yapılan aile sosyal ekonomik tespiti işlemleri. Seyyar satıcı, dilenci, ana yolda çiçek, mendil satan otomobil camı silenleri yakalamak. Belediye zabıtaları ile birlikte çalışma ruhsat denetimi yapmak. Maliye görevlileri ile birlikte denetleme görevi yapmak. İcra memurları ile birlikte haciz işlemleri yapmak. Sağlık Bakanlığı'nın kuduz aşısı takibi. Hastane borcu tebligatı."