BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Polislere işkence cezası

ABD Dışişleri Bakanı Powel'ın mektubuna bile girmişti. 16 yıllık Birtan Altunbaş davası sonuçlandı.

Abone ol

Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Birtan Altınbaş'ı 1991 yılında işkenceyle öldürdükleri iddiasıyla iddiasıyla açılan dava sonuçlandı.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell görev yaptığı dönemde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü bizzat mektup yazarak işkenceye örnek olarak gösterdiği Altunbaş davasına dikkat çekmişti.

4 polis 8 yıl 10 ay hapse mahkum oldu. Sanıklar hakkında tutuklama kararı vermeyen mahkeme heyeti, yurt dışına çıkışlarına yasak getirdi.

Sanıklar, Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Birtan Altınbaş'ın 1991 yılında, yasa dışı örgüt üyesi olduğu ve karıştığı iddia edilen bir olay nedeniyle gözaltında bulunduğu sırada ölümüne neden olmaktan yargılanıyordu.

Mahkeme, sanıklar İbrahim Dedeoğlu, Hasan Cavit Orhan, Süleyman Sinkil ve Sadi Çaylı hakkında TCK'nın kastı aşan adam öldürme ve bir kişiye işkence yapılması durumunda ceza artırımını öngören ilgili maddeleri uyarınca 8'er yıl 10'ar ay 20'şer gün hapis cezsı verdi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü karar duruşmasına sanıklar Orhan, Çaylı ve Dedeoğlu, sanık avukatları, ve müdahil avukatları katıldı. Duruşmada söz alan müdahil avukatı Oya Aydın, sanıkların işkence ile müvvekkilinin ölümüne sebep olduklarını belirterek cezalandırılmalarını ve hükümle birlikte tutuklanmalarını istedi.

Cumhuriyet Savcısı ise esas hakkında verdiği mütalaasını tekrarlayarak sanıkların cezalandırılmalarını istedi. Duruşmada esas hakında savunmasını yapan ve son sözünü söyleyen sanık İbrahim Dedeoğlu, eski savunmalarını tekrarlayarak suçsuz olduğunu ve mahkemeden beraat talebinde bulundu.

Sanık Çaylı esas hakkında yaptığı savunmasında ve son sözünde olayla ilgili hiçbir bilgisi ve alakası olmadığını söyleyerek mahkemeden beraatını istedi. Sanık Dedeoğlu ise esas hakkında yaptığı savunmasında ve son sözünde sorgucu olmadığını, Özel Harekatçı olduğunu ve operasyonlara katıldığını söyledi.

Bu görevde 14 yıl çalıştığını belirten Dedoğlu, bugüne kadar kendisi ile ilgili hiçbir dava açılmadığını söyledi. Dedeoğlu suçsuz olduğunu ve mahkemeden beratını istedi. Sanık avukatları da müvekillerin suçsuz olduklarını belirterek beraat talebinde bulundu.

MAHKEME KARARINI AÇIKLADI
Kararını açıklayan mahkeme, İbrahim Dedeoğlu, Hasan Cavit Orhan, Süleyman Sinkil ve Sadi Çaylı hakkında 765 sayılı TCK'nın 'kastı aşan adam öldürme' hükmünü içeren 452/1. maddesi ve 'bir kimseye cürümlerini söyletmek için işkence edilmesi sonucu ölüm meydana gelmesi halinde ceza artırımını öngören' 243/2 maddesi uyarınca 8'er yıl 10'ar ay 20'şer gün hapis cezası verdi.

Mahkeme, sanıklarla ilgili tutuklama talebini reddederken, sanıklara yurt dışına çıkış yasağı getirdi. Mahkeme ayrıca Naip Kılıç'ın beraatıne karar verirken, sanık Ahmet Baştan öldüğü için bu sanık ile ilgili davanın da düşürülmesine karar verdi. Mahkeme daha önce sanıklar İbrahim Dedeoğlu, Sadi Çaylı, Süleyman Sinkil ve Hasan Cavit Orhan hakkında kastı aşan adam öldürme suçundan 4'er yıl 5'er ay 10'ar gün hapis cezası vermişti. Yargıtay tarafından indirim yapıldığı için bozulan dosya yeniden Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.