BIST 9.640
DOLAR 34,69
EURO 36,70
ALTIN 2.966,84
HABER /  GÜNCEL

Polise işkence davası

NATO Zirvesi sırasında gözaltına alınan 7 kişiye işkence ettikleri öne sürülen polisler yargılanıyor!

Abone ol

NATO Zirvesi sırasında protesto gösterisi yaparken gözaltına alınan 7 kişiye ''işkence ettikleri'' öne sürülen 9 polis memurunun yargılanmasına başlandı.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar M.S.Ö, İ.K, B.K, N.A, S.B, M.B, H.M ve K.D. katıldı.

Sorguları yapılan sanıklardan İ.K, hakkındaki suçlamayı kabul etmediğini, müdahillerin parmak izlerinin alınıp alınmadığını, fotoğraflarının çekilip çekilmediğini bilmediğini söyledi.
İ.K, parmak izi tespiti ve fotoğraf çekiminin, ancak Cumhuriyet Savcılığı'ndan alınacak izinle yapılabileceğini anlattı.
M.S.Ö. de o dönemde İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilen kişilerden bazılarının ifadelerinin alınmasında bulunduğunu, ancak hangi müdahilin ifadesinin alınmasına katıldığını hatırlamadığı söyledi.
M.S.Ö, müdahillerin iddia edildiği gibi bilerek aç bırakılmasının söz konusu olmadığını kaydetti.
Müdahil avukatlarından Hasip Kaplan'ın sorusu üzerine M.S.Ö, müdahillerden kan örneği alınıp alınmadığını bilmediğini, ancak bu işlemin izin alınmadan yapılmasının mümkün olmadığını, ifadeleri alındığı sırada müdahillerin yanında avukat olup olmadığını hatırlamadığını, alınan ifadelerin yırtılıp atılmasının da söz konusu olamayacağını söyledi.
N.A da gözaltındaki kişilerin iaşelerinin sağlanmasının nezarethanede görevli kişilere ait olduğunu, bu işlemlerin tutanaklarla kayıt altına alındığını, kişilerin eğer parmak izi alınacaksa ya da fotoğrafları çekilecekse bunu ilgili birimlerin yaptığını anlattı.
Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamayı kabul etmediklerini bildirdiler.

MÜDAHİLLERİN İFADELERİ

Müdahillerden Salim Melih Arslan, gözaltında bulunduğu süre içinde tehdit edildiğini, yere yatırılarak isteği dışında parmak izinin alındığını, susma hakkını kullanmak istemesi üzerine sanıklardan H.M. ile avukatı arasında tartışma çıktığını, H.M'nin kendisine küfür ettiğini, bazı polislerce tartaklandığını, ancak bu kişilerin sanıklar arasında bulunmadığını anlattı.
Ramazan Devrim Danış ise hakarete uğradığını, tehdit edildiğini, isteği dışında kan örneğinin alındığını, fotoğrafının çekildiğini ve parmak izinin tespit edildiğini söyledi.
Danış, susma hakkını kullanmak istemesine rağmen polislerin ifade alma konusunda ısrar ettiklerini belirterek, bu nedenle polislerle avukatı Umre Deniz Tuna arasında çıkan tartışmada, Tuna'nın polislerce tartaklandığını ve hakarete uğradığını ifade etti.
İsmail Doğan da kendilerine yemek için sadece ekmek verildiğini, suyu parayla alabileceklerinin söylendiğini anlattı.
Pınar Duman ise gösteri sırasında yaralandığını ve bir gün hastanede kaldığını, bu süre içinde doktorlardan çok polislerle muhatap olduğunu, tedavisinin engellendiğini, emniyet müdürlüğüne götürüldüğünde de hakarete uğradığını savundu.
Sanıklardan A.E'nin zorla getirilme müzekkeresiyle duruşmaya çağrılmasına, müdahillerin fotoğraflarının çekilip çekilmediğinin, parmak izleri ve kan örneklerinin alınıp alınmadığının, alındıysa nerede muhafaza edildiğinin sorulmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 7 müştekinin NATO Zirvesi'ni protesto etmek amacıyla yaptıkları gösteride, güvenlik güçlerine saldırıda bulundukları, yasadışı örgüt pankartı açıp, bu örgütün sloganlarını attıkları gerekçesiyle 28 Haziran 2004'te gözaltına alındıkları, 2 Temmuz 2004'te de savcılığa sevk edildikleri anlatılıyor.
Müştekilerin gözaltında bulundukları süre içinde işkence gördüklerini iddia ettikleri anlatılan iddianamede, müştekiler hakkındaki tahkikatta görev yapan, o tarihte İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli 9 polis memurunun, her müşteki için ayrı ayrı olmak üzere ''işkence'' suçunu düzenleyen ve 3 ile 12 yıl arasında hapis cezası öngören yeni TCK'nın 94. maddesinin 1. fıkrası uyarınca cezalandırılmaları isteniyor.