Polise iş güvenliği ve sağlık eğitimi
Polislere, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesine yönelik işbirliği protokolü imzalandı
Abone olÇASGEM Başkanı Murat Önder, yaptığı açıklamada, Mesleki Sağlık Güvenlik projesinde, polislerin görevleri sırasında karşı karşıya kaldıkları suç unsuru, kamu düzenini bozma, kişilere ve mallara zarar verme ihtimali taşıyan olaylarda, aşırı şiddet kullanma, ruhsal ve bedensel yaralanma ve ölüm riski taşıyan sonuçların ortaya çıkmasını engellemek amacıyla, bir sistematik davranış, ekip çalışma sistemi ve teçhizat ile bunların güvenli kullanımlarının eğitim modelini oluşturularak profesyonel kolluk bilincinin geliştirileceğini ifade etti.
Kolluk kuvvetlerinin görevi esnasında güç kullanımı konusunda geçmişten bugüne kadar uygulamada birçok sorunla karşılaşıldığını hatırlatan Önder, polisin, zaman zaman olaylar karşısında ne kadar güç kullanacağı konusunda yaşadığı sorunların, ''orantısız güç kullanıldığı'' ya da ''müdahalenin yetersiz kaldığı'' gibi eleştirilere yol açtığını kaydetti. Önder, polisin, az güç kullandığında, kendisinin ve mağdurların ölümcül olan ve olmayan yaralanmaları ortaya çıkarken, bazı durumlarda ise gereğinden fazla güç kullanması sonucu muhatapların yaralanmasına yol açtığını, bunun da kamuoyunda eleştiri konusu olduğunu söyledi.
''İŞ GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ALINACAK''
Proje kapsamında, polisin, görevi esnasında meydana gelen olaylarda, güç kullanımında yaşadığı sorunların inceleneceğini dile getiren Önder, şunları kaydetti:
''Bu sorunlara sebep olan aksaklıklar aşamalarıyla ortaya konularak polisin imajı açısından doğurduğu sorunlar ve toplum üzerindeki etkileri tespit edilecek. Söz konusu sorunlar giderilerek polis, mağdur ve suçlu üçgenindeki ölümcül ve ölümcül olmayan yaralanma ve ölümlerin en aza indirilmesi için bir model geliştirilecek. Buna yönelik iş güvenliği tedbirleri alınacak.
Polis ve kanun uygulayıcıları için AB uyum süreci içerisinde yasal bir zorunluluk halinde değerlendirilmeye başlanan iş güvenliği ve sağlığı konularında gerekli altyapı, bilgi birikimi ve eğitim olanakları bulunan sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde bilimsel temellere dayalı bir ar-ge çalışması yapılacak.
Projeyle, polis ve kanun uygulayıcılarının mesleki güvenliği ve sağlığı konularında başka alanlarda edinilmiş bilgi birikimlerinin kolluk birimlerine aktarılması, kolluk kuvvetlerinin görevlerini yaparken başta kendi güvenliklerinin sağlanması ve bu konudaki hassasiyetin arttırılması ve görevin ifası sırasında gerekli mesleki iş güvenliği ve sağlığı standartlarının oluşturulması, elde edilen bilgi birikiminin mevcut eğitim müfredatı kapsamına alınması, devletin hizmet kusurundan kaynaklı mali ve maddi kayıpların azaltılması, kolluk kuvvetlerinin kullandığı araç ve gerecin etkililik, verimlilik ve ergonomiklik açısından değerlendirilerek geliştirilmesi gibi kazanımlar sağlanması planlanıyor.''
ÇASGEM Başkanı, Mesleki Sağlık Güvenlik projesiyle, kolluk personelinin meslek hayatlarında rutin olarak maruz kaldıkları saldırılar, yüksek stres durumları, sağlık ve güvenlik tehditleri; genel olarak Meslek Sağlığı ve Güvenliğini bir bilim olarak kolluk birimleri arasında bir odak haline getirilmesi amaçlandığını belirtti.
''POLİSİN UYMASI GEREKEN ASGARİ ŞARTLAR BELİRLENECEK''
Proje kapsamında, polisin görev esnasında yararlandığı araç ve gereçlerinin kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartların belirleneceğini ifade eden Önder, polise buna yönelik gerekli temel eğitimlerin verileceğini kaydetti.
Önder, oluşturulacak modelin, tüm emniyet teşkilatı mensuplarının olaylara müdahalede uymak zorunda oldukları asgari standartları içereceğini belirterek, böylece, asayiş, önleyici hizmetler, çevik kuvvet, kaçakçılık, terörle mücadele, trafik gibi hizmet birimleri, kendi müdahale standartlarını bu temel model üzerinde geliştireceğini söyledi.
Proje sonucunda, uygulamada karşılaşılan farklılıklar ortadan kaldırılacağını ifade eden Önder, bu şekilde ulusal ve uluslararası mevzuata uygun çağdaş müdahale ve davranış modellerinin ortaya konulacağını kaydetti.